Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
27.07.2010. Novi list: U pola godine utajeno milijardu kuna poreza
Porezna uprava je u prvih šest mjeseci ove godine, nakon 3.125 obavljenih nadzora, podnijela 2.319 zahtjeva za prekršajni postupak i 115 prijava za kazneno djelo

Građani i poduzetnici u prvih su šest mjeseci ove godine pokušali izbjeći plaćanje gotovo milijardu kuna poreza, prenosi Novi list. Radi se o utaji poreza koju je u svome nadzoru uspjela razotkriti Porezna uprava, a koliki je ukupan iznos poreza kojeg su Hrvati izbjegli platiti može se tek nagađati.

Porezna uprava je, kako su odgovorili Novom listu iz Ministarstva financija, u prvih pola godine obavila 3.125 nadzora i u 70 posto slučajeva, odnosno u njih 2.189 utvrdila nezakonitosti. To znači da je manje od trećine građana i poduzetnika koje je provjerila Porezna uprava odoljelo izazovu da prevari državu i ne plati porez.

Poreznici su ponovnim izračunom poreza ustanovili da država, samo u tih nešto više od dvije tisuće slučajeva izbjegavanja poreza, prevarena za 942,8 milijuna kuna.

Poreznici su izdali gotovo dvije tisuće rješenja s novim obračunom poreza, ali kako je riječ o prvostupanjskim rješenjima obveznici plaćanja poreza imaju pravo na žalbe koje mogu potrajati i po nekoliko godina. Podneseno je 2.319 zahtjeva za prekršajni postupak i 115 prijava za kazneno djelo.

Oštećen proračun

U šest mjeseci državni je proračun tako ostao bez novca koji je bio dovoljan i za isplatu dječjih doplataka u tih pola godine i za besplatnu cestarinu svim invalidima cijelu godinu, bez koje su ostali radi proračunske štednje, a pokrili bi se i troškovi koje zdravstvo planira smanjiti spajanjem bolnica.

Iznos koji država nije naplatila, odnosno koji su obveznici pokušali zatajiti, i tek ga treba utjerat dvostruko je veći od zarade od poreza na dobit i za 200 je milijuna kuna manji od onoga što je država u šest mjeseci ubrala od kriznog poreza.

Podaci za prvih pola godine otprilike su na razini prošlogodišnjih s tim da bi, ako se nastavi sadašnji trend, utaja poreza na kraju godine, barem ona što ju otkrije Porezna uprava, mogla biti za oko stotinjak milijuna kuna veća od ovogodišnje.

U cijeloj je 2009. godini Porezna uprava ulovila građane i tvrtke u pokušaju utaje 1,8 milijardi kuna poreza, a u prosjeku je po nadzoru bila riječ o pokušaj izbjegavanja poreza u vrijednosti od 350 tisuća kuna. U prvih šest mjeseci ove godine prosječna vrijednost se po nadzoru u kojem je utvrđena nezakonitost penje na 430 tisuća kuna.
Rupe u zakonu

Lani je Porezna uprava podnijela 150 prijava za kazneno djelo, što je rezultiralo s tek dvije zatvorske kazne, a ove godine je u samo šest mjeseci registrirano 115 kaznenih prijava.

Koliko je doista izbjegavanje plaćanja poreza u Hrvatskoj, što zbog kršenja zakona što zbog rupa u zakonu, nema službenih procjena, no ako bi se ravnali prema onome što se događa u Europskoj uniji u Hrvatskoj se godišnje utaji između sedam i osam milijardi kuna poreza, što znači da poreznici u svome nadzoru zahvate tek četvrtinu tog iznosa.

Naime, u nekoliko istraživanja za Europski parlament, koji godinama pokušava ojačati borbu protiv utaje poreza, stručnjaci su procijenili da se u zemljama članicama godišnje utaji porez vrijedan od dva do 2,5 posto BDP-a, što je oko 250 milijardi eura.

Ako isto vrijedi i za Hrvatsku to znači da se godišnje utaji oko milijardu eura poreza, što je godišnji trošak za sve subvencije u zemlji, odnosno novac potreban za isplatu dvije i pol mirovine svim penzionerima u Hrvatskoj ili godišnji trošak povlaštenih mirovina. (Novi list/Bankamagazin)

Povezani članci
10.07.15 Financije i gospodarstvo
PwC CRS Forum: Odzvonilo utajivačima poreza
03.11.14 Vijesti iz svijeta
Argentina optužila P&G za poreznu prijevaru
07.05.13 Vijesti iz svijeta
"Siva ekonomija" u Europi polagano pada
18.04.12 Vijesti iz svijeta
EK: Sporazum država protiv utajivača u skladu s propisima
09.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada uvodi poreznu blagajnu
27.12.11 Financije i gospodarstvo
HNB predložio Milanoviću dizanje PDV-a i trošarina
12.10.11 Vijesti iz svijeta
Andora više neće biti porezni raj
02.09.11 Vijesti iz regije
Slovenija: Uvjet za registraciju nove tvrtke je plaćanje zaostalih poreza
28.08.10 Vijesti iz svijeta
'Porezni grešnici' i dalje sigurni u švicarskim bankama
19.08.10 Financije i gospodarstvo
Vlada: USKOK-u nadležnost i za utaju poreza
15.06.10 Vijesti iz svijeta
Švicarska potvrdila sporazum sa SAD-om o raskrinkavanju utajivača poreza
13.04.10 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija: Lani utajene 2,4 milijarde kuna
23.03.10 Vijesti iz svijeta
Credit Suisse zabranila putovanja u Njemačku
23.09.09 Financije i gospodarstvo
Austrija skinuta s OECD-ove 'sive liste' poreznih oaza
24.08.09 Financije i gospodarstvo
KPMG: Hrvatska na vrhu zemalja s najvećim poreznim davanjima
06.08.09 Financije i gospodarstvo
Sve veća konfuzija oko kriznog poreza
20.04.09 Financije i gospodarstvo
HEP pod istragom
26.03.09 Vijesti iz regije
Srbija: Siva ekonomija iznosi 30 posto BDP-a
13.03.09 Financije i gospodarstvo
Otkrivena porezna prijevara teška 12,4 mil. kuna
04.09.08 Šira regija
EU zbog utaje poreza gubi preko 200 milijardi eura
27.06.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatska: Ukupna stopa poreza najniža u regiji
13.06.08 Korisne informacije
Danas je Dan porezne slobode u Hrvatskoj
06.03.08 Financije i gospodarstvo
MMF: Lihtenštajn podložan aktivnostima pranja novca
22.02.08 Šira regija
EU o borbi protiv malverzacija u plaćanju PDV-a
21.02.08 Šira regija
Njemačke banke uključene u porezni skandal
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa