Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
26.03.2013. Kina i Brazil postigli sporazum o trgovini u vlastitim valutama; BRICS osniva razvojnu banku
DURBAN, Članice skupine vodećih gospodarstava u nastajanju (BRICS) Kina i Brazil u utorak su dogovorile da će ubuduće u bilateralnoj trgovini primjenjivati svoje valute a netom pred početak BRICS-ova summita postignut je dogovor i osnivanju zajedničke razvojne banke.

Sporazum će pokrivati trgovinsku razmjenu Kine i Brazila, čija je godišnja vrijednost 30 milijardi dolara i sklopljen je na tri godine. Potpisali su ga guverneri središnjih banaka i ministri financija dviju gospodarskih sila u nastajanju, prenosi Reuters.

Na summitu, koji počinje u 17.30 po GMT-u, članice BRICS-a Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, domaćin summita, iznijet će također pojedinosti dogovora o uspostavi razvojne banke koja bi parirala zapadnim institucijama, javlja AFP.

Ministri financija u posljednjim su satima pred početak summita nastojali prevladati razlike u stajalištima glede uspostave zajedničkog zajmodavca koji bi bio usredotočen na infrastrukturu, čime bi u pitanje mogla biti dovedena sedam desetljeća duga dominacija Svjetske banke.

Ministar financija Južnoafričke Republike za AFP je potvrdio da su članice postigle dogovor o uspostavi razvojne banke.

"Sve je dogovoreno. Čelnici će objaviti pojedinosti sporazuma", kazao je Pravin Gordhan nakon sastanka s kolegama iz ostalih članica BRICS-a. (H)

Povezani članci
19.06.12 Vijesti iz svijeta
Države Bricsa će davati više za MMF
25.05.12 Trgovina na malo
Prada otvara 260 novih trgovina u zemljama BRICS-a
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa