O marketingu
Seniko studio
Istraživanja
15.02.2013. 'Oporavak trgovine na malo će izostati'
Potrošači sve manje troše na luksuzne proizvode, a potrošnja se okreće proizvodima koji su egzistencijalno potrebniji.

Konačno priopćenje trgovine na malo potvrdilo je negativna kretanja zabilježena tijekom cijele godine, pišu analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

Prema podacima DZS-a realan pad prometa od trgovine na malo u 2012. iznosio je 4,2 posto u odnosu na 2011. godinu dok je u nominalnom izrazu pad iznosio 0,9 posto.

Promatrajući prema kategorijama NKD-a, jedino je trgovina na malo tekstilom, odjećom i obućom i proizvodima od kože u specijaliziranim prodavaonicama zabilježila realan rast i to od 11,3 posto godišnje.

Konačno priopćenje prometa od trgovine na malo potvrđuje očekivani pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara čiji udio u trgovini na malo kontinuirano opada od početka krize.

To potvrđuje i pad prodaje motornih vozila od 27,1 posto godišnje u nominalnom izrazu (podjela djelatnosti po trgovačkim strukturama), stoji u analizi.

Potrošači sve manje troše na luksuzne proizvode, a potrošnja se okreće proizvodima koji su egzistencijalno potrebniji, stoji u analizi.

Naime, evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama (oko 40 posto).

Tako prema nominalnim indeksima promet od trgovine na malo u ovoj kategoriji proizvoda bilježi rast od 4,2 posto godišnje.

U ovoj godini RBA analitičari ne očekuju oporavak trgovine na malo, iako predviđaju da će stopa rasta ipak biti blago pozitivna.

Međutim, to će više biti posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na razmjerno visoke stope pada tijekom prošle godine, nego pozitivnih kretanja.

Preduvjet pozitivnih kretanja u potrošnji je oporavak realnog sektora i tržišta rada, a s obzirom na nepovoljna očekivanja u oba segmenta oporavak trgovine na malo će izostati, zaključuje se u analizi. (poslovni.hr)

Povezani članci
13.08.15 Vijesti
HGK o prvoj polovici 2015: naznake oporavka u realnom sektoru, pogoršani izgledi kreditnog rejtinga
15.07.15 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: slijedi razdoblje blagih stopa rasta gospodarstva
14.11.14 Trgovina na malo
Realan godišnji rast prometa u trgovini na malo od 1,4 posto
29.04.13 Vijesti
Iz sindikata upozoravaju na teško stanje u djelatnosti trgovine
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa