STH
Seniko studio
Vijesti
29.04.2014. (Zlatica Štulić) Kriza i dalje opravdanje za štednju na radnoj snazi u Sektoru trgovine
Obilježavajući ovogodišnji Dan trgovaca, 29. travnja, možemo konstatirati kako je u sektoru trgovine kriza i dalje opravdanje za štednju na radnoj snazi.

Sve više zaposlenih u trgovini radi za minimalnu plaću, bez ikakvih drugih prava. U trgovačkim društvima gdje nema kolektivnog ugovora, poslodavci jednostrano smanjuju i/ili ukidaju stimulativni dio plaće, smanjuju plaće i ukupni prihod do 30 posto, smanjuju naknadu troška prijevoza, ne isplaćuju jubilarne nagrade i ostala materijalna prava, solidarne pomoći i prigodne nagrade.

Istodobno, trgovine rade sve duže, s istim, ili manjim brojem zaposlenih. Prodavači koji ostaju na svojim radnim mjestima obavljaju sve više poslova, tajni kupci ih neprekidno obilaze i ocjenjuju…

Dnevni odmori su često neostvarivi, godišnji za poslodavce predugi, bolovanja za radnike dodatni luksuz… Fiskalizacija nije pomogla u rješavanju prekovremenog rada i praćenja radnog vremena, jer radnici poslije rada na blagajni rade poslove druge vrste i opet odrađuju neevidentirani prekovremeni rad.

Time je nastala nova kategorija „dobrovoljnog prekovremenog rada“ koji je nezakonit i nedopustiv. Na taj način radnik oštećuje sebe i državu, a svoju zaradu „poklanja“ poslodavcu.

Vjerujemo kako ćemo tijekom ove godine završiti pregovore i sklopiti Kolektivni ugovor za djelatnost i zaustaviti eroziju prava za radnike u trgovini.

Tražimo da se i na radnike u trgovini primjenjuje Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj kao i međunarodni ugovori koje je Republika Hrvatska sklopila.

Država je dužna zaštititi svoje građane, radnike od svih oblika iskorištavanja i omogućiti im dostojanstven život od rada. Radnici u trgovini imaju pravo tražiti vladavinu prava, pravnu sigurnost i poštenu plaću za pošteni rad!

Povezani članci
29.04.16 Vijesti
Štulić: Radnici moraju biti ispred profita
29.04.15 Vijesti
STH - Mi smo za rad, ali želimo od rada živjeti kao ljudi
29.04.13 Vijesti
Iz sindikata upozoravaju na teško stanje u djelatnosti trgovine
25.01.13 Vijesti
Sindikat trgovine oštro protiv otkazivanja kolektivnog ugovora
14.12.12 Vijesti
SSSH apelira: Prekinimo suvremeno ropstvo! Vratimo trgovcima ljudskost i dostojanstvo!
06.07.12 Vijesti
Sindikat trgovine Milanoviću: Osigurajte svima pravo na godišnji odmor
20.12.11 Vijesti
Sindikat trgovine Slovencima: Mi nismo prosvjedovali protiv slovenskih investicija u Hrvatskoj
14.12.11 Vijesti
Sindikat trgovine traži neradne božićne blagdane za trgovce
12.10.11 Vijesti
Sindikat trgovine traži hitnu smjenu vodstva ZV-a
15.09.11 Vijesti
Sindikat trgovine: Sadašnja Uprava vodi ZV u propast
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa