Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
22.09.2008. AZTN: Koncentracija tvrtki Gavrilović i Istracommerce dopuštena
Unatoč činjenici da je ta koncentracija ocijenjena dopuštenom, Agencija će protiv poduzetnika Gavrilović i odgovorne osobe podnijeti optužni prijedlog prekršajnom sudu

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenilo je dopuštenom koncentraciju nastalu stjecanjem kontrole koncerna Gavrilović nad tvrtkom Istracommerce, no protiv Gavrilovića će biti podnesena prekršajna prijava jer ta tvrtka namjeru provedbe koncentracije nije prijavila Agenciji, objavljeno je iz AZTN-a.

Kako se navodi, provedbom ove koncentracije tržišni udjel koncerna Gavrilović na tržištu maloprodaje mješovite robe u Primorsko-goranskoj županiji neće prijeći pet posto, dok će u Istarskoj županiji biti manji od 12 posto.

Istodobno, tržišni udjel koncerna Gavrilović u veleprodaji mješovite robe na cjelokupnom području Hrvatske niti nakon provedbe koncentracije neće prijeći 2 posto.

Ipak, unatoč činjenici da je ta koncentracija ocijenjena dopuštenom, Agencija će protiv poduzetnika Gavrilović i odgovorne osobe podnijeti optužni prijedlog prekršajnom sudu.

Naime, pojašnjava se, Gavrilović je propustio zakonsku obvezu podnošenja prijave namjere provedbe koncentracije te je prijavu podnio tek kada je Agencija iz različitih izvora utvrdila da je koncentracija nezakonito provedena i pozvala ga na dostavljanje podataka.

Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, navode iz AZTN-a, za taj je prekršaj predviđena novčana kazna koja za poduzetnika može iznositi najviše jedan posto ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj financijskoj godini, dok za odgovornu osobu iznosi od 15.000 do 50.000 kuna.

Vijeće je ocijenilo dopuštenom i koncentraciju nastalu stjecanjem većinskog udjela u KIM-u od strane Dukata u postupku privatizacije.

Provedbom koncentracije Dukat/KIM doći će do određenog rasta tržišnog udjela koncerna Dukat na hrvatskom tržištu otkupa sirovog kravljeg mlijeka, tržištu proizvodnje i tržištu prodaje mliječnih proizvoda, no taj porast neće značajno narušiti tržišno natjecanje na zahvaćenim tržištima, drže u AZTN-u.

No dodaju kako je kod ocjene te koncentracije Agencija morala uzeti u obzir i činjenicu da je KIM poduzetnik u teškoćama.

Financijski podaci vezani uz poslovanje toga poduzetnika i kretanje njegovih tržišnih udjela u posljednjih nekoliko godina jasno pokazuju da bi zbog nedostatka vlastitih i nemogućnosti pribavljanja svježih sredstava potrebnih za ulaganja u proizvodnju i prodaju, sasvim sigurno i u kratkom vremenu, vjerojatno do kraja tekuće godine, nestao s tržišta.

Kako je Dukat bio jedini poduzetnik koji je Hrvatskom fondu za privatizaciju dostavio ponudu za preuzimanje KIM-a, Agencija je ocijenila da su u konkretnom slučaju ispunjeni svi uvjeti za tzv. sanaciju u obliku koncentracije (rescue merger).
Naime, unatoč određenom rastu tržišnog udjela koncerna Dukat, ova će koncentracija imati i značajne pozitivne učinke na potrošače, jer će im zbog očuvanja KIM-ovih brandova i know-howa osigurati mogućnost izbora.

Pritom je Agencija imala na umu i činjenicu da na njen javni poziv niti jedan poduzetnik koji djeluje na spomenutim tržištima nije dostavio primjedbe koje bi ukazivale na moguće negativne učinke koncentracije. (Bankamagazin)

Povezani članci
28.07.16 Promocije
Gavrilović najavljuje vatreni povratak proizvoda iz djetinjstva
12.07.16 Promocije
Gavrilović - Dubravka Klečina iz Viškova ponosna vlasnica vozila Volskwagen up! 1,0
02.05.16 Promocije
Gavrilovićeva nagradna igra: U poteza tri vozi se i ti!
25.04.16 Turizam
Gavrilović priredio mega užitak uz mega mortadelu San Giorgio
15.04.16 Trgovina na malo
Gavrilović nagrađuje kupce
20.05.14 Tvrtke i tržišta
Spar preuzeo 20 Gavrilovićevih dućana
08.04.14 Vijesti
Diona više nije članica lanca NTL
24.04.13 Tvrtke i tržišta
Mesna industrija Gavrilović u prvom kvartalu 2013. bilježi rast operativne dobiti
08.02.13 Tvrtke i tržišta
Gavrilović dio proizvodnje seli iz Petrinje u Čitluk
29.08.12 Tvrtke i tržišta
Vodstvo Purisa podnijelo prijedlog za pokretanje stečaja tvrtke
21.06.12 Franchising
U McDonald's u Hrvatskoj u zadnje dvije godine uloženo 90 milijuna kuna
23.04.12 Financije i gospodarstvo
Mimica s prehrambenim tvrtkama o ulasku u EU i utjecaju na razmjenu s CEFTA-om
02.02.12 Brandovi
QUDAL istraživanje: Gavrilović vodeći u mesnim prerađevinama u Hrvatskoj
27.01.12 Tvrtke i tržišta
U Krašu održan sastanak predstavnika prehrambene industrije
30.09.11 Franchising
U Sisku najmoderniji McDonald's restoran u Hrvatskoj
06.11.07 Tvrtke i tržišta
Gavrilović poljoprivredi 2,5 milijuna kuna iz SAPARD programa
14.10.06 Brandovi
Reklama za Gavrilović u finalu London International Awards
18.06.06 Prehrambeni proizvodi
Vindija zbog Luke Rajića povukla proizvode iz Dione
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa