Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
04.08.2011. Agrokor i fondovi uložili u KBZ
Kreditna banka Zagreb izdala je obveznice u vrijednosti 50,5 mil. kuna, a najveći investitori su PBZ i Agrokor

Kreditna banka Zagreb (KBZ) izdala je obveznice u vrijednosti 50,5 milijuna kuna. Obveznice nose prinos od 7,5 posto godišnje, s planiranom polugodišnjom isplatom.

Tim izdanjem, tvrde u KBZ-u, banka je ostvarila jačanje kapitalne baze daljnjeg poslovnog razvoja.
Obveznica je ovog tjedna uključena u sustav Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. Najveći ulagač u obveznicu KBZ-a, koji drži 16,83 posto izdanja (8,5 milijuna kuna) skriva se iza skrbničkog računa Privredne banke Zagreb, piše Poslovni dnevnik.

Drugi najveći investitor je Agrokor Ivice Todorića, inače bivši vlasnik Kreditne banke, koji je kupio 7,5 milijuna kuna obveznica, što je ekvivalent 14,85 posto ukupnog izdanja.

U kupnji obveznica sudjelovale su i članice koncerna Agram Dubravka Grgića, u čijem sastavu Kreditna banka trenutačno i posluje.

Tako je Euroherc osiguranje kupilo pet milijuna kuna obveznica (9,9%), Agram životno osiguranje uzelo je također pet milijuna kuna, dok je Agram Invest sudjelovao sa 2,5 milijuna kuna.

Zanimljivo je da je u kupnji sudjelovao i obvezni mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje koji je upisao pet milijuna kuna obveznica, koliko je kupio i Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, kojima upravlja HPB Invest.

Na tržištu se pojavila neslužbena informacija da je ovo izdanje obveznica zapravo priprema za prodaju banke, no u četvrtak je iz Kreditne banke stiglo očitovanje kako im nisu poznati navodi iz dnevnog tiska.

Prema izvoru Poslovnog dnevnika, to izdanje je zanimljivo u kontekstu konsolidacije na bankarskom tržištu.

S obzirom na to da je nedavno turska Süzer grupa preuzela Banku Brod, a američki fond Keefe, Bruyette & Woods (KBW) kao i austrijski European Investment Group ‘snimaju’ male banke, ulaganje u KBZ moglo bi se pokazati dobrim potezom. (Poslovni dnevnik)

Povezani članci
03.04.15 Financije i gospodarstvo
Pokrenuto spajanje Kreditne i Podravske banke
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa