Seniko studio
Vijesti
20.01.2016. HGK: Hrvatske tvrtke očekuju rast zapošljavanja
Hrvatske tvrtke u istraživanju očekivanja poslovnog sektora u 2016. godini 'Eurochambres Economic Survey 2016' najoptimističnije su u segmentu očekivanja za rast zaposlenosti i nalaze se među pet najoptimističnijih zemalja obuhvaćenih istraživanjem, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Među pet odabranih indikatora istraživanja optimizma u poslovanju (investicije, poslovna klima, rast izvoza, zaposlenost te rast domaće potražnje), tržište rada nalazi se, prema prosjeku, na trećemu mjestu s rezultatom +11,1.

Taj pokazatelj u Hrvatskoj je trostruko veći od pokazatelja za EU i pridružene anketirane zemlje (+33,9) te znatno veći u odnosu na očekivanja hrvatskih gospodarstvenika za 2015. (+20), a osobito u očekivanjima za 2014., kada je iznosio -5,4, navodi se u priopćenju.

"Ovaj znakoviti porast očekivanja može se razumjeti i s obzirom na viša očekivanja u drugim segmentima poslovanja, koji imaju neposredan utjecaj i na rast zaposlenosti te su prvenstveno uvjetovana izlaskom Hrvatske iz recesije, koja je u Hrvatskoj trajala šest godina te je tek u prošloj godini ostvaren rast BDP-a od približno 1,5 posto", kazao je savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK Davorko Vidović.

Pozitivnim trendovima, prema podacima o strukturi BDP-a, znatno je pridonio dinamičan rast izvoza roba i usluga te rast potrošnje stanovništva. Ta se očekivanja, kako se navodi, ne temelje i na ostvarenom rastu zaposlenosti jer je Hrvatska upravo tijekom protekle godina (tj. proteklih godina) bilježila 'povijesno' niske stope zaposlenosti te stabilne, ali visoke stope nezaposlenosti.

Vidović ističe da je tržište rada segment koji se sporo oporavlja te većina zemalja ostaje skromnija u optimističnom predviđanju rasta zapošljavanja, dok hrvatski poduzetnici nakon preokreta negativnih trendova, posljedično, očekuju i odraz promjene trendova prema pozitivnim i u području zapošljavanja.

"Istovremeno, Hrvatska se sve snažnije susreće s problemom nedostatka radnika određenih profila i zanimanja, što je vidljivo i iz podatka o zahtjevima za uvoz gotovo četiri tisuće radnika koje poslodavci ne mogu naći na domaćem tržištu rada. Izvjesno je da će se upravo problem neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada dodatno povećavati, kako se bude povećavala ukupna zaposlenost te je očekivano da će se taj problem pomicati na listi prioritetnih izazova", naglasio je Vidović.

Eurochambres Economic Survey (EES) je godišnje kvalitativno istraživanje o očekivanjima poslovnog sektora u Europi. Provodi ga europsko udruženje gospodarskih i trgovačkih komora (Eurochambres) posljednje 23 godine, a Hrvatska je posredstvom HGK uključena u istraživanje posljednjih petnaest godina. HGK je za potrebe EES 2016 istraživanja provela anketu na uzorku od 1.776 hrvatskih tvrtki. (H)

Povezani članci
31.07.15 Financije i gospodarstvo
Maras za rujan najavio pokretanje obrta putem interneta
02.07.15 Zaposlenost / plaće
MojPosao: Broj oglasa za posao porastao za 18 posto
17.06.15 HOK
Partnerstvo i suradnja za jačanje poduzetničkih potencijala
11.03.15 Europska unija
Ovo su nove mjere za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih
07.01.15 Zaposlenost / plaće
PGŽ: osnovan Ured za mlade kojim će se poticati zapošljavanje
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa