Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
21.08.2008. Viro i Kandit predali ponude za Sladoranu
Dvije su tvrtke HFP-u predale ponude za kupnju 38 posto dionica županjske Sladorane

Ponude za kupnju 38,115 posto dionica županjske Sladorane Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) dostavile su virovitička Tvornica šećera Viro te osječka tvrtka Kandit Premijer d.o.o., utvrdilo je Povjerenstvo HFP-a po isteku roka za predaju ponuda na natječaj za taj dionički paket.

Viro nudi 279 milijuna kuna, pri čemu se 111 milijuna kuna odnosi na kupoprodajnu cijenu dok je preostalih 168 milijuna predviđeno za dodatna ulaganja, priopćeno je iz virovitičke kompanije.

Prilikom predaje ponude predsjednik Uprave Vira Željko Zadro pojasnio je kako je od 168 milijuna kuna ulaganja iznos od 75 milijuna kuna predviđen za dokapitalizaciju dok bi se ostatak od 93 milijuna kuna pokrio iz investicijskog kredita.

Ponudi su priložili i pismo namjere Europske banke za obnovu i razvoj koja ih je spremna pratiti i odobriti im kredit od ukupno 20 milijuna eura u svrhu kupnje dionica Sladorane.

"Ukoliko naša ponuda bude prihvaćena vjerujemo da će time početi konsolidacija hrvatske industrije šećera u cilju povećanja konkurentnosti", dodao je Zadro.

Nešto veći iznos za oglašeni dionički paket Sladorane, 133 milijuna kuna, ponudila je tvrtka Kandit Premijer, koja posluje u sastavu IPK Kandit.

Za petogodišnji program ulaganja nude ukupno 156,6 milijuna kuna, od čega bi 84,6 milijuna kuna bilo vlastitih sredstava za dokapitalizaciju, a ostatak iz investicijskog kredita.

Za to su priložili pismo namjere Slavonske banke iz Osijeka, koja im daje i jamstva za ispunjavanje svih ostalih uvjeta iz natječaja, a dostavili su i pisma namjere osječkih tvrtki Žito i Novi agrar o njihovoj spremnosti da za Kandit odnosno Sladoranu proizvode šećernu repu.

Obje su se tvrtke u svojim ponudama obvezale i na preuzimanje drugih obveza iz natječaja, poput zadržavanja zatečenog broja zaposlenih idućih pet godina i osnovne djelatnosti Sladorane te da u godinu dana od potpisivanja ugovora neće prodavati niti opteretiti dionice i nekretnine Sladorane.

Izdat će i zamjenska jamstva za obveze Sladorane pokrivene državnim jamstvima koja, kako stoji u jednoj od ponuda, iznose oko 113,99 milijuna kuna.

Na otvaranju ponuda u HFP-u su uz predstavnike tvrtki ponuditelja bili prisutni i predstavnici Uprave, radnika i sindikata Sladorane. I radnici i ponuditelji vjeruju da će ovaj natječaj za Sladoranu biti uspješan za razliku od zadnja dva iz 2005. koja su bila poništena.

Predsjednik Radničkog vijeća Sladorane Slavko Gorupić razočaran je pak malim brojem ponuda, jer su, kaže, očekivali bar četiri s obzirom da je Sladorana perspektivna tvrtka.

Za ponuđene cijene za dionički paket i iznose ulaganja kazao je da su na razini njihovih očekivanja te da su zadovoljni što su ponude predale domaće tvrtke iz iste branše.
Predsjednica HFP-ovog Povjerenstva Ljubica Hanak kazala je da će nakon analiza ponuda Upravni odbor HFP-a o njima donijeti zaključak, dok je konačna odluka o prodaji na hrvatskoj Vladi.

Regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede za Slavoniju i Baranju Slavko Kotromanović kazao je da sutra završava i upis 24,99 posto dionica Sladorane od strane zaposlenika te da su do danas te dionice upisali gotovo svi radnici odnosno 318 od 338 stalno zaposlenih.

Podsjetio je da je upis tih dionica počeo skoro istodobno kada je objavljen i natječaj za 38,115 posto dionica (potkraj srpnja), a temeljem posebne odluke Vlade.

Cijena po kojoj su radnici upisivali dionice svoje tvrtke je 30 kuna što je 70 posto niže od njihove nominalne vrijednosti, a po riječima Kotromanovića, mogli su upisati paket od najviše 2.000 dionica po radniku što iznosi 60 tisuća kuna, a radnici su uglavnom upisivali cijeli paket.

Istaknuo je da radnici Sladorane već imaju 3 posto dionica te da u dogovoru s HFP-om državi ostaje kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedne na razdoblje od pet godina. (Bankamagazin)

Povezani članci
03.12.12 Korisne informacije
Završena prerada šećerne repe u županjskoj sladorani
02.10.12 Tvrtke i tržišta
Sladorani problem stvara zabrana izvoza repe iz Srbije
24.08.12 Financije i gospodarstvo
Dan polja šećerne repe - zbog suše prinosi manji 20 posto
04.06.12 Uvoz
Biznis cvjeta velikima
16.04.12 Izvoz
Fina: Povećan prihod od izvoza prehrambene industrije
10.02.12 Financije i gospodarstvo
Hanfa odobrila objavu ponuda za preuzimanje Sladorane i Koteksa
16.12.11 Tvrtke i tržišta
Viro povećao vlasnički udio u Sladorani
14.12.09 Tvrtke i tržišta
Županjska Sladorana proizvela 73.000 tona šećera
20.01.09 Tvrtke i tržišta
Viro objavio ponudu za preuzimanje Sladorane
18.09.08 Tvrtke i tržišta
KIM Dukatu, Sladorana Viru, Adriachem možda Kemokompleksu
17.09.08 Tvrtke i tržišta
Za dionice Sladorane odlučilo se 329 radnika
22.08.08 Financije i gospodarstvo
EBRD odobrio 40 milijuna eura zajma hrvatskoj industriji šećera
21.07.08 Tvrtke i tržišta
HFP objavio natječaj za privatizaciju županjske Sladorane
11.01.08 Tvrtke i tržišta
Viro tvornica šećera očekuje uspješnu poslovnu godinu
09.01.08 Izvoz
Hrvatska zemljama EU lani prodala šećer u vrijednosti 100 milijuna eura
14.12.06 Vijesti
Šećerane o izvoznim kvotama
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa