STH
Seniko studio
Vijesti
29.04.2013. Iz sindikata upozoravaju na teško stanje u djelatnosti trgovine
Iz Sindikata trgovine Hrvatske (STH) danas su uputili otvoreno pismo u kojem upozoravaju Vladu Republike Hrvatske na neodrživo stanje u djelatnosti trgovine.

U pismu, koje potpisuje predsjednica STH Zlatica Štulić, ističe se kako je od 2008. do 2012. godine u trgovini izgubljeno 45.000 radnih mjesta.

"Broj radnih mjesta u djelatnosti trgovine svakodnevno se sve više smanjuje. Ništa se nije promijenilo na bolje. I dalje je kriza opravdanje za neproduljivanje ugovora o radu, dok se na prodavače 'starije dobi' gleda kao teret, te ih se 'nagovara' na odlazak u prijevremene mirovine ili im se uručuju otkazi zbog gospodarskih razloga. Poslodavci i dalje tvrde kako je radnika previše, kako nisu dovoljno iskorišteni i kako se može očekivati i daljnji trend smanjenja zaposlenih. Istovremeno, trgovine rade sve duže, s istim brojem zaposlenih", poručuju iz sindikata.

Također ističu kako prodavači koji ostaju na svojim radnim mjestima obavljaju sve više poslova, novozaposleni rade uglavnom s ugovorima na određeno vrijeme, učestali je neplaćeni prekovremeni rad, rad nedjeljom, blagdanom i to vrlo često bez povećanog plaćanja i bez prava na dan tjednog odmora.

Dnevni odmori su često neostvarivi, godišnji za poslodavce predugi, a bolovanja za radnike dodatni luksuz, upozoravaju iz STH te dodaju kako to dovodi do toga da su radnici iscrpljeni, kronično umorni i ozbiljno ugrožavaju svoje zdravlje takvim načinom rada.

U pismu se navodi kako su zloupotrebe prekovremenog rada svakodnevne i postaju normalna situacija, neplaćeni rad je postao "bolji od burze", i tako svaki radnik pokloni svom poslodavcu dio svoje godišnje zarade.

Državni inspektorat ta nezakonita postupanja poslodavaca ne sankcionira, kažu u Sindikatu trgovine, jer pri nadzoru radnici zbog straha od gubitka posla izjavljuju da je njihov rad uredno plaćen, da ne rade prekovremeno, ili da su ostali dobrovoljno na radnom mjestu.

"Vjerujemo da će fiskalizacija biti od koristi i za kontrolu radnog vremena svakog radnika na blagajni", nadaju se u Sindikatu te poručuju: "Stvarnost je da radnici rade na opisani način, a Vlada RH još razmišlja o tome kako će ispuniti dano obećanje o funkcioniranju pravne države, o osiguranju isplate zarađenog, o zaštiti dostojanstva rada i radnika, sukladno aktima koji postoje ili koje treba još donijeti."

Plaća za mjesečnu satnicu u trgovini, koja je prosječno veća od prosječne mjesečne satnice za oko 10 posto, i neto iznosi i 3.066,00 kuna, što je 23 posto manje od službenog prosjeka u djelatnosti trgovine na malo. Ta plaća nije dostatna za pokrivanje niti 50 posto minimalnih troškova života po izračunu sindikalne košarice SSSH.

Istodobno, plaće radnica zaostaju za plaćama radnika u djelatnosti trgovine za 18 posto.
"Tu nije kraj problemima trgovaca jer poslodavci koriste novi Zakon o radu, otkazuju kolektivne ugovore, iniciraju izmjene i dopune važećih kolektivnih ugovora, dok u pregovorima vrše sve veći pritisak na sindikat da pristane na smanjenje ugovorenih materijalnih prava. U trgovačkim društvima gdje nema kolektivnog ugovora, poslodavci jednostrano smanjuju i/ili ukidaju stimulativni dio plaće, smanjuju plaće u rasponu od 5 do 15 posto pa i do 30 posto, smanjuju naknadu troška prijevoza, ne isplaćuju jubilarne nagrade i ostale prigodne nagrade", navode iz STH.

"Stanje je teže nego prošle godine, pa pozivamo Vladu RH da odmah pristupi poduzimanju konkretnih mjera stvaranjem potpunog zakonskog okvira za sektor trgovine i osigura primjenu postojećih propisa, što bi doprinijelo poboljšanju položaja radnika u trgovini i čime bi bilo vraćeno dostojanstvo radnicima. Tražimo da radnici u trgovini budu jednaki u primjeni Zakona o blagdanima i neradnim danima i međunarodnih ugovora koje je Republika Hrvatske sklopila. Smatramo da radnici u trgovini imaju pravo tražiti vladavinu prava i poštenu plaću za pošteni rad", zaključuje se u otvorenom pismu Sindikata trgovine Hrvatske.

Povezani članci
01.08.16 Zaposlenost / plaće
DZS: Prosječna plaća za svibanj 5.706 kuna
29.04.16 Vijesti
Štulić: Radnici moraju biti ispred profita
10.08.15 Trgovina na malo
HGK: najduži trend rasta hrvatske maloprodaje od 2007. godine
29.04.15 Vijesti
STH - Mi smo za rad, ali želimo od rada živjeti kao ljudi
19.12.14 Vijesti
Štulić: Spriječite nasilje nad radnim vremenom u djelatnosti trgovine!
14.11.14 Trgovina na malo
Realan godišnji rast prometa u trgovini na malo od 1,4 posto
29.04.14 Vijesti
Kriza i dalje opravdanje za štednju na radnoj snazi u Sektoru trgovine
18.04.14 Financije i gospodarstvo
U 2013. zaustavljen pad građevine i potrošnje
15.02.13 Istraživanja
'Oporavak trgovine na malo će izostati'
25.01.13 Vijesti
Sindikat trgovine oštro protiv otkazivanja kolektivnog ugovora
14.12.12 Vijesti
SSSH apelira: Prekinimo suvremeno ropstvo! Vratimo trgovcima ljudskost i dostojanstvo!
13.12.12 Trgovina na malo
Prosinačka potrošnja na razini lanjske, oko 11 milijardi kuna
05.12.12 Vijesti
HOK: Održan 8. susret trgovaca
27.11.12 Vijesti
8. susret trgovaca HOK-a 5. prosinca
12.11.12 Vijesti iz regije
U Beogradu uskoro trgovački centar sa stadionom na krovu
09.11.12 Zaposlenost / plaće
HZZ: Krajem listopada 333.400 nezaposlenih
05.11.12 Trgovina na malo
Novi zakupci u Avenue Mall Osijek
31.10.12 Trgovina na malo
Sutra neće raditi niti jedan šoping centar
28.09.12 Zaposlenost / plaće
U kolovozu pad broja zaposlenih za 0,5 posto
06.07.12 Vijesti
Sindikat trgovine Milanoviću: Osigurajte svima pravo na godišnji odmor
11.06.12 Zaposlenost / plaće
Fina: Prosječna neto plaća u prerađivačkoj industriji ispod prosjeka
20.12.11 Vijesti
Sindikat trgovine Slovencima: Mi nismo prosvjedovali protiv slovenskih investicija u Hrvatskoj
14.12.11 Vijesti
Sindikat trgovine traži neradne božićne blagdane za trgovce
12.10.11 Vijesti
Sindikat trgovine traži hitnu smjenu vodstva ZV-a
15.09.11 Vijesti
Sindikat trgovine: Sadašnja Uprava vodi ZV u propast
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa