Seniko studio
Vijesti
10.09.2008. Započeo 41. MOS u Celju
Detalj s otvaranja
Detalj s otvaranja
U organizaciji HOK-a nastupa sedam hrvatskih obrtnika

Svečanim otvorenjem danas je u Celju započeo 41. Međunarodni obrtnički sajam (MOS) i trajat će sve do 17. rujna. Na jednoj od najznačajnijih sajamskih manifestacija u regiji, koja okuplja obrtnike i male poduzetnike, ove će godine nastupiti više od 1.700 izlagača iz 33 zemlje.

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore (HOK), koja sufinancira troškove izlaganja s 50 posto, na celjskom sajmu nastupa i sedam hrvatskih obrtnika.

Oni će u nastupajućih tjedan dana predstaviti umjetničke i industrijske odljevke, opremu za ugostiteljstvo, aparate za espresso kavu, zlatni i srebrni nakit, opremu za skladištenje, unutarnju i vanjsku štukaturu, razne late za papirnu, prehrambenu i drvnu industriju te odjeću.

Među stalnim izlagačima na međunarodnim sajmovima tu su „Duni“ - ljevaonica obojenih metala iz Kumrovca, „Milman kava“ iz Crikvenice, „Zlatarna Križek“ iz Velike Gorice, dok su četiri nova izlagača „Conjar metal“ iz Starog Petrovog Sela, „Obrt za proizvodnju i trgovinu Fortuna“ iz Poreča, „Juranko S.M.“ iz Strmca te „Krojački obrt Anna“ iz Murskog Središća.
Željko Luketić
Željko Luketić
Željko Luketić, komercijalista Conjar metala, inače obrta kojemu je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dodjelilo priznanje „Zlatne ruke“ za ovu godinu, predstavio je inovativne kontejnere namjenjene sakupljanju otpada u poljoprivredi, drvnoj i poglavito metalskoj industriji.

„Cjelokupna proizvodnja u ovom se momentu plasira na inozemna tržišta, prije svega u Austriju i Njemačku, a potom u Francusku, Belgiju te Švicarsku, rekao je Luketić.

Conjar metal zapošljava pet djelatnika koji tijekom jednog mjeseca proizvedu do 50 komada kontejnera.

Repromaterijal se većim dijelom nabavlja u Hrvatskoj, a idejna rješenja i posebni tehnički dijelovi uvoze se od njemačkog partnera koji je i vlasnik licence.
Mato Topić
Mato Topić
Predsjednik HOK-a, Mato Topić, istaknuo je da Komora nastavlja podupirati svoje obrtnike u njihovim nastupima na međunarodnim sajmovima, među kojima je celjski jedan od najznačajnijih, jer upravo sajamska prezentacija predstavlja najkraći put do stvaranja novih poslovnih kontakata i ugovaranja poslova na inozemnim tržištima.

On, također,prognozira kako će, u okružju sve jače konkurencije europskih obrtnika, mali dio hrvatskih obrta biti u stanju odgovoriti na te izazove.

Pohvalio je programe poticaja obrtništva koje je razradilo Ministarstvo gospodarstva rekavši kako je 351 milijun kuna, koliko su iznosila poticajna sredstva za ovu godinu, već podijeljeno, iako su obrtnici tražili više od milijardu kuna poticaja.

„Uspoređujući taj rezultat s prošlom godinom, kada ukupno namjenjena sredstva za subvencioniranje obrta nisu do kraja iskorištena te je poticajna svota jedva premašila 200 milijuna kuna, ove je godine vidljiv napredak u informiranju obrtnika što je rezultiralo ovakovim povećanjem njihovog interesa za korištenje poticaja“, rekao je Topić.
Štand HOK-a
Štand HOK-a
U suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) na izložbenom prostoru HOK-a predstavlja se sedam hrvatskih tvrtki , a na izložbenom prostoru HGK, gdje je nositelj Županijska komora Krapina, još četiri poduzeća.

O značaju nastupa hrvatskih gospodarstvenika na celjskom sajmu govorila je Sanja Mihovilić, v.d. Tajnice ŽK Krapina, najavljujući sajamsku manifestaciju protekloga tjedna.

Ona je podsjetila kako je Slovenija četvrti partner Hrvatske po opsegu izvoza te peti partner po vrijednosti uvoza: u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u Sloveniju u vrijednosti od 581,9 milijuna dolara ili 8,3 posto ukupnog izvoza RH, dok je istovremeno uvezeno robe u vrijednosti od 887,4 milijuna dolara što predstavlja 5,5 posto ukupnog uvoza naše zemlje.

MOS se tijekom četiri desetljeća postojanja razvio u jednu od najznačajnijih sajamskih manifestacija u široj regiji. Na lijepo uređenom sajamskom prostoru površine od 60.000 m2 uz obrtnička zanimanja svoje će proizvode predstaviti i poduzeća iz Austrije, Grčke, Srbije i Tajvana.

Iz HOK-a su najavili kako će hrvatski obrtnici ove jeseni nastupiti na Jesenskom sajmu u Grazu (27.9-5.10.) te na Generalnom bosanskohercegovačkom sajmu ZEPS 2008. u Zenici (07.-12.10), gdje će Komora također snositi 50 posto troškova izlaganja.

Povezani članci
14.09.16 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 49. Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju
05.09.13 Vijesti
HOK: na 46. MOS-u u Celju predstavit će se 42 obrtnika iz Hrvatske
12.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 45. MOS-u u Celju
06.09.12 Vijesti
HOK: Na 45. MOS-u u Celju predstavit će se 21 obrtnik iz Hrvatske
15.09.11 Sajmovi i izložbe
MOS u Celju posjetilo 137.000 posjetitelja
07.09.11 Vijesti
Na 44. MOS-u u Celju i hrvatski obrtnici
01.09.11 Vijesti
Na 44. MOS-u u Celju nastupa i 18 hrvatskih obrtnika
02.09.10 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmu u Celju
09.09.09 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 42. obrtničkom sajmu u Celju
25.09.08 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmu u Grazu
03.09.08 Vijesti
Obrtnici na 41. Međunarodnom sajmu u Celju
22.04.08 Sajmovi i izložbe
ZV: Otvoreni sajmovi Tegra, Obrtništvo, Biam i Zavarivanje
27.09.07 Vijesti
Obrtnici na Jesenskom sajmu u Grazu
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
06.09.07 Vijesti
Dvadesetak hrvatskih izlagača nastupit će na sajmu u Celju
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa