Trgovina
Seniko studio
Trgovina na malo
21.08.2006. Najskuplji Zagreb, Rijeka i Trogir, najjeftiniji Varaždin
Varaždinci mogu kupiti najjeftiniji krumpir (dvije kune), papriku-paradajz (tri kune), papriku-rog (3-8 kuna) i sitne krastavce (dvije kune), dok je rajčica najjeftinija u Đakovu (3-6 kuna), a luk u Osijeku (2-5 kuna)

Povrće za zimnicu najskuplje je na zagrebačkoj tržnici na Britanskom trgu, potom u Rijeci i Trogiru, koje u stopu slijede drugi gradovi uz jadransku obalu, dok je najjeftinije u Varaždinu.

Objašnjenje za povoljne cijene na varaždinskoj tržnici vjerojatno leži u činjenici da je povrće koje se na njoj nudi, s izuzetkom crvene rog paprike, proizvedeno na njivama Varaždinske županije.

Zanimljivo je da unatoč tome Varaždin ima svoje mjesto i u kategoriji najskupljih gradova. Kilogram luka, naime, u Varaždinu stoji čak 10 kuna, što je najviša cijena koju smo zabilježili.

Zagreb ima najskuplji krumpir (4-10 kuna) i sitne krastavce (10-12 kuna), dok je paprika-paradajz najskuplja u Trogiru (13 kuna), paprika-rog u Rijeci (12-14 kuna), rajčica u Puli (10-16 kuna). Varaždinci mogu kupiti najjeftiniji krumpir (dvije kune), papriku-paradajz (tri kune), papriku-rog (3-8 kuna) i sitne krastavce (dvije kune), dok je rajčica najjeftinija u Đakovu (3-6 kuna), a luk u Osijeku (2-5 kuna).

Kumice na zagrebačkim tržnicama kažu da se zasad kupuju sitni krastavci za kiseljenje te rog-paprika za ajvar. No godina je, kažu, loša za poljoprivredu. »Ove godine će biti slaba ponuda povrća na tržnicama - prvo je bila suša, onda ove kiše, pa će krumpir početi trunuti u zemlji ako se uskoro ne izvadi«, kaže gospođa Ankica iz Turopolja koja povrće prodaje na Dolcu.

»Najviše povrća za zimnicu kupuju umirovljenici, njima je jeftinije zimnicu pripremiti sami nego da je kupe gotovu«, rekao je Mirko Pavić, prodavač na Trešnjevačkom placu.

U Osijeku, srcu poljoprivredne regije, ovogodišnja ponuda povrća za zimnicu je iznimno siromašna. Zbog smanjene ponude, a veće potražnje, cijena rajčice i sitnih krastavaca nevjerojatno varira. Tako se na glavnoj osječkoj tržnici rajčica može naći za četiri kune, dok će već sljedeći dan neobjašnjivo porasti na 10 kuna. Slično je sa sitnim krastavcima i rog-paprikom.

Oni koji se odluče za kupnju povrća na Regionalnoj veletržnici proći će povoljnije jer tamo je rajčica tri kune, sitni krastavci pet, a rog-paprika 5-6 kuna.

Zašto je ponuda tako slaba objašnjavaju nam prodavači na Veletržnici. Ističu da su vremenske neprilike uništile velik dio uroda, dok se ono malo što ima uglavnom šalje u Zagreb ili na more.

Na sisačkoj tržnici Kontroba ne uočava se da je sezona potrage za zimnicom počela. Pronašli smo samo jedan štand sa sitnim krastavcima za kiseljenje kojima je cijena osam kuna po kilogramu. Zamijetili smo i da cijene ostalog povrća variraju te uvelike ovise o kvaliteti-sitni krumpir prodaje se za kunu.
U subotu na zabočkoj tržnici nije bilo gužve jer je većina Zabočana bila još na odmoru. Vlasnica štanda Verica Čuček govori da će prodaja povrća za zimnicu porasti tek za desetak dana: »Paprika, krastavci i ostalo povrće za zimnicu najviše se traži nakon kupnje školskih knjiga. Građanima je zimnica nova investicija za koju obično izdvoje onoliko koliko im je ostalo nakon opremanje djece za školu«. Gospođa Čuček će u jeku kupnje povrća za zimnicu spustiti cijene, pa će paradajz-papriku s osam sniziti na pet kuna po kilogramu.

Prodavači povrća na đakovačkoj tržnici ističu da se zimnica kod kuće radi sve rjeđe, a razlog tome je ponuda u trgovačkim lancima.
»Nekvalitetnija je možda od domaće zimnice, ali je jeftinija i bez muke«, kažu mlade domaćice.

Na zadarskoj tržnicu cijene su više nego svim u trgovačkim centrima, a razlike se kreću i do tri kune po kilogramu povrća.

Ponuda na riječkoj tržnici je vrlo loša, a najmanje ima rajčice. Prodavači tvrde da je cijena tako visoka, jer je visoka i nabavna, a ove godine rajčica trune i ne zri. Riječani tvrde da se uz velike shoping-centre u posljednjih nekoliko godina i ne isplati pripremati zimnicu. [M. Pauček/ M. Sajler/ M. Ljubičić/ Z. Gregurek/ D. Prerad/ Lj. Ivićev Balen/ Lj. Mamić Pandža/ S. Brnabić/ G. Čorkalo/ A. Benić]

Izvor: vjesnik.hr

Povezani članci
01.08.13 Inspekcijske službe
Na tržnicama danas 529 nadzora; nepravilnosti kod 14 obveznika fiskalizacije
02.07.13 Carine
Linić: za europsku granicu treba prilagodba
25.04.12 Prehrambeni proizvodi
Španjolske jagode prodaju pod lažnim imenom 'vrgoračke'
05.10.10 Prehrambeni proizvodi
Pobjeda kumica: Sir i vrhnje ostaju
04.10.10 Prehrambeni proizvodi
Prosvjed na Dolcu zbog sira i vrhnja
02.10.10 Trgovina na malo
Od ponedjeljka nema sira i vrhnja na otvorenom
21.12.06 Vijesti
Zagreb: Od 1. siječnja skuplji i Zagrebparking, Čistoća, Gradska groblja i Tržnice
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa