HGK
Seniko studio
Vijesti
07.01.2016. HGK: izvoz drvne industrije veći 8 posto
Hrvatska drvna industrija u devet je mjeseci 2015. godine ostvarila izvoz od 780 milijuna eura, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Hrvatska drvna industrija 65 posto proizvodnje plasira u izvoz, a uvozna je komponenta tek pet posto, što višestruko povećava dodanu vrijednost toga sektora, ističu u HGK.

U devet mjeseci prošle godine ostvaren je izvoz drvne industrije u vrijednosti 780 milijuna eura, uvoz je iznosio 374 milijuna eura te je ostvaren suficit od 407 milijuna eura.

"Statistički gledano, hrvatska drvna industrija u ukupnoj prerađivačkoj industriji u 2014. prihodovno je sudjelovala s 5,8 posto ostvarivši prihod od 8,96 milijardi kuna, a u zaposlenosti s 9,6 posto", kaže direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.

U ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom za prvih devet mjeseci 2015. udio drva, drvnih proizvoda i namještaja iznosi 9 posto kada se govori o izvozu i 3 posto kada se govori o uvozu, navode iz HGK.

U hrvatskoj drvoj industriji je izravno, u trgovačkim društvima bez obrta i zaposlenih u Hrvatskim šumama, u 2014. godini bilo 19.964 zaposlenih što je 2 posto više u odnosu na 2013. godinu, kažu u HGK, pri čemu je najveći broj zaposlenih u proizvodnji proizvoda više dodane vrijednosti. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa