18.11.2008.
Zaključci 21. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a
Snježana Tomić, Marijan Perica, Vili Šaina, Stjepan Perić i Boris Vukelić na predstavljanju zaključaka Kongresa
Konkretni prijedlozi za unapređenje poslovanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih usluga, kao i turističke ponude u cjelini bit će upućeni nadležnim ministarstvima i institucijama
Tradicionalni 21. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji se jučer i danas održavao u Opatiji, za prevladavanje brojnih strukovnih problema predložio je moguća rješenja koje će Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, u obliku zaključaka Kongresa, uputiti nadležnim ministarstvima i institucijama, priopćeno je danas iz HOK-a.
Tijekom Kongresa, navodi se u priopćenju, obrtnici ugostitelji i turistički djelatnici dali su konkretne prijedloge za unapređenje poslovanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih usluga, kao i turističke ponude u cjelini.
Temeljem izlaganja predsjednika Ceha Vilija Šaine, rasprave i izlaganja ostalih sudionika, usvojeno je deset zaključaka Kongresa koje prenosimo u cijelosti:
1. U cilju nastavaka realizacije i uspostave HACCP-a potaknut će se daljnja realizacija „Vodiča dobre higijenske prakse“ i „HACCP vodiča – Praktična provedba načela HACCP sustava“ za ugostitelje, te realizirati edukacijski seminari po POK-ovima, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi i Nastavnim Zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.
2. Radi problema u pronalasku kvalitetne radne snage tražit ćemo od Vlade RH da se omogući neograničeni uvoz radne snage za potrebe ugostiteljstva i turizma, te da se omogući zapošljavanje radne snage po potrebi, a temeljem Ugovora o djelu.
|
Vili Šaina
3. Tražimo smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu na 6% i priznavanje troškova reprezentacije u stopostotnom iznosu.
4. Predlažemo da se u Zakonu o turističkim zajednicama, definira uključivanje i zastupanje obrtnika ugostiteljske i turističke struke u turističkim vijećima na državnoj i lokalnoj razini; s tim u vezi predlažemo izmjenu Zakona o turističkim zajednicama, na način da se obavezno uključe predstavnici obrtničkih asocijacija.
5. Nastavit će se sve dosadašnje aktivnosti poduzete od strane Ceha u pogledu izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a specifično u pogledu zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima.
6. Nastaviti suradnju s Ministarstvom turizma u vidu daljnjeg obrazovanja i usavršavanja postojećeg i edukaciji novog kadra, potaknuti nove kreditne linije za ugostiteljstvo a specifično u cilju opremanja i osuvremenjivanja ugostiteljskih objekata, te nastaviti realizaciju programa Ministarstva turizma za opremanje praktikuma i kabineta u strukovnim školama.
7. U slučaju gospodarske krize i porasta inflacije, u suradnji s državnim institucijama osigurati i pronaći model reprogramiranja kreditnih obaveza ugostitelja obrtnika.
8. Nastaviti sa svim započetim aktivnostima iz 2008. godine (npr. otkup poslovnih prostora, ZAMP, međunarodna suradnja, dubinska analiza, i drugo).
9. Nastaviti suradnju s tijelima državne uprave, jedinicama lokalne uprave i samouprave, turističkom zajednicom, znanstvenim institucijama i strukovnim asocijacijama iz sektora ugostiteljstva i turizma.
10. Domaćinstvo slijedećeg Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a utvrdit će se na sljedećoj sjednici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.
|
Uz domaćinstvo Obrtničke komore Primorsko-goranske županije te u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, 21. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održan je 17. i 18. studenoga 2008. godine u Opatiji.
Na ovom tradicionalnom stručnom skupu sudjelovalo je nekoliko stotina obrtnika ugostitelja i turističkih djelatnika, predstavnika resornih ministarstava i nadležnih institucija, gradskih i županijskih vlasti i komorskog sustava.
Na Kongresu, kroz stručna izlaganja i raspravu, razmotrena su aktualna pitanja vezana uz ugostiteljsku i turističku djelatnost: nova zakonska regulativa, izobrazba stručnih kadrova, zapošljavanje u ugostiteljstvu, zabrana pušenja, financiranje u turizmu i ugostiteljstvu, aktivnosti i programi Ministarstva turizma za ugostiteljstvo, analiza stanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, novi projekti gastro ponude itd.
|
|
|
|