19.09.2008.
Eko-etno: Nužna zaštita autohtonih i tradicijskih proizvoda
Domaći kulen
Trenutno je u Hrvatskoj zaštićeno devet proizvoda, oznake izvrsnosti imaju istarski pršut, torkul - maslinovo ulje, cetinski sir, drniški pršut i paški baškotin - dvopek, a oznake zemljopisnog podrijetla paški sir, slavonski domaći kulen, dingač i stara slavonska šljivovica
Prepoznatljivi i autohtoni proizvodi moraju se zaštititi oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicijskog ugleda jer je to put prema zahtjevnom europskom tržištu, istaknuto je na konferenciji pod nazivom "Stvaranje prepoznatljivih hrvatskih brendova kroz dodjeljivanje znakova i oznaka kvalitete i izvornosti" održanoj danas u sklopu sajma Eko-etno na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu (JMZV).
Zaštitom proizvoda oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda može se pridonijeti povećanju razine konkurentnosti prehrambenog i turističkog sektora, istaknuto je.
Također je rečeno kako u borbi za konkurentnost potrošači sve više traže domaće autohtone proizvode, iako je riječ o proizvodima koji su skuplji, budući imaju veću dodanu vrijednost.
Govoreći o oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicijskog ugleda Edita Volar-Pantić iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja istaknula je kako oznaku izvrsnosti dobivaju proizvodi kod kojih se sve faze (sirovina, proizvodnja, prerada) odvijaju na određenom području, dok se kod proizvoda koji imaju oznaku zemljopisnog podrijetla samo jedna faza odvija na tom području.
Oznaku tadicijskog ugleda pak mogu dobiti oni proizvodi u čijoj se proizvodnji koristi tradicionalna sirovina ili tehnologija, pri čemu je važno naglasiti da ti proizvodi moraju biti na tržištu 25 godina.
U Hrvatskoj, kako je rečeno, postoji niz proizvoda koji bi mogli dobiti neku od oznaka, no za sada samo sedam proizvoda ima oznaku izvornog i zemljopisnog podrijetla, dok oznaku tradicionalnog ugleda nema niti jedan proizvod.
Trenutno je u Hrvatskoj zaštićeno devet proizvoda, oznake izvrsnosti imaju istarski pršut, torkul - maslinovo ulje, cetinski sir, drniški pršut i paški baškotin - dvopek, a oznake zemljopisnog podrijetla paški sir, slavonski domaći kulen, dingač i stara slavonska šljivovica. (H)
|
|
|
|