Trgovina
Seniko studio
Trgovina na malo
17.11.2008. Spar uveo biorazgradljive vrećice
Vrećice su napravljene od organski razgradljivih materijala, čvršće su od plastičnih vrećica te se, uz kauciju od 3,69 kuna, mogu višekratno koristiti te bez naknade mijenjati za nove u slučaju oštećenja

Maloprodajni lanac Spar Hrvatska danas je u svojih šest prodajnih objekata pustio u prodaju posebne biorazgradljive vrećice proizvedene od kukuruznog škroba. Vrećice se mogu koristiti višekratno i pogodne su za nošenje i čuvanje namirnica, dok s druge strane doprinose očuvanju okoliša, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Biorazgradljive vrećice, označene prepoznatljivim eko simbolima i logom "Nosi me i ponosi se", svojim karakteristikama nadmašuju obične plastične vrećice jer su i do tri puta čvršće.

Naime, kao sirovina za njihovu proizvodnju koristi se kukuruzni škrob u kombinaciji s vrstom biorazradljivog polimera što omogućava da vrećica bude ekološka te ujedno čvrsta, fleksibilna i otporna na vlagu i promjene temperature, zbog čega se može višekratno koristiti.

„Za razliku od plastičnih vrećica za čiju je razgradnju potrebno i do 100 godina, biorazgradiva vrećica se djelovanjem mikroorganizama u tlu razgrađuje za 6 do 18 mjeseci poput uobičajenog organskog materijala, na ugljični dioksid i vodu. Biorazgradljiive i kompostirajuće vrećice, koje za Spar proizvodi Weltplast iz Posušja, udovoljavaju svim zahtjevima europskih normi za tu vrstu proizvoda. Mogu se kupiti u svim Interspar hipermarketima uz kauciju za 3,69 kuna, što znači da se oštećene vrećice mogu vratiti i zamijeniti za nove bez daljnje naknade“, istaknuo je Helmut Fenzl, generalni direktor Spara Hrvatska.

Na konferenciji su navedeni i neki podaci vezano uz upotrebu vrećica na svjetskoj razini pa je tako rečeno da se, prema procjeni zavoda za zaštitu okoliša SAD-a, godišnje u svijetu potroši između 500 i 1.000 milijardi plastičnih vrećica.

Na taj način, upravo njihovo nekontrolirano korištenje, neodgovarajuće zbrinjavanje i masovna proizvodnja spadaju među glavne krivce za ugibanje, prema nekim istraživanjima, više od milijuna ptica i oko 100.000 morskih sisavaca godišnje.

Povezani članci
21.05.12 Financije i gospodarstvo
Naknada za plastične vrećice donosi tri tisuće otkaza i ne štiti okoliš
13.05.12 Ekologija
Besplatne plastične vrećice od početka 2013. odlaze u povijest
11.05.12 Ekologija
Vraća se porez na vrećice
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa