HUP
Seniko studio
Vijesti
20.10.2016. U HUP-u održan Dan promocije mirenja
U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održan je Dan promocije mirenja na kojem je predstavljen prijedlog novog Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova. Zakonom o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova implementirat će se odredbe sadržane u Direktivi o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova te će se izvršiti i provedba Uredbe o online rješavanju potrošačkih sporova. Dan promocije mirenja je imao za svrhu predstaviti sudionicima događaja institut mirenja koji je, i dalje nedovoljno prepoznat i nedovoljno korišten alat. Razlog tomu je loša informiranost javnosti o mogućnostima koje mogu koristiti prilikom rješavanja potrošačkih sporova te ukorijenjena percepcija građana o sudskom sporu kao jedinoj mogućnosti konačnog rješenja spora.

Na predstavljanju je Sanja Smoljak Katić, HUP direktorica granskih udruga istaknula sljedeće: „Mirenje se kao postupak još uvijek nedovoljno koristi u odnosu na prednosti koje nudi kao što su brzina, prilagodljivost postupka, neformalnost, niži troškovi, zajedničko donošenje rješenja, zadovoljstvo obiju strana. Zbog toga je i HUP osnovao Centar za mirenje koji pruža usluge u svim vrstama sporova, a 2011. osnovan je Centar za mirenje u bankarstvu kao specijalizirani centar za mirenje u području bankovnih i financijskih usluga kao zajednički projekt HUP-a i HUB-a (Hrvatske udruge banaka).“

Mirenje se do sada najviše koristio u sektoru pružatelja usluga osiguranja gdje su ujedno ti postupci i najuspješnije provedeni. Predstavljanjem primjera dobrih praksi, HUP želi potaknuti javnost na češće korištenje postupaka mirenja i u svim drugim gospodarskim sektorima. Specifični propisi reguliraju mogućnost provedbe mirenja, a prošle godine je pokrenuta izrada novog Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova kojim se u nacionalno zakonodavstvo prenosi Direktiva o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova i uređuje provedba Uredbe o online rješavanju potrošačkih sporova. Nacionalna kontaktna točka za online rješavanje potrošačkih sporova bit će Europski potrošački centar Hrvatska, uspostavljen pri Upravi za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta. Tako će trgovci sa sjedištem u Republici Hrvatskoj i potrošači sa prebivalištem u EU svoj prekogranični ili domaći spor nastao pri internetskoj kupnji moći rješavati i putem Interneta - na zajedničkoj Platformi za online rješavanje potrošačkih sporova.
U panel raspravi u kojoj su sudjelovali u ime javne uprave gđa. Đema Bartulović, Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta poduzetništva i obrta, g. Dalibor Ružić, Ministarstvo pravosuđa, zatim u ime gospodarstva - g. Ivan Antić, izmiritelj u HP-Hrvatskoj pošti te predstavnica Centra za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje, gđa. Nives Grgurić. U ime Centra za mirenje HUP-a - gđa. Admira Ribičić i gđa. Iva Nappholz kao moderatori panel rasprave nastojale su približiti prisutnima mnogobrojne prednosti mirenja (uštede novca, vremena te kreativna rješenja za dobrobit obje stranke), predstavljena je dobra praksa mirenja te se također pokušalo potaknuti poduzetnike na češće korištenje postupaka mirenja s obzirom na dugotrajnost i troškove sudskih sporova.

Zaključno, možemo reći kako je s obzirom na njegove brojne pogodnosti, vrlo važno da u promociji samog postupka mirenja budu uključeni svi relevantni dionici ovog procesa.

Nives Grgurić, voditeljica Centra za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje, istaknula je kako je mirenje intenzivno zaživilo na području osiguranja te da su kroz uskoro desetogodišnju praksu Centra obuhvaćeni predmeti iz različitih područja osiguranja. Za uspješne rezultate Centra zaslužni su prvenstveno osiguratelji koji od samog osnivanja Centra pružaju izuzetnu podršku izvansudskom rješavanju sporova putem postupaka mirenja, a posebno odlukom da snose u cijelosti troškove postupka mirenja bez obzira tko je inicirao postupak odnosno bez obzira na konačni ishod postupka, što se u praksi pokazalo poticajno za ugovaratelje osiguranja, osiguranike i oštećene osobe. Kroz praksu Centra za mirenje, može se zaključiti kako su osiguratelji i osiguranici prepoznali mirenje kao efikasan način rješavanja sporova.

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa