Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
26.09.2008. JPMorgan kupio propali Washington Mutual
Preuzimanjem WaMu, koji raspolaže depozitima vrijednim oko 188 milijardi dolara, stvorit će se najveća depozitarna institucija u SAD-u, s ukupno preko 900 milijardi dolara depozita klijenata

Investicijska banka JP Morgan Chase preuzela je Washington Mutual, najveću američku instituciju za zajmove i štednju čiji je kolaps obilježio najveći bankarski slom u povijesti te zemlje i dodatno pritisnuo prenapregnuti američki financijski sustav.

Preuzimanje je provedeno u okviru 1,9 milijardi dolara vrijednog sporazuma kojeg je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) najavila u četvrtak kasno navečer.

Washington Mutual (WaMu) se našao pritisnut gubicima na investicijama u tržište nekretnina. Nakon što su mu dionice u ovoj godini izgubile 85 posto na vrijednosti, porasla su očekivanja da će postati idućom žrtvom globalne financijske krize.

JPMorgan Chase, koji je u ožujku preuzeo Bear Stearns, još jednog diva investicijskog bankarstva posrnulog pod teretom krize u američkom financijskom sektoru, preuzeo je depozite, imovinu i dio dugova te institucije sa sjedištem u Seattleu, savezna američka država Washington, s imovinom ukupne vrijednosti oko 309 milijardi dolara.

Kolaps Washington Mutuala nadmašuje prethodni najveći američki bankarski kolaps, onaj 40 milijardi dolara vrijedne Continental Illinois Bank 1984.

JPMorgan Chase najavio je prodaju dionica u vrijednosti osam milijardi dolara radi prikupljanja kapitala.

Preuzimanjem WaMu, koji raspolaže depozitima vrijednim oko 188 milijardi dolara, stvorit će se najveća depozitarna institucija u SAD-u, s ukupno preko 900 milijardi dolara depozita klijenata.

"Ovaj sporazum ima vrhunskog strateškog smisla za našu tvrtku i naše dioničare", kazao je predsjednik uprave JPMorgan Chasea Jamie Dimon.

Predsjednica uprave FDIC-a Stella Blair obećala je zaštitu za sve klijente Washington Mutuala, koji se predstavljao kao banka običnih građana, usredotočena na srednji tržišni segment i malo poduzetništvo.

"Za sve vlasnike depozita i druge klijente Washington Mutuala ovdje se samo radi o spajanju dvaju banaka", kazala je ona. "Za njih će to biti gladak prijelaz, bez ikakvih prekida", dodala je. (H)

Povezani članci
14.04.10 Vijesti iz svijeta
Dobit JPMorgan Chasea skočila 57 posto
15.01.10 Vijesti iz svijeta
JP Morgan učetverostručio dobit na 3,28 mlrd dolara
16.07.09 Vijesti iz svijeta
Porast neto dobiti JPMorgana 36 posto
25.08.08 Financije i gospodarstvo
Top 20 banaka na svijetu
16.04.08 Vijesti iz svijeta
Kvartalna dobit JP Morgana pala 50 posto
16.04.08 Vijesti iz svijeta
WSJ: Merrill Lynch otpisuje dodatnih 6-8 milijardi dolara
02.04.08 Vijesti iz svijeta
Fed odobrio preuzimanje Bear Stearns banke
25.03.08 Vijesti iz svijeta
JPMorgan podigao ponudu za preuzimanje Bear Stearnsa
17.03.08 Vijesti iz svijeta
JP Morgan Chase kupuje posrnulu banku Bear Sterns
30.01.08 Vijesti iz svijeta
Američki FBI istražuje 14 kompanija zbog hipotekarne krize
16.01.08 Vijesti iz svijeta
Citigroup Inc. objavila gubitak od gotovo 10 milijardi dolara
14.01.08 Vijesti iz svijeta
Citigroup otpisuje 24 milijarde dolara
11.01.08 Financije i gospodarstvo
Gubici Merrill Lyncha mogli bi doseći 15 milijardi dolara
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa