Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
27.05.2014. Konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane u Opatiji
Na 8. konferenciji o sigurnosti i kakvoći hrane u Hrvatskoj, koja je danas počela u Opatiji, stručnjaci, proizvođači i predstavnici državnih tijela raspravljaju o novostima i aktivnostima u području sigurnosti i kakvoće hrane.

Konferenciju, koja će trajati do 28. svibnja, organizira Hrvatska gospodarska komora pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a otvorila ju je pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina.

U dijelu izlaganja koja su se odnosila na aktualnosti u sustavu sigurnosti hrane u Hrvatskoj istaknuto je da nakon uklađivanja legislative slijedi iznalaženje mogućnosti za prilagođavanje uvjeta proizvodnje kod malih proizvođača, u nacionalnim okvirima, ali i za EU tržište.

Također je rečeno da će Hrvatskoj uskoro biti službeno dodijeljen status zemlje sa zanemarivim rizikom u odnosu na goveđu spongiformnu encefalopatiju (GSE), odnosno da su nakon dodjele statusa kontroliranog rizika 2012., u rekordnom roku ostvareni uvjeti i za potvrdu tog najvišeg stupnja zdravstvenog statusa u odnosu na GSE.

Među ostalim, istaknuti su problemi kod proizvoda koji se koriste kao dodatak prehrani, kao što su zavaravanje potrošača, obmanjujuće reklamiranje, ili dodavalne aktivnih tvari iz lijekova.

Raspravljalo se i o aktualnostima u području kvalitete hrane te je, među ostalim, rečeno da je transformacijom Državnog inspektorata dio gospodarskih inspektora preuzet od strane Ministarstva poljoprivrede, čime je proširen djelokrug rada inspekcije za kakvoću hrane na kontrolu hrane na tržištu. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa