Seniko studio
HUP
14.06.2006. Više informacija o HUP-u
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) osnovana je 1993. godine kao dobrovoljna, neprofitna i neovisna udruga poslodavaca koja štiti i promiče prava i interese svojih članova. Osnovala ju je grupa uglednih hrvatskih gospodarstvenika prihvativši ideju gospodina Hansa Messera, značajnog njemačkog poduzetnika i investitora u Republici Hrvatskoj, koji je želio prenijeti iskustva srodnih europskih poslodavačkih organizacija i pomoći u osnivanju takve jedne udruge u Hrvatskoj.

Prvi predsjednik HUP-a bio je gospodin Ivica Todorić, respektabilan hrvatski gospodarstvenik koji je prepoznao snagu zajedničkog djelovanja i nastupa, te ulogu udruge poslodavaca u tripartitnim odnosima.

Utemeljen na principu dobrovoljnog članstva i na načelima demokratskog zastupanja i demokratskog očitovanja volje njezinih članova, HUP promiče poduzetnički duh i poduzetnička prava i slobode.

HUP je osnovan kao udruga više razine (konfederalno ustrojstvo) i legitimni je zastupnik svojeg članstva u odnosu prema Vladi Republike Hrvatske i sindikatima.
Udruga je jedan od socijalnih partnera na hrvatskoj tripartitnoj sceni. Počevši od 1994. godine, tj., od prvog sastava Gospodarsko-socijalnog vijeća, pa do danas, predstavnici HUP-a, reprezentativne udruge više razine, zauzimaju sva mjesta predviđena za poslodavce. Gospodarsko-socijalno vijeće je na nacionalnoj razini najviši oblik tripartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj. To tijelo osnovano je radi utvrđivanja i ostvarivanja usklađenih djelatnosti sa ciljem zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih prava, odnosno, interesa zaposlenika i poslodavaca, vođenja usklađene gospodarske, socijalne i razvojne politike, poticanja, sklapanja i primjene kolektivnih ugovora te njihovog usklađivanja s mjerama gospodarske, socijalne i razvojne politike.

Od stupanja na snagu Zakona o radu iz 1996. godine, kojim se na potpuno novi način uređuju radni odnosi u Republici Hrvatskoj, HUP kao dobrovoljni i neovisni predstavnik poslodavaca dobiva legitimno pravo na kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnih ugovora.

HUP, osim aktivnosti u području radno-socijalnog zakonodavstva te industrijskih odnosa, štiti privatno vlasništvo, promovira razvoj i uređenje tržišnih uvjeta poslovanja, jačanje konkurentnosti i povoljne poduzetničke klime.


HUP danas predstavlja snažan i neovisan glas poslodavaca i poduzetnika s ukupno više od 5.000 članova koji zapošljavaju 400.000 radnika. Osnivanjem regionalnih ureda u Rijeci, Osijeku i Splitu realizirana je snažna mreža poduzetnika koja pokriva sve naše županije.

Aktivnostima granskih udruga omogućena ja zaštita i promicanje specifičnih interesa različitih gospodarskih grana, iste zastupaju sektoralne interese u zemlji te u odnosu prema europskim sektoralnim poslodavačkim organizacijama.

Danas je u HUP-u okupljeno 22 granskih udruga u koje su učlanjena hrvatska poduzeća različitih industrija, sektora i struktura zaposlenih.
Granske udruge pri HUP-u:
HUP - Udruga drvne i papirne industrije
HUP - Udruga elektroindustrije
HUP - Udruga financijskog poslovanja
HUP - Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti
HUP - Udruga kemijske industrije
HUP - Udruga ljekarnika
HUP - Udruga malih i srednjih poduzetnika
HUP - Udruga metalne industrije
HUP - Udruga nakladničke i tiskarske djelatnosti
HUP - Udruga nemetala, građevinskog materijala i rudarstva
HUP - Udruga novinskih izdavača
HUP - Udruga poslodavaca graditeljstva
HUP - Udruga poslodavaca humanitarnog razminirivanja
HUP - Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede
HUP - Udruga prometa
HUP - Udruga tekstilne i kožne industrije
HUP - Udruga trgovine naftom i naftnim derivatima
HUP - Udruga trgovine
HUP - Udruga ugostiteljstva i turizma
HUP - Udruga zaštitarske djelatnosti
HUP - Udruga zdravstvene njege
HUP – Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu

Tijela HUP-a su: Skupština, Vijeće članova, Izvršni odbor, Predsjednik, Nadzorni odbor.
Pri Vijeću članova osnovani su: Odbor za podršku malom i srednjem poduzetništvu,
Odbor za razvoj i Odbor za regionalni razvoj.


Posjetite nas na sljedećim adresama:

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) – Ured u Zagrebu
Pavla Hatza 12, 10 000 Zagreb
tel: 4897 - 555
fax: 4897 - 556
e-mail: hup@hup.hr


Regionalni ured Osijek
Trg Ljudevita Gaja 6, 31000 Osijek
tel: (031) 251 012
fax: (031) 251 013
e-mail: hup-osijek@hup.hr


Regionalni ured Split
Boktuljin put bb, 21000 Split
tel: (021) 368 288 - odnosi s javnišću, PUMA Split
tel: (021) 368-296 - ured direktora, pravni poslovi
fax: (021) 352 455
e-mail: hup-split@hup.hr

Regionalni ured Rijeka
Dolac 8/II, 51000 Rijeka
tel: (051) 321 494
fax: (051) 321 499
e-mail: hup-rijeka@hup.hr

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa