HUP
Seniko studio
HUP
29.03.2016. HUP predao ministarstvu prijedloge za reformu sustava javne nabave
Radna skupina koja je radila na dokumentu okupila je više od 40 predstavnika tvrtki - ponuditelja i naručitelja. Dokument uručen Ministarstvu gospodarstva sadrži četiri cjeline: instituti, postupanje dionika, pravni lijek te prijedlozi novih rješenja u sustavu javne nabave
Milka Kosanović, Davor Majetić, Petar Lovrić, Sadmir Hosić
Milka Kosanović, Davor Majetić, Petar Lovrić, Sadmir Hosić
Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je na konferenciji za medije prijedloge najvažnijih izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi koji trebaju osigurati veću transparentnost i učinkovitost sustava. Cjeloviti dokument koji uključuje i prijedloge izmjena ostalih propisa koji definiraju postupke unutar sustava javne nabave, predstavnici HUP-a predali su ministru gospodarstva, Tomislavu Paneniću i drugim nadležnim kolegama u Ministarstvu gospodarstva.

Primarni cilj predloženih izmjena u sadašnjem sustavu javne nabave je zaštititi javni i privatni interes, tj. osigurati učinkovitije korištenje javnih sredstava. Kako bi prijedlog HUP-a u što većoj mjeri ponudio rješenja na najširi spektar prepreka s kojima se susreću ponuđači i naručitelji, HUP je 2014. godine oformio Radnu skupinu od četrdesetak sudionika.

U izradi materijala tako su sudjelovali predstavnici malih, srednjih i velikih poduzeća - iz privatnog i javnog sektora koji imaju iskustva u ulogama naručitelja kao i u ulogama ponuditelja. Upravo reprezentativnost predstavnika ove Radne skupine, kao i njihova stručnost za područje javne nabave jamči da će u predloženim rješenjima biti zastupljeni interesi svih poduzeća koja na bilo koji način sudjeluju u javnim nabavama.

U raspravu su bili uključeni i predstavnici udruga županija, općina i gradova koje kao naručitelji također smatraju da je postojeći sustav javne nabave moguće poboljšati i unaprijediti.

Navedeni prijedlozi predstavljaju pripremu za izmjenu Zakona o javnoj nabavi i implementaciju EU Direktiva čiji je cilj ubrzanje, pojednostavnjenje i smanjenje troška u sustavu javne nabave.

Dokument uručen Ministarstvu gospodarstva sadrži četiri cjeline - instituti, postupanje dionika, pravni lijek te prijedlozi novih rješenja u sustavu javne nabave, kroz koja su pobrojani svi nedostatci sustava javne nabave te dan niz prijedloga za moguća poboljšanja.

Kao tri najveća problema sustava javne nabave prepoznati su – neučinkovita primjena kriterija ekonomski najpovoljnije ponude (ENP), nedovoljno snažna i učinkovita kontrola te nedostatna transparentnost sustava.
Davor Majetić glavni direktor HUP-a na predstavljanju je istaknuo: „Kroz uključenost svih segmenata gospodarstva, ali i javnog sektora, u izradu preporuka za poboljšanje sustava javne nabave osigurali smo maksimalnu reprezentativnost radne skupine koja ih je pripremila što daje vrijednost i legitimitet našem dokumentu.

Sustav javne nabave vrijedan je više od 40 milijardi kuna godišnje pa je njegovo bolje funkcioniranje iznimno važno. Imajući to na umu pripremi prijedloga pristupili smo provođenjem širokih konzultacija kako bismo obuhvatili interese svih sudionika i pokrili sve segmente ovog složenog sustava. Dokument smo predali Ministarstvu gospodarstva i očekujemo da on bude podloga za skoru izmjenu Zakona o javnoj nabavi.“

U postojeći Zakon o javnoj nabavi do 18. travnja 2016. Hrvatska je obvezna ugraditi nekoliko EU Direktiva kojima je cilj ubrzanje, pojednostavnjenje i smanjenje troškova u sustavu javne nabave.

„Smatramo da je to prilika da se pristupi cjelovitoj reformi sustava javne nabave. Mi na tu potrebnu ukazujemo već dulje vrijeme, a sada dajemo i prijedloge rješenja.

Na nužnost poboljšanja sustava javne nabave upozorila nas je i Europska komisija u izvješću o makroekonomskim neravnotežama. Uz ostalo, Komisija je skrenula pažnju da na javnim natječajima sudjeluje prosječno svega 3,2 ponuditelja, što je manje od EU prosjeka.

U čak 45% slučajeva na natječaj stiže samo jedna ponuda, a 74% tvrtki prema istraživanju Eurobarometra smatra da su specifikacije namještene za određenu tvrtku. Sustav mora biti transparentniji, s učinkovitijom kontrolom i takav da potiče odgovorno postupanje s javnim sredstvima“, kazao je Petar Lovrić, član Izvršnog odbora HUP-a.

„U primjeni kriterija ekonomski najpovoljnije ponude značajno zaostajemo za Europskom unijom. Kod nas se gotovo 100% natječaja raspisuje po kriteriju najniže cijene koja dokazano ne znači optimalnu kvalitetu.

Naručitelji bježe od ovog kriterija jer su često izloženi javnoj kritici u slučaju kada se ne izabere najniža cijena, a osim toga primjena ovog kriterija je složenija i traži stručnu pripremu.

Zbog toga je važno raditi na edukaciji i osvješćivanju javnosti da se temeljem najniže cijene često u konačnici izabere opcija koja bitno više košta, a istodobno je važno podizati i razinu educiranosti zaposlenika koji rade u području javne nabave kako bi bili stručno osposobljeni provoditi složenije natječaje s kriterijima ekonomski najpovoljnije ponude“, poručio je Sadmir Hošić, predstavnik Radne skupine, dopredsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika i zamjenik direktora tvrtke Harmonija usluge.
Na konferenciji za medije, podršku izmjenama dali su i udruženja povezana sa zdravstvom: "U industrijama povezanim sa zdravstvenim sustavom, bez zadrške podržavamo sustav javne nabave koji može doprinijeti racionalizaciji troškova cjelokupnog zdravstvenog a osobito bolničkog sustava, uz transparentan postupak i raspodjelu rizika svih uključenih, sukladno važećim propisima.", komentirala je Milka Kosanović, direktorica odnosa sa članstvom Hrvatske udruge poslodavaca.

Uz veću primjenu kriterija najpovoljnije cijene umjesto kriterija najniže cijene, pri čemu HUP predlaže da se propiše i postotni iznos primjene jednog i drugog kriterija (50:50), važniji prijedlozi izmjena su:

1. snažniju primjenu Okvirnog sporazuma jer sadašnja praksa u kojoj javni naručitelji sklapaju okvirne sporazume s jednim ponuditeljem na 2 godine ili sa više ponuditelja na 4 godine (iako Zakon predviđa mogućnost dužeg trajanja) onemogućuje se pokretanje većih investicija i daljnjeg ulaganja, a što poskupljuje uslugu samom naručitelju.

2. jasno preciziranje instituta profesionalnog propusta i poticanje edukacijom na njegovo korištenje.

3. detaljnije definirati pojam „Neuobičajeno niske cijene“ koja je nerijetko izvor narušavanja tržišta; u tom je segmentu nužna sektorska specijalizacija dionika postupa i edukacija naručitelja. Također, nužna je primjena kriterija ENP i uvođenje obveze istraživanja tržišta.

4. Interne akte o javnoj nabavi na koje se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi (tzv. bagatelna nabava) javni naručitelji moraju učiniti javno dostupnim (na svojim internetskim stranicama ili na drugi prikladan način)

5. Žurno smanjenje administrativnih radnji koje usporavaju i poskupljuju postupak javne nabave.

6. Rokovi za podnošenje žalbi - Početak roka za žalbu treba biti nakon otvaranja ponuda; obveza DKOM-u da na svojoj web stranici obavijesti sve zainteresirane u postupku o datumu predaje uredne žalbe, obzirom da se od tog dana broji rok od 30 dana u kojem DKOM mora donijeti i objaviti odluku.

Poslodavci i poduzetnici zalažu se i za veću primjenu e-nabave smatrajući da cjelokupno on-line provođenje postupka može povećati transparentnost sustava, a od dodatnih prijedloga naveli su i jaču primjenu zelene kao i inovativne javne nabave.

Povezani članci
19.10.16 Vijesti
Hrvatska udruga poslodavaca poziva novu Vladu da provede reforme i obnovi socijalni dijalog
17.08.16 HUP
HUP od političkih stranaka i koalicija ponovno traži konkretne odgovore o načinu rješavanja ključnih problema
20.04.16 HUP
Nameti opterećuju poduzetnike, treba ih smanjiti - HUP
14.04.16 HUP
Potvrđeno da poreza na slatkiše neće biti
19.01.16 Seminari, konferencije
Pristup financiranju među glavnim problemima poduzetnika početnika
15.12.15 Vijesti
HUP Skor 2015. i Poslovna očekivanja HUP-a
01.12.15 Karijere
Damir Zorić predsjednik HUP-Udruge financijskog poslovanja
05.11.15 Vijesti
Velike koalicije u programima nisu odgovorile na 16 ključnih pitanja HUP-a
03.07.15 Vijesti
HUP kod Predsjednice RH na temu 16 pitanja
18.06.15 Zdravlje
Domaća farmaceutska industrija partner u razvoju, partner u zdravlju
15.06.15 Vijesti
Dan poduzetnika 2015. : “Vizija, odgovornost i ljudi – recept za uspjeh“
27.05.15 HUP
HUP: Ne ocjenjujemo Vladu nego tražimo odgovore stranaka
07.05.15 Financije i gospodarstvo
Prihodi prehrambenih kompanija porasli, profitabilnost poboljšana
21.04.15 Edukacija
Pokrenuti prvi dugoročni koraci u povezivanju tržišta rada s visokim obrazovanjem!
16.04.15 Financije i gospodarstvo
Susret gospodarstvenika u organizaciji HUP-a
10.04.15 HUP
Najveća hrvatska udruženja proizvođača lijekova potpisala sporazum o suradnji
25.03.15 Edukacija
Suradnja Akademije Zagrebačke burze i Hrvatske udruge poslodavaca
05.03.15 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija “Jačanje uloge žena u gospodarstvu”
27.02.15 Financije i gospodarstvo
BDP: Unatoč optimizmu, za izlazak iz recesije ima još puno posla - HUP
30.01.15 Vijesti
Kotromanović: lani izvezeno 25 posto više vojne opreme i oružja
29.12.14 Vijesti
Majetić: Vlada bi trebala zaboraviti da je u predizbonoj godini
12.12.14 Vijesti
EBRD u Zagrebu predstavio svoje Tranzicijsko izvješće za 2014.
02.12.14 Vijesti
Ovu godinu poslodavci ocijenili izrazito teškom, ne očekuju poboljšanje ni u 2015.
22.10.14 Seminari, konferencije
U Beogradu držana konferencija HR Business Arena 2014.
09.10.14 Vijesti
Osnovana HUP-Koordinacija nebankarskih institucija na financijskom tržištu
29.09.14 Karijere
Gordana Deranja predsjednica Hrvatske udruge poslodavca
02.09.14 Vijesti
Dostupna potpuna kontrola meda na hrvatskom tržištu
04.07.14 Vijesti
HUP: Ustavni sud ukinuo retroaktivno oporezivanje dividende
05.06.14 Vijesti
Lidija Horvatić izabrana u Upravni odbor Međunarodne organizacije rada
17.04.14 Vijesti
HUP: Ponovo se pribjegava najjednostavnijim rješenjima
10.03.14 Zdravlje
Ugrožen rad malih ljekarni
13.02.14 Vijesti
HUP predstavio mjere hrvatskog gospodarskog oporavka Europskoj komisiji
10.12.13 Vijesti
Poslodavci općem stanju u gospodarstvu dali čistu jedinicu
22.11.13 Vijesti
Vodstvo HUP-a zabrinuto zbog daljnjeg urušavanja gospodarstva i nastavka krize
14.11.13 Vijesti
HUP ICT udruga predstavila novu organizaciju, vodstvo i smjernice rada za 2014.
14.11.13 Vijesti
Povećanje stope PDV-a u turizmu - dugoročno jako loša odluka
22.10.13 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici Grčiću: Kao da imamo dvije vlade
30.09.13 Vijesti
Mudrinić: stanje je blizu alarmantnog
05.07.13 Karijere
Glavni direktor HUP-a izabran u gospodarsko socijalno vijeće EU
18.06.13 Vijesti
Čavlović Smiljanec: porezni sustav pomaže gospodarstvu
13.06.13 Karijere
Zoran Maksić na čelu HUP-Koordinacije za duhanske proizvode
08.05.13 Vijesti
HUP: Vlada mora liberalizirati ulagačku klimu
03.05.13 Vijesti
HUP trend: Pad pouzdanja poduzetnika u industriji
02.05.13 Vijesti
HUP: Damir Skender novi predsjednik Vijeća članova
10.04.13 Vijesti
Hrvatski obrtnici traže povlačenje prijedloga Zakona o obrtu iz procedure
10.04.13 Zakoni/Pravilnici
HUP: rješenje Ustavnog suda potvrđuje dvojbenost izmjena Zakona o porezu na dohodak
10.04.13 Vijesti
HUP: povećanje minimalne plaće ugrožava 50.000 radnih mjesta
07.02.13 Vijesti
Pri HUP-u osnovana Udruga za energetiku
18.12.12 Vijesti
Kreditne unije i HUP: 10 mil. kuna za kreditiranje i mikrofinanciranje gospodarskog razvitka
17.12.12 Vijesti
HUKU i HUP potpisali sporazum o poslovnoj suradnji
14.11.12 Vijesti
HUP nositelj Global Compacta za Hrvatsku
12.11.12 Vijesti
Savjet HUP-a: Hrvatska ima potencijal za rast i razvoj
25.10.12 Vijesti
HUP traži ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Općeg poreznog zakona
16.10.12 Vijesti
HUP: Obrazovanje strateški element konkurentnosti gospodarstva
03.10.12 Seminari, konferencije
Beograd: Otvorena HR Arena 2012
25.09.12 Vijesti
Ivica Mudrinić novi predsjednik HUP-a
18.09.12 Seminari, konferencije
Zagreb: Započela regionalna konferencija o ljudskim potencijalima
22.08.12 Vijesti
HUP podržava Vladino uvođenje reda, Čačić obećava bolju komunikaciju
31.05.12 Vijesti
HUP: Ergović više nije predsjednik; udrugu do izbora novog vodstva vodi Miloloža
16.05.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: Pokušavamo uvesti red i proširiti prostor slobode
17.04.12 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
12.03.12 Vijesti
HUP nezadovoljan učinkom Vladinih mjera gospodarskog oporavka
21.02.12 Vijesti
HUP zadovoljan prvim potezima Vlade, ali traži više odlučnosti i hrabrosti
02.02.12 Vijesti
HUP zabrinut praksom socijalnog dijaloga bez poslodavaca
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa