Edukacija
Seniko studio
Prikazi knjiga
22.01.2015. Predstavljena knjiga "Čiste knjige" za obrtnike i male poduzetnike
Knjiga ovlaštene računovotkinje Đurđice Mostarčić "Čiste knjige", koja po prvi put u Hrvatskoj govori o poslovanju obrtnika te malih i srednjih poduzetnika na jednostavan i lako razumljiv način, predstavljena je u četvrtak u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Na predstavljanju knjige autorica Mostarčić rekla je kako je, uz dozu napetosti poput krimi-romana, objasnila situacije s kojima se vlasnici, računovođe i menadžeri redovito susreću u poslovnom svijetu.

Istaknula je kako se poslovni ljudi vode načelom da su u posao ušli ili žele ući radi zarade, na računu nastoje imati što više novca i na kraju žele mirno spavati znajući da teško stečeni novac neće preko noći završiti na krivim računima zbog nepredviđenih troškova.

"Neznanje i loša informacija mogu stajati mnogo. Danas su pogreške sve skuplje, a institucije nemaju razumijevanja za odgovore poput: 'Nisam to znao' ili 'Nisu mi to rekli'", istaknula je Mostarčić i poručila kako "Čiste knjige" mogu uštedjeti mnogo vremena, živaca i novca.

"Knjiga je namijenjena svima koji žele pokrenuti posao i onima koji u njemu već jesu, pružajući im odgovore na svakodnevna pitanja poput primjerice je li bolji ugovor o djelu ili ugovor o autorskom honoraru, da li registrirati tvrtku ili pak obrt, da li kupiti automobil na tvrtku i dr.", rekla je Mostarčić i dodala kako su u knjizi obrađene i sve zakonske promjene vezane uz psolvoanje poduzetnika koje su na snazi od 1. siječnja ove godine.

Knjiga promiče i novu internetsku stranicu koja se otvara sutra www.cisteknjige.com na kojoj će biti i kalkulatori koji će pomoći u odluci isplati li se kupiti automobil na tvrtku te u odluci o osnutku obrta ili tvrtke.

Stalna sudska vještakinja za bankarstvo i financije Marija Duljković istaknula je kako "Čiste knjige" ponajprije vidi kao dobru knjigu za donošenje poslovne odluke.

"Mi često, donoseći poslovne odluke, ulazimo u rizike a da ih nismo svjesni. Možda se ovih dana to najočitije vidi na valutnoj klauzuli u švicarskim francima. Prije odluke o poslovnom pothvatu osnovno bi morali znati koja je registracija potrebna, koja će financijski biti isplativa, a da uz to ta odluka bude utemeljena na zakonu", rekla je.

Istaknula je da je vrijednost "Čiste knjige" u tome što daje zbroj dovoljnih informacija o rizicima kojima će na početku poduzetnik biti izložen. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa