Info
Seniko studio
DOP
31.05.2016. Vida Meić pobjednica Erste fragmenata 12
Vida Meić ovogodišnja je dobitnica Erste Grand Prix nagrade za djelo „Kompozicija 1“, poliptih od devet autorskih otisaka izvedenih u tehnici kolografije, koje je stručno povjerenstvo proglasilo najboljim likovnim ostvarenjem Erste fragmenata 12. Pored novčane nagrade u visini od 10.000 kuna, Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) pobjednici će omogućiti i postavljanje samostalne izložbe u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar 2017. godine.

Posebna nagrada publike u visini od 3.000 kuna pripala je Ivani Pipal za devetodijelni poliptih „Pravo na noćno nebo“, dok je godišnja stipendija u visini od 12.000 kuna pripala Tanji Blašković, studentici Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Uz navedene autore, banka je otkupila i likovna djela Igora Ilića, Alena Kasumovića, Ane Kovačić, Mie Mareković, Anite Prše, Ivane Tkalčić te prošlogodišnje pobjednice Lane Stojićević, koje detaljno, uz motivaciju iza njihovih djela, predstavlja na svojoj kulturnoj platformi Urbanka.hr te na Facebook stranici Urbanke. Sva djela mogu se razgledati u Galeriji Kranjčar, Kaptol 26, Zagreb do 1. lipnja 2016.

Djela je odabralo stručno povjerenstvo, između čak 250 pristiglih prijava, u sastavu voditelj Galerije Matice hrvatske i Galerije Kranjčar Vanja Babić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, samostalna kustosica i producentica za suvremenu umjetnost, predsjednica udruge Nomad Vanja Žanko, akademski slikar i fragmentaš Sebastijan Dračić te voditeljica projekta Antonia Jurić iz Erste banke.

„Otkupljeni rad je nastao sinestezijom taktilnih proučavanja matrice i vizualiziranjem doživljenog. Za mene vrednota ovih grafika nije krajnji otisak, već sam proces, princip i tijek rada, kao i sve mijene na ploči i u razmišljanju. Modificiranjem početne ideje otvara se prostor za razvijanje, promišljanje i konceptualizaciju. Svojevrsna beskonačnost svakog otiska zanimljiva mi je zbog varijabilnosti, prilikom koje se ističe trenutak tijekom kojeg otisak nastaje.

To svakako mogu pripisati slučajnosti i osjećajima. Sam taj proces mogu čak usporediti i s dnevničkim zapisima. S druge strane, svaki novi sloj boje opterećen je i ovisan o prethodnim otiscima i trenucima. Odsustvo doslovnosti i sugestivnosti ostavlja širinu razumijevanja za promatrača. Interesantna su mi upravo ta različita razmišljanja, shvaćanja i dojmovi koji daju novu dimenziju jednostavnim, praznim likovnim elementima“, kaže Vida Meić, pobjednica natječaja o svom djelu „Kompozicija 1“.
„Ovogodišnji, već dvanaesti po redu Erste fragmenti po mnogočemu su nastavili tradiciju ranijih izdanja zanimljivog i nadasve korisnog natječaja što ga Erste banka raspisuje u svrhu otkupljivanja radova mladih umjetnika. Radove pristigle na natječaj i ovoga je puta karakterizirala raznolikost, kako likovnih tehnika, tako i autorskih poetika, odnosno stvaralačkih postupaka“, ističe Vanja Babić, predsjedavajući stručnog povjerenstva o radovima pristiglim na ovogodišnji natječaj.

O Erste fragmentima
Erste fragmenti tradicionalan su projekt Erste banke, kojim, kroz otkup i dodjelu stipendije, pruža financijsku potporu mladim umjetnicima te nastoji njihova djela približiti široj javnosti. Otkupom umjetničkih djela Erste banka nastoji mladim i još širem krugu nepoznatim umjetnicima omogućiti daljnji rad i školovanje, a potom i predstavljanje široj publici.

Natječaj „Erste fragmenti“ organizira se od 2002. godine, a u dosadašnjim izdanjima otkupljeno je više od 160 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija (poslovnica i uredskih prostora) Erste banke u Hrvatskoj. Autori mnogih otkupljenih radova, poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića i mnogih drugih, u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.

Povezani članci
09.11.16 Financije i gospodarstvo
Sintegra - nova kombinacija dobrovoljne mirovinske štednje i životnog osiguranja
20.07.16 DOP
Erste banka pokrenula blog „Bez kravate“
20.05.16 DOP
Odabrana djela autora u sklopu natječaja „Erste Fragmenti 12“
08.07.15 Financije i gospodarstvo
Erste omogućila izbor fiksne kamatne stope
31.07.14 Financije i gospodarstvo
Gubitak Erste Groupa 929,7 milijuna eura
26.03.14 DOP
Otvoren natječaj za 10. jubilarne “Erste fragmente“
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa