HOK
Seniko studio
Vijesti
08.06.2016. Sve intenzivniji interes hrvatskih obrtnika i poduzetnika za suradnjom sa Švicarskom
Obrtnici su u velikoj mjeri zainteresirani za gospodarsku suradnju sa zemljama Europskog gospodarskog prostora, posebice s obrtnicima i poduzetnicima iz Švicarske Konfederacije. Interes za informacijama postupno jača od ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, a posljednjih mjeseci još je intenzivniji, zahvaljujući pozitivnim pomacima u hrvatskom gospodarstvu – naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec na poslovnom forumu „Kako poslovati sa Švicarskom?“, održanom 8. lipnja u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Poslovni forum organiziran je u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac pohvalila je izuzetne napore Hrvatske obrtničke komore da bude na stalnoj dispoziciji članstvu. Dodala je da mala i srednja poduzeća čine 98 posto ukupnog gospodarstva, od čega najveći broj poduzeća čine obrti, mikro i mala poduzeća, koji su pokretači gospodarstva. Kamen spoticanja u njihovom poslovanju, dodala je, su skupi krediti, veliki parafiskalni nameti i velika birokracija. Najavila je i skorašnju objavu novih natječaja za obrtnike i poduzetnike iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

-Hrvatska je zemlja koja ima solidne podloge za gospodarski razvoj. Gospodarski rast koji je najavljen prošle godine nastavljen je i u ovoj godini. Hrvatska je dobro pozicionirana kao gospodarski partner, članica je EU i ima dobar geografski položaj i dobru infrastrukturu. Mi ne kupujemo hrvatske banke. Ulažemo u proizvodnju, ne ulaže se samo u turističke projekte, radimo na tome da se gospodarski odnosi poboljšaju. Ulažemo velike nade u Hrvatsku i vjerujemo kako može puno napraviti – rekao je Stefan Estermann, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj.

Jasmin Devlić, načelnik sektora u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova istaknuo je da su HOK i Ministarstvo vanjskih poslova kvalitetni partneri u povezivanju hrvatskog i švicarskog tržišta te da je hrvatska diplomacija ugradila u sve aktivnosti gospodarsku komponentu. Gospodarska suradnja Hrvatske i Švicarske tradicionalno je dobra, no postoji prostora za unaprjeđenje, naglasio je Devlić.
U okviru poslovnog foruma održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatske obrtničke komore i Gospodarske komore Švicarska – Srednja Europa. Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i predsjednik Gospodarske komore Švicarska – Srednja Europa Reto Iten. Sporazum je potpisan u cilju suradnje na ostvarivanju zajedničkih interesa očuvanja i promicanja obrtništva. Komore će surađivati u području strukovnog obrazovanja, promocije obrtničkih zanimanja te cjeloživotnog učenja. Također, komore ovim sporazumom izražavaju interes suradnje na jačanju konkurentnosti obrtništva kroz razne seminare, poslovne susrete te sajmove.

U okviru foruma predavači iz Švicarske održali su prezentacije o zakonskim posebnostima u poslovanju sa Švicarskom, o raznolikosti švicarske strojarske, elektro i metalske industrije te o visokim standardima kvalitete. Ujedno se predstavila Gospodarska komora Švicarska – Srednja Europa.

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa