Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Strateški savezi
22.08.2016. Pfizer želi preuzeti Medivation za 14 milijardi dolara?
Nakon što je odustao od kupnje irskog Allergana, američki farmaceutski div Pfizer čini se pregovara o kupnji Medivationa, kompanije koja proizvodi lijek protiv raka, vrijednoj otprilike 14 milijardi dolara, objavili su u ponedjeljak britanski mediji.

Financial Times i Bloomberg izvijestili su da bi vijest o preuzimanju Medivationa mogla biti objavljena početkom ovog tjedna. Ta kompanija iz San Francisca proizvodi lijek protiv raka prostate Xtandi, objavio je BBC.

Francuski Sanofi pokušao je kupiti Medivation, a i Merck & Co i Celgene razmatrali su davanje ponuda. Reuters je u nedjelju izvijestio da je Pfizer načelno pristao platiti oko 80 dolara po dionici za Medivation, što je znatno iznad 52,5 dolara koliko je za Medivation u travnju ponudio francuski Sanofi.

Pfizerov portfelj lijekova uključuje lijek protiv raka dojke Ibrance i nekoliko drugih obećavajućih imuno-onkoloških proizvoda. Osim lijeka Xtandi, koji je već odobren za prodaju u SAD-u te za koji se prognozira da će generirati 5,7 milijarde dolara od prodaje do 2020. godine, Medivation razvija i i lijek protiv raka dojke Talazoparib.

Medivation je osnovan 2004. godine. Cijena njegovih dionica više se nego udvostručila u posljednjih šest mjeseci nakon početka razgovora o preuzimanju. U travnju, Pfizer je odustao od planiranog spajanja s irskim Allerganom zbog problema oko promjene američkih poreznih zakona.

Naime, američko ministarstvo financija najavilo je planove za sprečavanje ugovora poznatih kao "inverzija", kada se američke tvrtke spajaju s tvrtkama sa sjedištem u zemljama s nižim poreznim stopama. Ugovor Pfizera i Allergana, u vrijednosti od 160 milijardi dolara, trebao je biti najveći primjer takve "inverzije", ujedno i najvrjedniji ugovor o spajanju u farmaceutici u povijesti. (H)

Povezani članci
24.08.16 Strateški savezi
AstraZeneca prodaje Pfizeru dio poslovanja s antibioticima
12.09.12 Tvrtke i tržišta
Ugovor s Pfizerom Generi će godišnje donijeti oko 8 mil. kuna
10.09.12 Tvrtke i tržišta
Genera lijekovi ugovorili suradnju sa Pfizerom
23.04.12 Tvrtke i tržišta
Nestle akvizicijom povećava udjel na tržištu dječje hrane
02.11.10 Vijesti iz svijeta
Pfizer: Troškovi srušili dobit 70 posto
26.11.09 Tvrtke i tržišta
Genera Istraživanja i Pfizer potpisali ugovor vrijedan milijune dolara
16.10.09 Vijesti iz svijeta
Pfizer za 68 mlrd dolara preuzeo Wyeth
22.10.08 Tvrtke i tržišta
Pfizer utrostručio dobit u trećem tromjesečju
02.05.07 Zdravlje
Proizvođači lijekova suočeni sa 140 mlrd dolara gubitka zbog isteka patenata
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa