Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izvoz
13.08.2006. (Bojan Al Pinto-Brkić ) Samo Švicarska i BiH privukle više hrvatskog kapitala nego Srbija
Hrvatska je jedan od najvećih ulagača u Srbiju i već preuzima primat od Slovenije. Nastavi li se taj trend, uskoro bi mogla dostići status kakav na srbijanskom tržištu uživaju Austrija i Grčka

Paralelno s političkim odnosima Hrvatske i Srbije, razvija se gospodarska suradnja dviju država koja sve više dobiva na zamahu pa službeni Zagreb i Beograd mogu biti zadovoljni porastom međusobne razmjene.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, samo su Švicarska i Bosna i Hercegovina privukle više izravnih hrvatskih ulaganja nego bivša Srbija i Crna Gora. Od početka 1993. do 1. travnja ove godine, u bivšu SCG investirano je 13,27 posto ukupnih hrvatskih ulaganja. To je triput više od Slovenije (4,11 posto), pet puta više od Velike Britanije, te šest puta više od Marshallovih otoka (1,95 posto), Bahama (1,12 posto) te Antigve i Barbuda (1,05 posto) koji su se također našli na listi deset omiljenih destinacija hrvatskih ulagača.

Da bi se shvatio pravi intenzitet aktualne ekspanzije hrvatskog kapitala u Srbiju, treba pogledati podatke za prvi kvartal: u bivšu SCG usmjereno je čak 87,2 posto hrvatskih investicija, a u BiH koja je na drugom mjestu 10,83 posto. Ako se taj trend nastavi, a postoje naznake za to, Srbija bi već sljedeće godine mogla postati druga omiljena destinacija hrvatskog kapitala i za nekoliko godina premašiti Švicarsku.

U hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu može se dobiti impresivna lista hrvatskih tvrtki koje posluju u Srbiji. Tu su vodeći predstavnici prehrambene industrije, industrije metala i nemetala, energetike, trgovine i drugih djelatnosti.

Croatia Osiguranje nedavno je postalo vlasnik Milleniuma, male srbijanske osiguravajuće kuće preko koje će pokušati osvojiti još nerazvijeno tržište. Školska knjiga je pak kupila BIGZ. Gotovo da nema djelatnosti u kojoj nisu prisutna hrvatska poduzeća, i to više nije tema u srbijanskoj javnosti.

Hrvatska je jedan od najvećih ulagača u Srbiju i već preuzima primat od Slovenije kad je riječ o državama nastalim na području bivše Jugoslavije. Također je daleko ispred Rumunjske, Bugarske i Mađarske koja ima pet puta brojniju manjinu u Vojvodini. (Igrom slučaja, najveća mađarska investicija ušla je u crnogorski Telekom).

Nastavi li se rast ulaganja, Hrvatska bi uskoro mogla dostići status kakav trenutno na srbijanskom tržištu uživaju Austrija i Grčka, članice Europske unije s višestruko višim bruto nacionalnim proizvodom. Ključ je vjerojatno u ulaganjima u sektor usluga koji je u Srbiji tragično nerazvijen.

Hrvatski investitori obično zadržavaju imena tvrtki koje su kupili u privatizaciji, bojeći se eventualnih komplikacija u političkim odnosima koje bi mogle utjecati na njihovo poslovanje u Srbiji.
Direktor Podravke u Beogradu Krunoslav Bešvir, jedan od pionira hrvatskog biznisa u Srbiji i predsjednik Hrvatskog poslovnog kluba, često govori da su veliki potresi malo vjerojatni zbog postignutog napretka u odnosima, ali da su se i mali potresi, pogotovo na početku, osjećali u poslovanju.

Politička komponenta bit će i te kako važna kad krene realizacija strateških projekata, kao što su liberalizacija i privatizacija srbijanskog energetskog kompleksa, gdje Ina ima interesa. Velika prilika za hrvatske gospodarstvenike moglo bi biti i upravljanje otpadom, koje će u Srbiji najvjerojatnije urediti prema hrvatskom modelu i uz stručnu pomoć hrvatskih institucija.

Srbija je bila 11. vanjskotrgovinski partner Hrvatske u 2005. godini. Ukupna robna razmjena dviju država u vrijednosti od 562 milijuna dolara na prvi pogled djeluje kao promet neke američke kompanije. Ali, i uvoz i izvoz rastu između 30 i 40 posto godišnje, što nije zanemarivo. I u prvom kvartalu ove godine izvoz je bio 40 posto viši nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao 20 posto. Najviše se izvoze nafta i mineralna ulja, prehrambeni proizvodi i prerađevine, duhan, proizvodi od stakla i plastike te građevinski materijal, a uvoze željezni i čelični valjani proizvodi, ugljikovodici i njihovi derivati, bakar, čvrste biljne masti i ulja, namještaj i dijelovi, naftna i mineralna ulja, polimeri etilena i traktori.

Najveći hrvatski izvoznici u Srbiju su Ina, Vetropack, TDR, Dioki, M-SAN grupa, Saponia, Končar, Radin grafika i Neckermann Varaždin, dok su najveći uvoznici iz Srbije Dioki, Kandit premijer, Strojopromet Zagreb, Valjaonica cijevi Sisak, Konzum, Neckermann, Feroimpex, Ljevaonica Bjelovar, Zvijezda, M-Profil, Vamaco MV, Reko, Konikom i Centrometal.

Jačanje ukupne vanjskotrgovinske bilance jamči i činjenica da je Srbija zemlja prema kojoj Hrvatska bilježi drugi najveći suficit poslije BiH.

Izvor: vjesnik.hr

Povezani članci
30.12.13 Carine
Srbija: Od 2014. ukidaju se carine na proizvode iz EU
16.12.13 Vijesti iz regije
Srbija u 2014. očekuje rast BDP-a od 1%
30.09.13 Vijesti iz regije
Srbija: Industrijska proizvodnja porasla 5,7 posto
25.07.13 Turizam
Osjetan pad zanimanja srpskih turista za ljetovanje na Jadranu
07.12.12 Vijesti iz regije
Srbiji 200 milijuna eura od tranzitnih taksi plinovoda "Južni tok" - savjetnik
15.11.12 Vijesti iz regije
Srbiji milijardu eura investicija u 2012. godini
17.10.12 Vijesti iz regije
Srbija uvodi porez na financijske transakcije
20.02.12 Vijesti iz regije
U Srbiji od početka godine zatvoreno 875 malih trgovina
11.01.12 Sajmovi i izložbe
Međunarodni sajam hrane i pića FOODREX 2012 idućeg mjeseca u Beogradu
20.05.11 Vijesti iz regije
EBRD: Rast BDP-a Srbije u 2011. godini 2,9 posto
18.03.11 Vijesti iz regije
Srbija: Umjetne nestašice hrane
17.03.11 Vijesti iz regije
Srbija: Zabranjen izvoz pšenice i brašna
02.10.10 Vijesti iz regije
Na snagu stupio sporazum između Srbije i EFTA-e
23.08.10 Vijesti iz regije
Srbija: Dobit banaka 76 posto veća
24.06.09 Vijesti
Sporazum Hrvatske i Srbije za veću i bolju gospodarsku suradnju
14.04.09 Vijesti iz regije
Srbija najavljuje poreznu reformu
08.04.09 Vijesti iz regije
Srbija objavila plan za ekonomsku stabilnost
17.12.08 Vijesti iz regije
Amerika ne odustaje od Srbije
28.12.07 Vijesti iz regije
Srbija do kraja 2008. privatizira još 750 poduzeća
29.03.07 Trgovina na malo
Mercator potpisao pismo namjere s tvrtkom Swisslion-Takovo
22.02.07 Zaposlenost / plaće
Srbija: Prosječna neto zarada u siječnju 303 eura
03.02.07 Prehrambeni proizvodi
Srbija: izvoz poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini dosegao 1,26 mlrd dolara
01.02.07 Vijesti iz svijeta
Vanjskotrgovinski deficit Srbije 5,36 milijardi eura
30.01.07 Vijesti iz svijeta
Srbija: Industrijska proizvodnja porasla za 4,7 posto u 2006.
17.01.07 Strateški savezi
Ove godine 3,5 mlrd eura inozemnih ulaganja u Srbiju
10.10.06 Financije i gospodarstvo
Srbija: devizna štednja građana premašila tri milijarde eura
04.09.06 Statistika
Srbija: vanjskotrgovinski deficit šest milijardi dolara do kraja godine
03.07.06 Vijesti
Srbija bi do kraja godine mogla upasti u 'uvozničku ovisnost'
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa