Trgovina
Seniko studio
Turizam
02.12.2014. Pozitivni trendovi u turizmu nastavljaju se i u listopadu
U listopadu ove godine zabilježeno je 12% više ukupnih turističkih dolazaka u odnosu na listopad prošle godine, što je najveći godišnji rast turističkih dolazaka u tom mjesecu od 2003. godine. Rezultat je to povećanja broja dolazaka stranih turista (15,2%) čija je dinamika rasta također najbrža od 2003. godine.

Tako se već treći mjesec uzastopce bilježi pozitivan trend, a samo je u listopadu ukupno ostvareno 4,3% više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Pritom je kod domaćih turista zabilježen godišnji pad (-3,7%), a kod stranih turista rast (5,8%). Najviše noćenja stranih turista, kao i u prošlogodišnjem listopadu, ostvarili su turisti iz Njemačke, Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako su se u pojedinim mjesecima ove godine bilježile negativne stope turističkih noćenja koje su jednim dijelom bile rezultat pomaka uskršnjih blagdana i nepovoljnih vremenskih prilika, ipak se na kumulativnoj razini bilježi rast.

Tako je u prvih deset mjeseci ove godine ostvareno 2,6% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je kod domaćih turista zabilježen tek blagi godišnji rast od 0,8%, a kod stranih turista rast od 2,7%.

Takva kretanja sugeriraju da će se ove godine ostvariti rast od oko 2,4% te će biti dosegnuta nova rekordna razina broja turističkih noćenja, i to najvećim dijelom zbog pozitivnih trendova kretanja stranih turista (koji čine oko 90% ukupnih noćenja) koji dolaze iz zemalja gdje je gospodarska situacija sve povoljnija.

Prema podacima World Tourism Organization i na globalnoj se razini bilježe pozitivna turistička kretanja, odnosno u prvih je osam mjeseci ove godine ostvareno 5% više međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Povezani članci
07.08.15 Turizam
Lorencin: izvrsni rezultati sezone
07.07.15 Turizam
U prvih šest mjeseci 7 posto više turista uz porast noćenja za 4,7 posto
03.07.15 Turizam
Lorencin: 2015. prihodi od turizma mogli bi prijeći 7,5 milijardi eura
08.08.14 Turizam
Ministar Lorencin: u sedam mjeseci 3 posto više turista, 1 posto više noćenja
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa