Trgovina
Seniko studio
Turizam
23.08.2006. (Ranko Borovečki, Lidija Crnčević, Duška Čolović) U hotele uložiti 4,5 milijarde €
Investicije veće od vrijednosti autoceste Zagreb - Split

Na rekordne smo se turističke sezone, kada je riječ o broju turista i njihovu boravku u Hrvatskoj, već toliko naviknuli da mnogi, čini se, jedva čekaju da se trend okrene. Kada je riječ o prihodima od turizma, koji donose ne samo stabilnost nacionalne platne bilance već i zadovoljstvo svima koji su na bilo koji način za turizam vezani izravno ili neizravno, stvar je malo drukčija, o njihovoj se "rekordnosti" uglavnom spori.

Netransparentnost metodologije i različita mišljenja o načinu izračunavanja prihoda koji bi se mogli nazvati turističkima glavni su razlog toga. No između euforije zbrajanja turističkih noći i sporenja oko prihoda nekako su u pozadinu potisnuti ovogodišnji podaci o ulaganjima u turizam. A oni govore da je 2006. godina rekordna i po iznosu novca uloženog u poboljšanje turističkog proizvoda i turističkih usluga. Naime, prema podacima kojima barata Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, u pripremu ove turističke sezone uloženo je najviše do sada, gotovo milijardu eura, od čega se otprilike polovica odnosi na investicije privatnog sektora, hotelskih kuća, drugih tvrtki i poduzetnika koji rade u turizmu, a preostali dio otpada na novac koji je uložio javni sektor u uređenje infrastrukture i javnih površina.

Britanski pak Savjet za putovanja i turizam WTTC, čija se metodologija izračuna utjecaja turizma na nacionalna gospodarstva primjenjuje u 177 zemalja svijeta, precizno je izračunao da će ove godine za kapitalne investicije u turizmu biti utrošeno nešto više od 6,5 milijardi kuna. To će, prema WTTC-u, činiti 10,1 posto ukupnih investicija u Hrvatskoj ove godine. Zanimljiva su i njihova predviđanja: godine 2016. visina kapitalnih investicija u hrvatskom turizmu trebala bi iznositi gotovo 13,2 milijarde kuna, što će tada biti 10,5 posto svih ulaganja.

Pokušali smo procijeniti što će se događati idućih godina i nakon pregleda do sada objavljivanih planova i informacija Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, lokalnih samouprava i privatnih investitora došli smo do vrlo zanimljivog zaključka. U Hrvatskoj će se, prema tim podacima, u razne turističke projekte do 2010. godine uložiti najmanje 4,5 milijardi eura, više od milijardu eura na godinu. I usput, govorimo uglavnom samo o ulaganjima privatnog sektora. Riječ je o impresivnom iznosu, dostatnom za gradnju najmanje dviju autocesta Zagreb - Split, kojem još treba pribrojiti i ono što će uložiti javni sektor. Ostvari li se samo i veći dio predviđenih projekata i planova, može se zaključiti da Hrvatsku očekuje užurban napredak i investicijski bum u turizmu. Druga strana iste priče ono je o čemu se odavno već govori, radi se o kontroli tih silnih ulaganja koja bi uglavnom trebala biti u rukama države, ali i županija i lokalne samouprave. Prostorni planovi najjače su oružje u borbi protiv moguće preizgrađenosti obale.
Istra
Najveći i najvažniji projekt ne samo u Istri već i na Jadranu sigurno je projekt Brijuni rivijera, koji obuhvaća 23 kilometara obale nasuprot otočju Brijuni, kojim upravlja istoimena tvrtka koju se osnovale Vlada RH i Istarska županija. Na ukupno 609 hektara državnog zemljišta od općine Bale na sjeveru do pulske luke na jugu na sedam se predviđenih zaokruženih lokacija namjerava sagraditi 6300 kreveta u luksuznim hotelima, apartmanskim naseljima i vilama. Nositelji investicija bit će poznati nakon međunarodnog natječaja za dodjelu koncesija, čije se raspisivanje očekuje potkraj ove godine. Na otoku Veliki Brijun dva bi se postojeća hotela u glavnoj luci te treći koji bi bio sagrađen na mjestu postojećih gospodarskih zgrada pretvorili u vrhunske hotele najviše kategorije.

Nakon gradnje golfskih i polo igrališta te dodatnih turističkih sadržaja otok bi trebao postati luksuzno odmaralište. Nažalost, još nije sigurno hoće li projekt voditi tvrtka Brijuni rivijera ili sama Javna ustanova NP Brijuni. Turistički resort Porto Mariccio, koji će nakon otvaranja 2009. godine poslovati su sklopu najpoznatijeg lanca luksuznih hotela Kempinski sa 207 milijuna eura, druga je najveća investicija u Istri. Investitor je tvrtka AB Maris koja je usko povezana s Hypo Alpe Adria bankom, koja i kreditira cijeli projekt. Kempinski će od 2008. upravljati i drugim resortom u Savudriji gdje će se, uz postojeće turističko naselje Rezidencija Skiper s pogledom na Savudrijsku valu, investirati dodatnih 100 milijuna eura i izgraditi golf-igralište, hotel s pet zvjezdica i lukuzne vile s bazenima. Prenamjena zatvorene tvornice cementa u Umagu u turističko naselje Terra Istriana, u što će biti uloženo 110 milijuna eura, trebao bi biti prvi sličan projekt u Hrvatskoj. Projekt Monte Mulini hotelske kuće Maistra u vlasništvu rovinjske Adris grupe predviđa gradnju luksuznog zatvorenog resorta s hotelima četiri i pet zvjezdica na području iza sadašnjih rovinjskih hotela Park i Eden. Općina Bale i njihova tvrtka Mon Perin namjeravaju iskoristiti stare austrougarske tvrđave za gradnju lukuznog hotela, a i sam gradić Bale bit će pretvoren u jedinstveni grad-hotel.

Kvarner
Do sada objavljeni planovi investicija na području Kvarnera znatno su skromniji od onih koji se najavljuju u Istri. Najveće predviđeno ulaganje odnosi se na Novi Vinodolski, gdje je naš bivši tenski as Bruno Orešar s partnerima već uložio 50 milijuna eura u Novi Resort, obiteljsko i sportsko odmaralište. Idućih najavljenih 100 milijuna eura odnosi se gradnju hotela s pet zvjezdica, lukuznih vila i velikog wellness centra. Potkraj turističke sezone u Malinskoj na Krku trebala bi početi gradnja apartmanskog naselja koje bi također uključivalo i wellness centar, 20 milijuna eura trebala bi investirati hrvatska tvrtka Byder jordansko-palestinskih vlasnika.
Splitsko područje
Budućnost Splita nije na odmorišnom turizmu, preferiramo vrstu gostiju koji će u gradu boraviti kratko, trošiti puno i posjećivati ga cijele godine, tvrdi Vedran Matošić, direktor turističke zajednice Splita. Razvojnim marketinškim planom turizma Splita predviđeno je da Split do 2015. godine sa sadašnjih 1700 kreveta mahom u hotelima s tri zvjezdice dosegne broj od 9500 postelja u brendiranim hotelima s četiri i pet zvjezdica. Već 2008. godine Split bi trebao imati tri tisuće postelja, a 2010. oko pet tisuća.

Zamašnjak razvoja splitskog turizma gradski su planeri smjestili u gradsku luku, gdje bi na istočnoj i zapadnoj obali trebalo biti ukupno oko dvije tisuće kreveta, procjenjuje Branko Poljanić, član Poglavarstva Splita zadužen za urbanizam. U tijeku je izrada programa za anketni natječaj za izrađivača plana splitske luke, a za sada je poznato da će se gradska uprava iseliti iz zgrade Banovine površine oko 12 tisuća četvornih metara na zapadnoj obali. Banovina bi trebala postati hotel s pet zvjezdica do 2010. godine, procjenjuje Branko Poljanić. U susjedstvu Banovine najpoznatiji splitski trgovac Željko Kerum, prema idejnom rješenju Jerka Rošina, pretvara hotel Marjan, uništen dugogodišnjim boravkom izbjeglica i prognanika, u hotel s pet zvjezdica koji će biti u sastavu Park Plaza hotela.

Na zapadnoj obali naš nogometni tener Tomislav Ivić namjerava od bivšeg Doma JNA također napraviti hotel s pet zvjezdica i 102 sobe, a otvaranje hotela, na kojem još nisu počeli radovi, planira se sredinom 2008. godine.
Investicija je teška oko 15 milijuna eura, saznajemo od Nenada Kurtovića.

Prvi i najveći hotel s pet zvjezdica na splitskom području, hotel Lav, otvorit će se na jesen i radit će u sastavu lanca Le Meridien. U Hvaru Orco Grupa, vlasnik Sunčanog Hvara, nakon obnove hotela Riva namjerava u sljedeće četiri godine završiti uređenje svih deset hotela, od kojih će pet potpuno srušiti. Ukupna investicija teška je 127 milijuna eura. Cilj je sve hotele podignuti na razinu četiri zvjezdice te da rade tijekom cijele godine.

Dubrovačko područje
Započetim ili planiranim gradnjama novih hotelskih kuća Dubrovnik teži postati turističko odredište s pet zvjezdica. Do kraja sezone planira se otvorenje hotela Bellevue u koji Štrokovi Jadranski luksuzni hoteli ulažu 18 milijuna eura, a u neposrednoj je blizini gradilište hotela Libertas Rixos, u koji će turska kompanija Rixos uložiti 35 milijuna eura.

Gradnjom luksuznih vila na Šipanu te planiranim projektima golf- terena na Srđu i u Konavlima dubrovačko odredište nastojat će produljiti svoju turističku sezonu i dovesti goste “dubljeg džepa”.

Osim ovih planova, Dubrovnik će nastojati postati i odredištem kongresnog turizma te se u tom smjeru planira gradnja hotela Plakir s četiri zvjezdice i velikom kongresnom dvoranom te gradnja turističkog naselja Prevlaka koji bi u svom sastavu imao velik konferencijski centar.

Graditi hotele, a ne apartmane
Španjolci, koji kako znamo imaju vrlo loših iskustava po tom pitanju, vrlo su precizno izračunali da se na krevet u apartmanima potroši 17 puta više zemljišta nego za krevet u hotelu a u isto vrijeme on donosi 20 puta manje radnih mjesta i 25 puta manji multiplikativni efekt. No Španjolci su se prije desetak godina trgnuli i počeli ispravljati ono što su tijekom 70-ih i 80-ih upropastili, na nama je da učimo ne samo na njihovim greškama već i na njihovim pokušajima ispravljanja vlastitih pogrešaka.

Mali i obiteljski hoteli
Prema projekcijama nacionalne Udruge malih i obiteljskih hotela u iduće tri godine hrvatska bi turistička ponuda trebala postati bogatija za tristotinjak malih i obiteljskih hotela u čiju će se izgradnju uložiti oko milijardu eura. Večina objekata imat će kategoriju četiri zvjezdica. Najveći dio tih hotela gradit će se na Jadranu no nemali broj njih otvorit će se i u unutrašnjosti Hrvatske. Do ove je sezone izgrađeno blizu 200 takvih objekata s ukupno sedam tisuća kreveta. Takvi su objekti svjetski trend a prednost im je mogučnost rada gotovo cijele godine. Prema dugoročnom planu Hrvatska bi trebala imati najmanje tisuću takvih objekata.

Izvor: jutarnji.hr

Povezani članci
24.02.16 Sajmovi i izložbe
Na porečkom sajmu Promohotel 150 izlagača
26.11.15 Turizam
Hotelijeri: što prije donijeti akcijski plan za turizam
03.09.15 Turizam
Dobri turistički rezultati Opatije i Rijeke
07.07.15 Turizam
U prvih šest mjeseci 7 posto više turista uz porast noćenja za 4,7 posto
21.05.15 Vijesti iz regije
Ministri Hrvatske i Slovenije: suradnja u turizmu jako dobra, ali može i bolje
01.04.15 Turizam
MINT: prihodi od turizma lani 7,4 milijardi eura
06.11.14 Turizam
Rast turističkih dolazaka i noćenja u listopadu i u deset mjeseci
31.10.14 Turizam
Rujan s više turista i noćenja
12.08.14 Turizam
Četiri milijuna kuna za 74 projekta posebnih oblika turizma
23.07.14 Karijere
Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice potvrdilo – Ratomir Ivičić novi je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice
14.07.14 Zaposlenost / plaće
U turizmu 17 posto više novozaposlenih
18.01.14 Turizam
Strategijom turizma u novi razvoj Brela
17.01.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatski turizam i nautika na sajmu BOOT u Duesseldorfu
25.09.13 Turizam
Konavle i Tivat za razvoj turizma posebnih interesa
30.08.13 Turizam
Golf - jedan od ključnih turističkih proizvoda
08.07.13 Turizam
U prvih 6 mjeseci posjetilo nas 3 i pol milijuna turista
12.06.13 Turizam
1000 bazena za hrvatski turizam: Kvalitetnom ponudom do jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma
25.04.13 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija "Mitovi o turizmu" u Zadru 9.-12. svibnja
11.03.13 Turizam
Turizam: deset vodećih lani ostvarilo 4,3 mlrd kuna prihoda i 307 mil. kuna dobiti
06.02.13 Turizam
Vlada prihvatila strategiju turizma do 2020.
10.01.13 Promocije
M. Matešić: počela promocija turizma, najveći izazov globalna recesija
13.12.12 Turizam
UNWTO: u svijetu danas milijarditi turist ove godine
06.12.12 Turizam
Jelen: Mijenjati pristup prema turizmu, obrazovanju i radu
30.11.12 Statistika
DZS: turističkih noćenja u deset mjeseci 4 posto više
23.11.12 Turizam
Svaki je putnik potencijalni “Ambasador Mira” zemlje iz koje dolazi
21.11.12 Turizam
Podravka i Uniline zajednički u rast na međunarodnim tržištima
20.10.12 Turizam
Grad Split turistički prvak Hrvatske za 2012.
19.10.12 Turizam
DHT: Dodijeljene nagrade Turistički cvijet za druga i treća mjesta
12.10.12 Turizam
DZS: Turistički porasti u osam mjeseci i kolovozu
27.09.12 Turizam
Osnovano Socijalno vijeće za turizam
06.09.12 Turizam
Ugostiteljstvo i turizam povećali prihode u prvih pola godine 3,2 posto
07.08.12 Turizam
Gotovo 4% više turista - 36 milijuna noćenja
30.07.12 Turizam
Prihodi u turizmu u prvih pet mjeseci 4,2 posto veći
20.07.12 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: Turizam nedovoljan za rast gospodarstva
09.07.12 Turizam
Ostojić: U prvom polugodištu 5-postotni rast turističkih dolazaka i noćenja
05.07.12 Turizam
Rast prihoda od turizma pet posto
15.06.12 Turizam
DZS: U četiri mjeseca više turista i noćenja
10.05.12 Turizam
RBA: U 2012. rast broja turističkih dolazaka i noćenja
10.05.12 Turizam
Održan stručni skup "Održivost i kvaliteta u turizmu"
26.04.12 Turizam
Održana sjednica Turističkog poslovnog vijeća pri HGK
11.04.12 Turizam
Prihodi od turizma u 2011. porasli 6% na 6,6 milijardi eura
09.04.12 Turizam
Ostojić očekuje 7 mlrd. eura od turizma
02.02.12 Vijesti
Nova direktorica Sektora za turizam HGK
25.01.12 Turizam
Hotelijeri s optimizmom dočekuju predstojeću turističku sezonu
24.01.12 Turizam
Veća važnost turizma u Hrvatskoj nego u drugim zemljama
13.01.12 Turizam
U prvih 11 mjeseci 8% više turista, 7% više noćenja
11.01.12 Sajmovi i izložbe
Beograd: B2B susreti za unaprjeđenje turističke ponude
10.01.12 Turizam
HTZ: Lani 8 posto više turista i 7 posto više noćenja
05.01.12 Turizam
Hrvatska u SAD-u najzanimljivije 'nadolazeće' europsko odredište u 2012.
27.12.11 Turizam
Ministar turizma V. Ostojić o turističkoj 2012.
14.11.11 Turizam
Velik porast dobiti šibenskog Solarisa
13.10.11 Turizam
U osam mjeseci 6,8 posto više turista
01.09.11 Turizam
DZS: U srpnju 5,2 posto više turista
18.08.11 Turizam
Kvaliteta usluge u turizmu: Kvarner ispred Istre i Dalmacije
11.08.11 Turizam
Turistički lipanj u plusu za više od 20 posto
10.07.11 Turizam
HTZ: U lipnju 20 posto više turista, u šest mjeseci 11 posto više
19.06.11 Turizam
Slovenci će najviše putovati u Hrvatsku
13.06.11 Turizam
U svibnju 5,5 posto manje turističkih dolazaka
26.05.11 Turizam
Vlada prihvatila program aktivnosti za ovu turističku godinu
30.04.11 Turizam
Bajs: Predsezona dobro počela
18.04.11 Turizam
RBA: Rast prihoda od turizma 4,4 posto
14.04.11 Turizam
Turizam: Više posjeta, noćenja manje
09.03.11 Turizam
Bajs se nada povećanju investicija u turizam
08.03.11 Turizam
Hrvatska 34. u svijetu po konkurentnosti turizma
20.01.11 Turizam
Ministarstvo turizma ulaže 21 mil. eura u oglašavanje
27.12.10 Turizam
Hrvatska 4. najuspješnije svjetsko turističko odredište
13.12.10 Turizam
DZS: 3,3 posto više turista i 2,6 posto više noćenja
12.11.10 Turizam
Turista 3,2 posto više
10.11.10 Vijesti
HUP traži bolje uvjete za ulaganja u turizam
06.11.10 Turizam
Pripreme za sezonu 2011.
19.10.10 Turizam
Raspisan natječaj za strategiju hrvatskog turizma
14.10.10 Financije i gospodarstvo
Novi model rasta: Turizam
11.10.10 Turizam
Turistički dolasci i dalje u porastu
22.09.10 Vijesti
HGK: U hrvatskom turizmu nastavak negativnih gospodarskih trendova
08.09.10 Turizam
Kosor: Najbolja turistička sezona dosad u Hrvatskoj
01.09.10 Turizam
Bajs zadovoljan rezultatima za prvih osam mjeseci
16.08.10 Turizam
Za vikend u Hrvatsku ušlo 1,4 mil. putnika
12.08.10 Turizam
Bajs: Bit ću zadovoljan ako turistička 2010. bude kao 2009.
19.07.10 Turizam
Prošli vikend rekordan po dolascima turista
15.07.10 Turizam
Turizam: Napokon oporavak
14.07.10 Turizam
Glavna turistička sezona krenula dobro
13.07.10 Turizam
Hrvati opet biraju Egipat, Tursku i Tunis
09.07.10 Turizam
HTZ: Na Jadranu 6 posto manje turista
06.07.10 Turizam
DZS: Raste broj kruzera na Jadranu
29.06.10 Turizam
Čestitka ministra Bajsa na nagradi "Emmy" za dokumentarac "Wow Croatia"
29.06.10 Turizam
CNN: Hrvatska među četiri top destinacije s najboljom hranom
26.06.10 Turizam
Turizam u recesiji: Putuje se bliže, kraće i jeftinije
16.06.10 Turizam
DZS: Pad broja turističkih dolazaka i noćenja
11.06.10 Turizam
HTZ: Na Jadranu u pet mjeseci manje turista i više noćenja
08.06.10 Vijesti
HUP Udruga ugostiteljstva i turizma: turizmu dati strateški status
07.06.10 Turizam
RBA analiza: Broj dolazaka domaćih turista manji 7,2%, stranih 4,9%
07.05.10 Turizam
Turizam: Bitka za posjetitelje Grčke
06.05.10 Turizam
RBA analize o turizmu: Strani gosti spasili prvo tromjesečje
29.04.10 Turizam
Hrvatski turizam u potrazi za domaćim gostima
20.04.10 Turizam
Zbog erupcije vulkana Hrvatska izgubila 10.000 turista
13.04.10 Turizam
HTZ: Na Jadranu manje turista i više noćenja
05.04.10 Turizam
U Dubrovniku 7 posto turista više nego lani
01.04.10 Turizam
Turistička predsezona: Uskrs kao lani
31.03.10 Turizam
DZS: Agencije lani dovele 13,6 posto manje stranih turista
16.03.10 Turizam
Turistička sezona 2010.: Presudna će biti cijena
12.03.10 Turizam
Ministarstvo turizma: Za oglašavanje u Njemačkoj 2 mil. eura
11.03.10 Turizam
Pad turističkih dolazaka u siječnju 18,6 posto
11.03.10 Turizam
Bajs: Njemačka ključno emitivno tržište za hrvatski turizam
10.03.10 Turizam
GfK: Turska će biti dobitnik turističke sezone
29.01.10 Turizam
Lani turista manje 2,9 posto, noćenja 1,4 posto
20.01.10 Turizam
HNB: Prihodi od turizma pali za preko 15 posto ili više od milijardu eura
30.12.09 Turizam
Bajs: Hrvatski turizam drugi na Mediteranu - iza turskog
18.12.09 Turizam
Cilj turističke 2010.: Povratak Hrvata na Jadran
07.12.09 Turizam
Hrvatski turizam: Jeftina ili top destinacija?
02.12.09 Turizam
CNN: Dubai je prošlost, Hrvatska nova hit destinacija
11.11.09 Turizam
Turizam u BDP-u: Od 5-20 posto
06.11.09 Turizam
Bajs: Za novu sezonu pomoć turizmu 45,7 mil. eura
21.10.09 Turizam
Institut za turizam: Ove godine 1 posto manja potrošnja inozemnih turista
20.10.09 Turizam
GfK: Oduševljeni i zadovoljni turisti se ponovo vraćaju i preporučuju
19.10.09 Turizam
Turistička sezona: Rast noćenja u kolovozu 4%
07.10.09 Turizam
Bajs: U 2010. za turističku promociju 30 mil. eura
05.10.09 Turizam
Pad udjela hrvatskog turizma na mediteranskom tržištu
08.09.09 Turizam
Kosor o turizmu: Manji broj posjeta, ali duži ostanci
04.09.09 Turizam
Prihodi od turizma 10 posto manji nego lani
14.08.09 Turizam
Kampovi i privatni smještaj izvlače sezonu
11.08.09 Turizam
Turistička sezona u Hrvatskoj bolja nego kod konkurencije
07.08.09 Turizam
U srpnju tri posto manje dolazaka i noćenja turista
03.08.09 Turizam
Pad turističkih dolazaka 7 posto
10.07.09 Turizam
U hrvatskim lukama 24 posto manje nautičara
08.07.09 Turizam
Bajs: Hrvatski turizam za sada konkurentan
07.07.09 Turizam
Kružnih putovanja na Jadranu 10 posto manje
03.07.09 Turizam
Sabor HTZ: Sezona kreće na bolje
30.06.09 Turizam
Bajs: Očekujemo bolji lipanj od svibnja
19.06.09 Turizam
Dvoznamenkasti pad bukinga za Hrvatsku
17.06.09 Turizam
GfK: Na ljetovanje planira 48 posto hrvatskih građana
16.06.09 Turizam
Nema štednje za godišnji – 91 posto Hrvata planira putovanje
12.06.09 Turizam
Pad turističkog prihoda između 15 i 25 posto
09.06.09 Turizam
Apartman u Dubrovniku po 94 eura, a u Puli 59 eura
01.06.09 Turizam
Prva četiri mjeseca turistički slabija nego prošle godine
20.05.09 Turizam
UHPA: Pad prihoda od turizma i do 20 posto
11.05.09 Turizam
Slovenci sve kasnije odlučuju o ljetovanju
06.05.09 Turizam
Iz Rusije moguć veći turistički promet
14.04.09 Turizam
Uspješan početak predsezone
10.04.09 Turizam
Pad dolazaka individualnih turista 6 posto
23.03.09 Turizam
Institut za turizam: Dolaze gosti iz bližih zemalja
06.02.09 Turizam
Povećana sredstva za udruženo oglašavanje u turizmu
06.02.09 Turizam
Buking slabiji nego lani
04.02.09 Turizam
Dva hrvatska kampa dobila nagradu Superplatz njemačkog ADAC-a
03.02.09 Turizam
U 2009. manje deviza od turizma
31.01.09 Turizam
U prošloj godini 1 posto više turista
29.01.09 Financije i gospodarstvo
NVK: Za konkurentniji turizam potrebne sustavne mjere ekonomske politike
28.01.09 Turizam
UNWTO: Lani u svjetskom turizmu porast 2 posto
21.01.09 Turizam
Trgovine i prehrambena industrija najveći dobitnici nadolazeće turističke sezone
19.01.09 Turizam
Nijemci planiraju manje putovanja u 2009.
16.01.09 Turizam
Odobrena prva sredstva za udruženo turističko oglašavanje
15.01.09 Turizam
U 2008. na Jadranu 2 posto više gostiju
14.01.09 Turizam
Ministarstvo turizma: Ponoviti prošlogodišnje rezultate
01.12.08 Turizam
Hrvatsku u srpnju posjetilo 2,64 milijuna turista
27.11.08 Turizam
Sindikat turizma: Zamrzavanje plaća ne dolazi u obzir
18.11.08 Turizam
Bajs: Povećati sredstva za promidžbu
17.11.08 Vijesti
Bajs: Veća sredstva za turističku promidžbu
10.11.08 Turizam
WTM: 2009. teška godina za svjetski pa i hrvatski turizam
09.10.08 Turizam
U kolovozu 4 posto više turista
07.10.08 Vijesti
Andabak: Turistički rezultati loši, gotovo katastrofalni
03.10.08 Turizam
Pad noćenja u kolovozu
11.09.08 Turizam
Bajs: Sezona bolja od očekivanja
08.09.08 Turizam
U srpnju 0,7 posto više turista, 6,3 posto više noćenja
20.08.08 Turizam
Do kraja srpnja 3 posto više gostiju
18.08.08 Turizam
Rast turizma ispod prosjeka
21.07.08 Turizam
Ministarstvo turizma: Pet milijuna kuna za obrazovanje kadrova
16.07.08 Turizam
Ministarstvo turizma usmjerava 25 milijuna kuna u izgradnju turističke infrastrukture
11.07.08 Turizam
Nastavljen rast turističkih pokazatelja
07.07.08 Turizam
HTZ: Na Jadranu u lipnju turistički minusi
02.07.08 Turizam
Bajs očekuje turistički prihod veći od 7 milijardi eura
09.06.08 Turizam
Jadran: Turistički 'bum' u svibnju
03.06.08 Turizam
Manji broj turista u travnju
02.06.08 Turizam
Turizam u Europi: Hrvatska peta!
28.05.08 Vijesti
Korištenjem novih tehnologija do bolje turističke ponude
26.05.08 Turizam
Kulturni turizam lani zaradio gotovo 64 milijuna eura
26.05.08 Turizam
HNB: Uvođenje druge valute više nije realno
30.04.08 Vijesti
HUP: Forum o razvoju turističke industrije u svibnju
15.04.08 Turizam
Tomas ljeto: Prosječna dnevna potrošnja stranog gosta lani dosegla 55,48 eura
11.04.08 Turizam
Do kraja ožujka na Jadranu 17 posto više gostiju
09.04.08 Turizam
Rast turističkih dolazaka 11 posto i noćenja 13 posto
07.03.08 Turizam
DZS: U siječnju 10 posto više turista
26.02.08 Turizam
Bajs: Hrvatski turizam dobro na inozemnim tžištima, nema otkaza zbog Kosova
25.02.08 Turizam
GfK: Hrvatska Nijemcima na 16. mjestu među zemljama za odmor
20.02.08 Turizam
Nautički turizam lani donio 700 milijuna eura prihoda
15.02.08 Vijesti
Vidošević i Bajs o razvoju turizma
12.02.08 Turizam
HUH: PDV na turistički smještaj smanjiti na 6 posto
04.02.08 Turizam
Bajs: Turističko zemljište može biti problem, ali i razvojna šansa
25.01.08 Turizam
Hrvatskom turizmu potrebno 10 tisuća novoobrazovanih kadrova
21.01.08 Turizam
Ministar turizma Bajs: Turizam je strateška odrednica hrvatskog gospodarstva
10.01.08 Turizam
Udio turizma u ukupnom BDP-u 22%
31.12.07 Turizam
U 11 mjeseci 10,99 milijuna turista
12.12.07 Turizam
Bulić: Prihodi od turizma 10 posto veći nego lani
28.11.07 Turizam
DZS: Turista u deset mjeseci ove godine 7,4 posto više
07.11.07 Turizam
U prvih deset mjeseci šest posto više gostiju na Jadranu
29.10.07 Turizam
DZS: U rujnu tri posto više turista
11.10.07 Turizam
U prvih osam mjeseci osam posto više turista
09.10.07 Turizam
HTZ: U rujnu na Jadranu pet posto više gostiju nego lani
24.09.07 Turizam
Bol: Počelo 11. okupljanje hrvatski turističkih djelatnika
07.09.07 Turizam
HTZ: U kolovozu na Jadranu pet posto više noćenja
29.08.07 Turizam
DZS: U srpnju 3,3 posto više turista
07.08.07 Turizam
U srpnju na Jadranu zabilježeno 6% više noćenja nego lani
04.08.07 Turizam
Prihodi od turizma gotovo sedam mlrd eura
27.07.07 Turizam
Studija "Roland Bergera": "Hrvatski turizam-realnost i izgledi"
11.07.07 Turizam
Porast broja 'kruzera' na Jadranu
10.07.07 Turizam
HTZ: U šest mjeseci na Jadranu 2,86 milijuna turista
06.07.07 Turizam
TOMAS TRANZIT 2005: Turistička potrošnja uz ceste minimalna
04.07.07 Turizam
U pet mjeseci 2 milijuna turista i 6 milijuna noćenja
27.06.07 Turizam
NHS: Prosječnoj obitelji za ljetovanje treba od pet do osam tisuća kuna
26.06.07 Turizam
UHPA: Zakon o pružanju usluga u turizmu pozitivan iskorak
23.06.07 Turizam
Studija o turizmu: Hrvatski turizam uspješan ali...
22.06.07 Turizam
Na Makarskoj rivijeri 16.800 gostiju
15.06.07 Turizam
Hrvatska u svjetskom vodiču "Rough Guides" i na BBC-u
11.06.07 Turizam
Do kraja svibnja 12 posto više turista
25.05.07 Turizam
Kakvoća mora u Hrvatskoj na vrlo visokoj razini
07.05.07 Turizam
U travnju na Jadranu 13 posto više stranih turista
01.05.07 Turizam
Zadružni proizvodi u funkciji turizma
16.04.07 Turizam
Američki touroperateri: Hrvatska hit odredište 2007.
29.03.07 Turizam
Ljubljana: I ove godine očekuje se velik dolazak slovenskih gostiju
28.03.07 Turizam
U veljači 10 posto više turističkih dolazaka
20.03.07 Turizam
Plitvička jezera: rast broja posjetitelja
16.03.07 Turizam
HTZ: rast broja turističkih dolazaka i noćenja
02.03.07 Turizam
Hrvatska na 38. mjestu WEF-ove ljestvice konkurentnosti u turizmu i putovanjima
24.02.07 Turizam
Hrvatska zemlja partner na turističkom sajmu u danskom Herningu
19.02.07 Turizam
Ulaganja u turizam 13,6 milijardi kuna
06.02.07 Turizam
Hrvatska: Lani 10,4 mil. turista, 53 mil. noćenja
17.01.07 Korisne informacije
BA-CA: velika šansa za hrvatski turizam
03.01.07 Turizam
DZS: do konca studenog 10,2 milijuna turista i 52,6 milijuna noćenja
24.11.06 Turizam
Hrvatska ima potencijala za razvoj elitnog nautičkog turizma
10.09.06 Turizam
Amerikanci najbrojniji turisti
05.09.06 Turizam
U Istri u prvih osam mjeseci 2,1 milijun turista
13.08.06 Izravna strana ulaganja
'U Dugom Ratu više neće biti nezaposlenih'
06.08.06 Turizam
Strani turisti opsjedaju nacionalne parkove
06.08.06 Korisne informacije
HAK: Kolona više nema
05.08.06 Turizam
Bulić: Očekujemo 6,3 milijarde eura prihoda od turizma
02.08.06 Turizam
Zagreb u prvoj polovici godine posjetilo 8.5 posto više turista
02.08.06 Turizam
Sezona je dobra
31.07.06 Turizam
Vikend sezone: Na obali milijun turista
29.07.06 Turizam
Conde Nast: Skrivena europska obala
27.07.06 Izravna strana ulaganja
Strane kompanije sufinancirat će gradnju luke za megakruzere
25.07.06 Turizam
Bit će to rekordna sezona!
22.07.06 Turizam
Sedam milijardi eura i 10 milijuna turista
06.07.06 Vijesti
Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2006.
20.06.06 Vijesti
U turizmu nedostaje 10.000 sezonskih radnika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa