STH
Seniko studio
Vijesti
28.04.2015. Mobbing na radnom mjestu
Povodom obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu i Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, 28. travnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Koordinacija SSSH za zaštitu na radu organizirali su u sjedištu SSSH konferenciju „Mobbing na radnom mjestu“.

Kako se moglo čuti, riječ je o zlostavljanju, psihološkom teroru kojemu je cilj eliminacija. U većini slučajeva, osoba koja je izložena mobbingu, sama daje otkaz, jer takvo ponašanje ne može više podnijeti.

- S time se miriti ne smijemo, poručio je predsjednik SSSH Mladen Novosel, dodajući kako sindikalni predstavnici moraju biti ti kojima se radnici mogu potužiti, koji moraju svakodnevno radnicima biti pri ruci.

U prepunoj dvorani Radničkog doma tražila se stolica više, što govori o važnosti teme i utjecaju mobbinga na život i zdravlje radnika. Uz brojne sindikalne aktiviste, u radu konferencije sudjelovale su i brojne osobe iz djelokruga zaštite na radu, među kojima i zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj. Ustvrdio je kako je samo sretan radnik dobar radnik, dobar za svoju obitelj i svoju budućnost, a i za poslodavca, te pozvao sve da u granicama svojih resora učive sve da imamo zadovoljne i zdrave radnike.

Prof.dr.sc. Jadranka Mustajbegović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu u svojem je predavanju napomenula kako su najčešće žrtve mobbinga mlade, tek zaposlene osobe, i starije pred mirovinom, „poštenjaci“, odnosno osobe koje su prijavile nepravilnosti u radu, tjelesni invalidi, te osobe koje traže novije instrumente rada. Idealne žrtve su odgovorne, motivirane za rad, uredne savjesne, osjetljive na priznanje i na kritiku, te s visokim osjećajem za socijalnu pravdu.
Zlatica Štulić
Zlatica Štulić
Prema riječima predsjednice Sindikata trgovine Hrvatske, Zlatice Štulić, pravnice po struci, hrvatski zakonodavni okvir ne poznaje definiciju mobbinga, koji predstavlja povredu iz radnog odnosa i često je isprepleten diskriminacijom, uznemiravanjem, odnosno spolnim uznemiravanjem, ili s povredama iz radnog odnosa (tzv. tipičnim) Žrtva mobbinga uvijek je osoba koja je u radnom odnosu, a ne netko tko traži posao.

Zakon o radu je zaštitu od mobbinga pružio samo kroz odredbe o poštivanju dostojanstva radnika , kroz zabranu uznemiravanja i spolnog uznemiravanja. Zakon o zaštiti na radu prvi puta nalaže poslodavcu da je dužan spriječiti stres, provesti prevenciju kako ne bi rad, uvjeti rada , loši međuljudski odnosi pritisak na poslu doveli do loših rezultata rada i pogoršanje zdravstvenog stanja radnika.

U tužbi za naknadu štete zbog povrede prava osobnosti pasivno je legitimiran poslodavac , ali može biti i sam zlostavljač. Odgovorni su i poticatelj i pomagatelj zlostavljača.

- Nema tolerancije na zlostavljanje na radnom mjestu! Dobra priprema tužbe i osiguranje potrebnih dokaza uvjet su uspjeha. Put nije jednostavan, zaključila je Zlatica Štulić.

Povezani članci
29.04.08 Vijesti
Okrugli stol Sindikata trgovine o zlostavljanju na poslu
26.04.07 Vijesti
Europski poslodavci i sindikati zajednički protiv "mobbinga"
29.11.06 Korisne informacije
Rijeka: predstavljena knjiga "Mobbing"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa