Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
27.07.2006. (Nataša Gajski Kovačić, Biserka Lovrić ) I voće i povrće mogu biti nositelji salmonele
Bakterija se zadržava na ljusci jajeta nakon što je ono sneseno, a ne u bjelanjku ili žumanjku, pa do onečišćenja dolazi zbog nepravilnog rukovanja

Prof. Ira Gjenero Margan, voditeljica Službe za epidemije zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kaže da se godišnje kod nas zabilježi 4500 do 5000 slučajeva salmoneloze koje se obično pojavljuju u obiteljskom krugu ili za vrijeme velikih slavlja. Rijetko se epidemije javljaju u restoranima, jer su profesionalni kuhari i posluživači hrane dobro upućeni u higijenska pravila.

Gjenero-Margan dodaje da se zaraze ipak događaju, a za njih je odgovoran neprofesionalni dio osoblja koje ne zna na primjer da se ruke odmah peru nakon razbijanja jaja. Naime, jaja se najčešće proglašavaju opasnim medijem u prenošenju salmonele. No, treba znati da se bakterija zadržava na ljusci nakon što je jaje sneseno, a ne u bjelanjku ili žumanjku, pa do onečišćenja dolazi zbog nepravilnog rukovanja.

Drugih crijevnih zaraza koje se prenose zbog nehigijene u Hrvatskoj je vrlo malo, pogotovo iz vode. Kao i u razvijenom svijetu, na godinu se zabilježi najviše desetak slučajeva dizenterije, dok je trbušni tifus eliminiran. Naš poznati nutricionist dr. Ignac Kulier kaže da kod ljetnih trovanja hranom postoje tri tipična.

Prije svega je to salmoneloza, koju uzrokuje bakterija salmonela koja se razvija zbog nehigijenskih uvjeta a prenosi se nedovoljnim pranjem ruku i namirnica, pogotovo mesa peradi. Druga je escherichia coli, najčešća bakterija iz mljevenog mesa. U opasno trovanje hranom spada i bakterija strafilococus aureus, poznatija kao zlatni stafilokok koji je posebno vezan uz sladoled.
Ljetna trovanja hranom mogu se spriječiti kupnjom samo svježih namirnica, ali i konzerviranih, kaže dr. Kulier.

I nutricionistkinja Darija Vranešić kaže da su kod salmoneloza najopasniji kolači koji sadrže jaja, te mesni proizvodi. No dodaje da je dokazano kako i voće i povrće mogu biti nositelj salmonele. Stoga je važno dobro ih prati. Jaja i meso treba termički obraditi - najbolje je jesti tvrdo kuhana jaja, a treba izbjegavati kolače, kreme i sladoled koji sadrže sirova jaja.

Da bi se dobila bitka protiv bakterija uzročnika trovanja, Vranešić smatra da treba prije pripremanja hrane, ruke i površinu na kojoj se namirnice odlažu, režu ili sjeckaju dobro oprati. Svježe meso, perad i riba ne smiju biti u dodiru s namirnicama koje se konzumiraju bez prethodne termičke obrade. Namirnice treba dovoljno termički obraditi, bez obzira je li riječ o kuhanju, pečenju, prženju.

Meso koje nije zamrznuto treba potrošiti u roku dva dana za ribu i perad odnosno do pet dana za teletinu, janjetinu, svinjetinu, govedinu, savjetuje Vranešić. Dodaje da je na izletima najbolje koristiti flaširanu vodu, jer voda iz potoka također može biti izvor zaraze.

Izvor: vjesnik.hr

Povezani članci
03.08.15 Financije i gospodarstvo
Proizvođačima voća i povrća još godinu dana izvanrednih potpora
03.07.15 Brandovi
Podravka: ovlašteni laboratoriji potvrdili zdravstvenu ispravnost Vegete
12.11.14 Prehrambeni proizvodi
Nužno udruživanje voćara
21.01.14 Vijesti
Vrtovima voća 2,2 milijuna kuna za podizanje voćnjaka
24.10.13 Prehrambeni proizvodi
Održan Stručni savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi povrća
08.11.12 Statistika
DZS: Pad proizvođačkih cijena žitarica, rast cijena povrća
18.10.12 Financije i gospodarstvo
HPK: Voćari traže da potpora za industrijsku jabuku ide proizvođačima
16.08.12 Prehrambeni proizvodi
Rast proizvođačkih cijena u poljoprivredi
12.04.12 Financije i gospodarstvo
HPK i HVZ: Mraz uništio hrvatsko voćarstvo
04.04.12 Prehrambeni proizvodi
Povećana hrvatska proizvodnja jabuka, marelica, višanja...
18.01.12 Trgovina na malo
Međunarodna inicijativa za zdraviju prehranu “5 a day” ponovno u Hrvatskoj
31.10.11 Prehrambeni proizvodi
Potrošnja hrane i pića u 2010.
26.10.11 Prehrambeni proizvodi
Urod jabuka upola slabiji nego lani
18.10.11 Tvrtke i tržišta
Eurovoće će godinu završiti sa 130 mil. kuna prihoda
02.10.11 Vijesti iz regije
Agrokor otvorio otkupno-distributivni centar u Makedoniji
30.08.11 Prehrambeni proizvodi
Urod prvoklasnih jabuka ove godine 30 posto manji
19.08.11 Financije i gospodarstvo
Idući tjedan modeli obeštećenja povrćara
17.08.11 Prehrambeni proizvodi
Proizvođači povrća očekuju sastanak s otkupljivačima
20.07.11 Trgovina na malo
Mercator jača suradnju s domaćim proizvođačima voća i povrća
13.01.11 Zdravlje
Mercator započeo s kampanjom »5 na dan«
07.09.10 Vijesti
Lidl Hrvatska u svom asortimanu nema mozzarellu marke Linessa
23.11.09 Uvoz
Uvoz voća smanjen za 35 milijuna dolara
18.03.09 Prehrambeni proizvodi
Povećana proizvodnja južnog voća i maslina
10.12.08 Financije i gospodarstvo
Novčane potpore za skladišta i logističke centre za voće i povrće
10.01.08 Prehrambeni proizvodi
U 2007. proizvedeno 812.347 tona pšenice
09.01.08 Prehrambeni proizvodi
U 2007. manje kukuruza, više jabuka
03.01.08 Uvoz
U 11 mjeseci 2007. više od 8,72 mlrd. kn za uvoz hrane
21.08.07 Sajmovi i izložbe
Florijana Rijeka - Međunarodni sajam cvijeća, slastica i izložba povrća
29.07.07 Prehrambeni proizvodi
Pokrenut "Operativni program Jagoda"
23.06.07 Vijesti iz svijeta
Voće može davati "moćno gorivo"
13.06.07 Šira regija
EU: Postignut dogovor o reformi sustava pomoći proizvođačima voća i povrća
16.04.07 Prehrambeni proizvodi
Proizvodnja južnog voća i maslina
09.03.07 Prehrambeni proizvodi
Andrijaševci: Projekt proizvodnje povrća
22.12.06 Uvoz
Ivković: nužno je smanjiti uvoz voća
25.11.06 Zdravlje
Folna kiselina spas za srce i mozak
26.10.06 Prehrambeni proizvodi
Pad cijena krumpira, stabilno na tržištu rajčica i krastavaca
31.08.06 Prehrambeni proizvodi
Zaplijenjeno više od tone ilegalnog povrća
02.08.06 Prehrambeni proizvodi
Hrvatski krumpir u hrvatske prodavaonice
22.07.06 Prehrambeni proizvodi
Otvoreni Dani hrvatskih kupina
19.07.06 Prehrambeni proizvodi
Država pomaže u oživljavanju nekadašnje plantaže Borinci
16.07.06 Prehrambeni proizvodi
Zbog čestih će se kiša povećati cijena povrća
12.07.06 Prehrambeni proizvodi
Voće i povrće jeftinije nego prošle godine
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa