Ministarstvo gospodarstva
Seniko studio
Vijesti
23.05.2014. Vrdoljak: reindustrijalizacija i energetsko pozicioniranje Hrvatske
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglasio je danas u Varaždinu dva važna cilja Ministarstva gospodarstva u ovoj godini na planu reindustrijalizacije Hrvatske i na energetskom sektoru pozicioniranja Hrvatske kao energetskog čvorišta ovog dijela Europe.

Riječ je, istaknuo je, o izradi programa za reindustrijalizaciju Hrvatske, jer svako radno mjesto u industriji donosi najmanje pet radnih mjesta u uslužnim djelatnostima koje prate tu industriju, te stabilizacija energetskog sektora i pozicioniranje Hrvatske kao energetskog čvorišta ovog dijela Europe.

Vrdoljak je to izjavio prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli državnih potpora iz Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za ovu godinu.

Naveo je da je, bez obzira na 'rezanja' u proračunu i nedostatak sredstava, kroz operativni program za investicije u industriji i nova zapošljavanja te izvoz osigurano 132 milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnjih 120, a sredstva se povećanja i u Jamstvenom fondu. Umjesto prošlogodišnji 18 milijuna ove je godine osigurano 30 milijuna kuna.

Varaždinska županija prošle je godine bila među samo četiri koje su se uspjele organizirati i prijaviti za Jamstveni fond. Ove godine sam zadovoljan jer je u tome uspjelo 17 županija. Shvatili su da je pametno uzeti sredstva iz Ministarstva i preko svojih agencija ih preusmjeriti u realni sektor i poduzetnicima, rekao je Vrdoljak.

Prema programu Jamstvenog fonda u 2014. Varaždinskoj županiji dodijeljeno je četiri milijuna kuna.

Na činjenicu da je Varaždinska županija dobila najviše sredstava iz Jamstvenog fonda župan Predrag Štromar odgovara da je ponovo dobro odrađen posao dodajući da su ove godine konkretniji i jasniji programi i da će rok otplate kredita biti dulji.
"Sada je na bankarima da malo smanje kamate i mislim da će se u tom slučaju sredstva vrlo brzo potrošiti.

Potencijal je to od nekih 40 milijuna kuna koliko se garancija i kredita može izdati", rekao je Štromar. koji je siguran da se to može realizirati u roku od tri do četiri mjeseca jer imaju dosta upita poduzetnika.

Na novinarski upit jesu li već vidljivi rezultati plasman sredstava preko Jamstvenog fonda od prošle godine, Vrdoljak odgovara da je rezultate fonda teško vagati. Naglašava da je realni sektor jako iscrpljen i da je smisao Jamstvenog fonda pružanje mogućnosti poduzetnicima za daljnje investicije.

"Kako to staviti na vagu je dosta teško. Najbolji rezultat se vidi po rezultatima industrijske proizvodnje u prvim mjesecima ove godine koja je nakon dugo vremena počela rasti i nadam se da će tako ostati", zaključio je.

Na traženje novinara Vrdoljak je govorio i o posljedicama poplava u istočnoj Slavoniji ističući da je neozbiljno nakon sedam dana govoriti o visinama šteta od poplave jer je to u tako kratkom roku nemoguće procijeniti. Kaže da su prvenstveno u pitanju ljudski životi.
"To je jedan od najsiromašnijih dijelova Hrvatske i to malo što su imali sada su izgubili. Napravit ćemo, sukladno odluci Vlade, sve da im se prvo vrate kuće, gospodarski objekti i dio žive stoke i pokušati im vratiti normalan život.

Utjecaj na gospodarstvo Hrvatske neće biti presudan jer je to, na žalost, kraj koji nije puno ni imao. Kao Slavonac zahvaljujem cijeloj Hrvatskoj na pomoći", kazao je Vrdoljak. (H)

Povezani članci
29.05.14 Trgovina na veliko
Makroekonomija: industrija ojačala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa