Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
16.02.2016. Predstavnici MMF-a u srijedu započinju petodnevni radni posjet
Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje predvodi novi voditelj tima za Hrvatsku Khaled Sakr, dolaze u petodnevni radni posjet sa ciljem ažuriranja projekcija kretanja u gospodarstvu i financijskom sustavu Hrvatske, doznaje se u utorak iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Tijekom radnog boravka, koji započinje u srijedu, 17. veljače, predviđeni su razgovori s predstavnicima Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija, kao i nekih drugih ministarstava i institucija u Republici Hrvatskoj.

Tijekom tih razgovora, kako se očekuje, razgovarat će se o aktualnim gospodarskim i financijskim prilikama u Hrvatskoj, procjenama daljnjih kretanja, a jedna od glavnih tema bit će svakako i priprema proračuna za ovu godinu.

Posjet izaslanstva MMF-a najavljen je krajem siječnja, kada su u Hrvatskoj boravili novi šef Misije MMF-a za Hrvatsku Khaled Sakr te bivši šef Misije Johannes Wiegand. Oni su tada razgovarali s premijerom Tihomirom Oreškovićem, ministrom financija Zdravkom Marićem i guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

Ministar Marić tada je najavio da će tijekom posjeta izaslanstva MMF-a, koji je najavio za drugu polovinu veljače, jedna od važnijih tema biti prijedlog proračuna na kojemu se radi. Marić je krajem prošlog tjedna najavio kako Vlada namjerava 10. ožujka usvojiti proračun za ovu godinu, u kojem planira proračunski deficit približiti razini od tri posto BDP-a.

Ministar Marić je u petak, 12. veljače u Bruxellesu prvi put sudjelovao na sastanku ministara financija Eurpske unije te razgovorao s povjerenikom za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem. "Povjereniku Moscoviciju sam rekao da ćemo u sljedeća dva tjedna imati konture proračuna u smjernicama fiskalne i ekonomske politike. Za 10. ožujka planiramo da vlada donese proračun, ali u detalje nismo ulazili", rekao je Marić. (H)

Povezani članci
10.05.16 Financije i gospodarstvo
MMF: Program nacionalnih reformi ohrabruje, javni dug je veliki rizik
13.11.15 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatska se mora energično pozabaviti fiskalnim nevoljama
03.07.15 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatska se oporavlja, ali je još u opasnosti
04.05.15 Financije i gospodarstvo
Predsjednica Grabar-Kitarović primila izaslanstvo MMF-a
11.11.13 Financije i gospodarstvo
MMF: u 2014. skroman oporavak, uz visoke rizike
27.02.13 Korisne informacije
Ribić: MMF će Vladi predložiti da manje štedi
21.01.13 Financije i gospodarstvo
Linić: pokušat ćemo zajedno s MMF-om modificirati fiskalno pravilo
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa