Info
Seniko studio
Vijesti iz regije
19.08.2016. Njemačko ministarstvo očekuje nastavak gospodarskog rasta unatoč pojačanim rizicima
Njemačko gospodarstvo bilježi solidan rast unatoč posustajanju u drugom tromjesečju ali vanjski su rizici pojačani nakon britanske odluke o izlasku iz Europske unije, utvrdilo je ministarstvo financija u mjesečnom izvješću.

Najveće europsko gospodarstvo usporilo je u drugom tromjesečju manje nego što se očekivalo budući da su povećani izvoz, snažna osobna i pojačana državna potrošnja nadoknadili slabija ulaganja u građevinskom sektoru i u industriji strojeva.

Tako su aktivnosti u drugom tromjesečju porasle 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su poskočile 0,7 posto, najsnažnije u dvije godine.

U redovnom mjesečnom izvješću, objavljenom u četvrtak, ministarstvo gospodarstva najavljuje daljnji rast aktivnosti, ukazujući na snažnu domaću potražnju koju podupiru rekordna zaposlenost, rast realnih plaća, niska inflacija i relativno jeftina energija.

"Dobro stanje u njemačkom gospodarstvu sugerira nastavak ekonomskog rasta u idućim mjesecima unatoč pojačanim vanjskim rizicima povezanim s britanskim referendumom o izlasku iz Europske unije", poručuju iz ministarstva.

Živahne gospodarske aktivnosti potiču rast poreznih prihoda pa su tako prihodi savezne vlade i 16 saveznih država u prvih sedam mjeseci ove godine veći za 4,6 posto nego što su bili u istom lanjskom razdoblju, konstatiraju u ministarstvu. Njihov je rast tako nadmašio očekivanja prema kojima su trebali biti uvećani 3,0 posto.

U srpnju taj je rast ipak usporio, što u ministarstvu pripisuju jednokratnim faktorima, poput nižih prihoda od trošarina na duhanske proizvode nakon tri snažnija proljetna mjeseca.

"Temeljni tempo rasta prihoda i dalje je pozitivan i u skladu je s ukupnim gospodarskim trendovima", dodaje se u izvješću.

Zahvaljujući višim poreznim prihodima ministar financija Wolfgang Schaeuble može povećati potrošnju na zbrinjavanje izbjeglica i na infrastrukturu i paralelno ustrajati na zacrtanom uravnoteženju proračuna prije izbora koji će biti održani iduće godine. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa