Info
Seniko studio
Vijesti iz regije
08.01.2016. Njemački izvoz blago porastao u studenom; proizvodnja blago smanjena
Njemački izvoz blago je porastao u studenom zahvaljujući pojačanoj potražnji iz Europe i trećih zemalja, dok je industrijska proizvodnja blago smanjena, pokazali su u petak službeni podaci.

Sezonski i kalendarski prilagođen njemački izvoz porastao je u studenom 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 99,3 milijarde eura, izvijestili su iz državnog statističkog ureda.

Uvoz je zabilježio četverostruko snažniji rast, na 79,6 milijardi eura, što znači da je trgovinski višak kliznuo na 19,7 milijardi eura, s 20,6 milijardi eura koliko je iznosio u listopadu, navode statističari.

Na godišnjoj je razini sezonski neprilagođeni izvoz u studenom uvećan 7,7 posto, a uvoz za 5,4 posto. Sezonski neusklađeni trgovinski višak iznosio je 20,5 milijardi eura, u odnosu na 17,4 milijarde koliko je iznosio u istom mjesecu godine ranije, pokazuju podaci statističkog ureda.

Na godišnjoj razini njemački izvoz u EU porastao je u studenom za 9,5 posto, a izvoz u eurozonu za 8,8 posto. Najviše je ipak poskočio njemački izvoz u zemlje EU koje nisu članice eurozone, za 10,8 posto. Znatno je uvećan i izvoz u treće zemlje, za 5,1 posto, objavio je Destatis.

Blagi pad industrijske proizvodnje
U odvojenom je izvješću ministarstvo gospodarstva i energije u petak izvijestilo da se sezonski, cjenovno i kalendarski prilagođena njemačka industrijska proizvodnja u studenom smanjila na mjesečnoj razini za 0,3 posto, pritisnuta padom aktivnosti u prerađivačkom sektoru. U listopadu, proizvodnja je porasla 0,5 posto.

Pritom je proizvodnja u prerađivačkoj industriji pala na mjesečnoj razini za 0,8 posto. Nasuprot tome, građevinski sektor zabilježio je rast aktivnosti za 1,6 a energetski za 2,5 posto, objavilo je ministarstvo.

Jučer objavljeni podaci ministarstva o novim narudžbama nagovješćuju ipak oporavak u idućim mjesecima, s obzirom na kontinuirani snažan priljev novih industrijskih narudžbi u studenom prema sezonski, cjenovno i kalendarski prilagođenim podacima, za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su uvećane 1,7 posto.

Pritom je domaća potražnja sa skokom novih narudžbi za 2,6 posto uvelike nadmašila onu inozemnu, iskazanu u rastu narudžbi za 0,6 posto. (H)

Povezani članci
09.02.15 Šira regija
Njemački izvoz i trgovinski višak na novoj rekordnoj razini u 2014.
09.05.14 Izvoz
Njemački izvoz u ožujku pao za milijardu eura
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa