Seniko studio
Vijesti
17.05.2016. HUP na sastanku s ministrima o problemu sezonskih radnika
Dr.sc. Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava i Anton Kliman, ministar turizma zajedno sa svojim suradnicima primili su danas predstavnike HUP-a u prostorima Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Tema sastanka bio je veliki opći problem hrvatskog gospodarstva - nedostatak sezonskih radnika. Na sastanku je istaknuto da je apsurdno da sa jedne strane postoji veliki broj nezaposlenih prijavljenih na Burzi, a u praksi nedostaje radnika spremnih na rad u realnom sektoru.

Trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u djelatnostima trgovine i turizma. Od početka ove godine od kraja veljače upućeni su veći zahtjevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i premašiti 42.000 sezonaca prošle godine.

U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje veća i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odljeva ugostiteljskih radnika u EU te bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao narasti i do 30.000.

U ovom trenutku usprkos trudu HZZ-a zainteresiranih za posao je bilo svega 10%, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresirano ni da čuju uvjete zaposlenja. Evidentno je da u Republici Hrvatskoj postoji ogroman strukturni problem.

Kao zaključak sastanka navedeno je da će Ministarstva donijeti strukturne i operativne mjere koje će pomoći ljudima da se zaposle i pronađu svoje radno mjesto te kompanijama da zadovolje potrebe za kadrovima, što će dovesti do još uspješnije sezone.

Ukoliko se ne bi donijele operativne mjere koje su u ovom trenutku nužne onda će se svakako trebati otvoriti razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca.

Povezani članci
12.08.15 Zaposlenost / plaće
HZZ: na sezonskim poslovima zaposleno više od 38 tisuća radnika
28.06.12 Zaposlenost / plaće
Porast novozaposlenih u turističkom sektoru za 14 posto
26.08.11 Zaposlenost / plaće
HZZ: Zaposleno više od 30 tisuća sezonskih radnika
22.08.11 Zaposlenost / plaće
U 2011. zaposleno najviše sezonskih radnika u posljednjih šest godina
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa