Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
20.01.2009. Viro objavio ponudu za preuzimanje Sladorane
Virovitička tvornica šećera za pojedinu dionicu nudi 111 kuna

Virovitička tvornica šećera Viro objavila je javnu ponudu za preuzimanje Sladorane iz Županje u kojoj za pojedinu dionicu nudi 111 kuna.

Temeljni kapital Sladorane podijeljen je na 2.668.247 redovnih dionica u nominalnom iznosu od 100 kuna, a prema podacima Središnje depozitarne agencije, krajem svakog mjeseca u trećem kvartalu, društvo je imalo više od 100 dionica.

Viro ima ukupno više od milijun i dvjesto tisuća glasova, odnosno 44,98 posto ukupnog broja glasova na Skupštini dioničara Sladorane.

Isplatu naknade za preuzete dionice Viro je osigurao putem neopozive garancije Hrvatske poštanske banke. Dioničarima koji prihvate ponudu Viro se obvezuje isplatiti u roku od 14 dana od isteka ponude za preuzimanje.

Sama ponuda vrijedi pak 28 dana nakon objave u Narodnim novinama i Vjesniku (računajući kasniji dan objave u ova dva lista).

Osnovni strateški cilj Vira je modernizirati i unaprijediti poslovanje Sladorane, što je nužno kako bi se omogućila proizvodnja kvalitetnog i konkurentnog proizvoda te osigurala opstojnost tvrtke na sve zahtjevnijem tržištu, pogotovo u vidu skorašnjeg pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Poslovni petogodišnji plan predviđa ulaganja od 168,34 milijuna kuna, a cilj je ukazati na akcije i djelatnosti koje će omogućiti Sladorani da postane nositelj razvoja u svojoj djelatnosti kroz: proširenje i obnovu proizvodnih kapaciteta; proširenje poljoprivrednih površina na kojima će se sijati šećerna repa te osposobljavanje kooperanata (nabava najnovijih strojeva, učinkovita agrotehnička zaštita usjeva, kompletan inženjering u proizvodnji repe) zbog povećanja prinosa po jedinici površine.

Ostvarenjem navedenog poslovnog plana trebalo bi se ogledati u povećanju izvoza (gotovo 100 posto domaći proizvod) te organiziranoj i osmišljenoj domaćoj proizvodnji (repo lanac - proizvođači šećerne repe - prerađivači - kupci).
Osnovne pretpostavke za ostvarenje ovog plana i akcije koje je nužno poduzeti su povećanje omjera ekstrakcije šećera iz šećerne repe sa sadašnjih oko 80 posto na 85-86 posto, povećanje prinosa šećerne repe po jedinici površine; smanjenje UTI troškova; smanjenje potrošnje energije; smanjenje ostalih fiksnih troškova, troškova održavanja, varijabilnih troškova za trećinu; te opći hi nepredviđenih troškova.

Ukupni izdaci ostali bi nepromijenjeni, što će zbog povećanja proizvodnje dovesti do relativnog smanjenja troška po jedinici proizvoda.

Uz pretpostavku da će ostvariti sva potrebna poboljšanja koja su ambiciozna, ali realna u pogledu ciljeva, Sladorana će biti sposobna ostvarivati pozitivnu operativnu dobit čak i u težim uvjetima, navodi se u ponudi.

Uz sve navedeno, model navedenog poslovnog plana naravno pretpostavlja zadržavanje obavljanja osnovne djelatnosti Sladorane u njezinu sjedištu te pretpostavlja zadržavanje postojećeg broja radnika uz zadržavanje postojećih prava.

U pogledu korporativnih tijela Sladorane, VIRO nema namjeru mijenjati model naknada (uključujući novčana ili nenovčana davanja te ostale pogodnosti) Nadzornog odbora i Uprave Sladorane kao posljedice ponude.

Nije donesena nikakva odluka o izmjeni sastava i naknada Uprave i/ili Nadzornog odbora Sladorane, a takve bi se izmjene mogle vršiti samo uz dovoljnu podršku ostalih dioničara, zaklkjučuje se u priopćenju virovitičke šećerane. (Bankamagazin)

Povezani članci
03.12.12 Korisne informacije
Završena prerada šećerne repe u županjskoj sladorani
02.10.12 Tvrtke i tržišta
Sladorani problem stvara zabrana izvoza repe iz Srbije
24.08.12 Financije i gospodarstvo
Dan polja šećerne repe - zbog suše prinosi manji 20 posto
04.06.12 Uvoz
Biznis cvjeta velikima
16.04.12 Izvoz
Fina: Povećan prihod od izvoza prehrambene industrije
10.02.12 Financije i gospodarstvo
Hanfa odobrila objavu ponuda za preuzimanje Sladorane i Koteksa
16.12.11 Tvrtke i tržišta
Viro povećao vlasnički udio u Sladorani
14.12.09 Tvrtke i tržišta
Županjska Sladorana proizvela 73.000 tona šećera
18.09.08 Tvrtke i tržišta
KIM Dukatu, Sladorana Viru, Adriachem možda Kemokompleksu
17.09.08 Tvrtke i tržišta
Za dionice Sladorane odlučilo se 329 radnika
22.08.08 Financije i gospodarstvo
EBRD odobrio 40 milijuna eura zajma hrvatskoj industriji šećera
21.08.08 Tvrtke i tržišta
Viro i Kandit predali ponude za Sladoranu
21.07.08 Tvrtke i tržišta
HFP objavio natječaj za privatizaciju županjske Sladorane
11.01.08 Tvrtke i tržišta
Viro tvornica šećera očekuje uspješnu poslovnu godinu
09.01.08 Izvoz
Hrvatska zemljama EU lani prodala šećer u vrijednosti 100 milijuna eura
14.12.06 Vijesti
Šećerane o izvoznim kvotama
07.11.06 Brandovi
Brand Sladorane Županja na europskom tržištu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa