O marketingu
Seniko studio
Istraživanja
13.08.2008. Muškarci mijenjaju kupovne navike
Istraživanje agencije Pleon razbija stereotip po kojemu su samo žene opčinjene kupovinom

Agencija za komunikacijsko savjetovanje Pleon predstavila je „Izvješće o muškarcima“, istraživačku studiju koja objašnjava najnovije potrošačke trendove i navike muškaraca, objašnjava tko su današnji „Novi muškarci“ i kakve bi promjene u marketinškoj komunikaciji mogla donijeti „Muška renesansa“. U istraživanju čiji se rezultati temelje na podacima s ključnih europskih tržišta sudjelovala je i hrvatska članica Pleon mreže, agencija Pleon Dialog iz Zagreba.

Istraživanje je utemeljeno na opširnoj studiji i zapisima muškaraca u dobi od 25. do 45. godine života, koji su tijekom dvotjednog razdoblja redovito bilježili kakve su im kupovne navike i koje medije preferiraju.

Nedjeljom u trgovinu, ističe se, u nabavku ide gotovo dvostruko više muškaraca nego žena, što je dosta iznenađujuće, pogotovu ako se zna da trgovine s mješovitom robom nisu jedina mjesta na kojima se muškarci zaustavljaju.

Također, tijekom 2007.godine tvrtka The Future Laboratory, koja se bavi predviđanjem trendova i istraživanjem navika potrošača, napravila je opširno istraživanje pod nazivom Menaissance („Muška renesansa”), koje je pokazalo da muškarci kupuju više nego ikada prije.

«Poznato nam je da je broj samaca, pritom mislim na muškarce, u Hrvatskoj u porastu te da muškarci odgađaju trenutak kada će se 'skrasiti' i dobiti djecu. Prosječna dob u kojoj su se muškarci ženili 1970. je bila 25,5 godina, 1990. ta je dob bila 27, a 2006. porasla je na 29,5 godina. Usto se uloge muškaraca i žena mijenjaju, s obzirom da muškarci preuzimaju sve više obveza kod kuće. U Sjedinjenim Državama je, primjerice u razdoblju od 2000. do 2007., muškarčeva 'uloga onoga koji skrbi za obitelj' porasla sa 27 posto na oko 44 posto. Iz toga proizlazi da muškarci sve češće i više kupuju potrepštine za domaćinstvo, a izbor proizvoda što ih prosječan muškarac počinje smatrati poželjnim gotovo je neograničen. Komunikacijski trendovi morali bi postati odraz potreba tih novih muških kupaca, a uspjeh u komunikaciji s novom vrstom kupca zahtijeva odstupanje od dosadašnjih strategija”, pojasnila je Marina Čulić Fischer, izvršna partnerica u Pleon Dialogu.
Marina Čulić Fischer
Marina Čulić Fischer
Muškarci provode puno više vremena gledajući tv-program, slušajući radio i surfajući internetom.

Prema istraživanju tvrtke Jupiter Research, 71 posto muškaraca koristi internet prije nego što se odluči na kupnju, a 97 posto među njima vjeruje informacijama što ih nude internetske stranice.

„Ovo istraživanje može uvelike pomoći u pronalaženju načina na koji brand može učinkovito utjecati na muškarce kako bi osigurao mjesto na njihovim popisima za kupnju”, objašnjava Čulić Fischer.

Menaissance izvješće novu vrstu muškarca naziva „NuRo Male” (skraćeno od „New Romantic Male”, u prijevodu „Novi romantični muškarac”).

Za razliku od muškaraca koji su u protekla dva desetljeća doživljavani kao hedonisti i vrlo osjetljivi na vanjski izgled, Menaissance izvješće NuRo muškarca prikazuje kao osobu koja više računa vodi o svojem intelektu, ali istovremeno ne odustaje od pristalog izgleda.

Novost je njegova želja za usavršavanjem i učenjem, pri čemu puno pozornosti polaže na britkost i „izoštravanje svojih moždanih vijuga”.

Vrsta posla što ga obavlja i prihodi, NuRo muškarcu više nisu žarišta njegova identiteta. Novi muškarac spreman je doškolovati se i učiti, spreman je postati uglađenijim, elokventnijim, obrazovanijim i mudrijim nego ranije.

„Novi romantični muškarac“ je ambiciozan, odlučan, muževan, ali ne mačo, ni u kojem slučaju nije feminiziran te vodi računa o razvoju svoje intelektualne strane.

Kao pojedinac je „potpuniji“ od svojih predaka. Moderni muškarac se mijenja, a utjecaj izmijenjenih prioriteta kod muškaraca bez sumnje ima velik značaj na komunikacijske trendove.

Istraživanje pokazuje da su u današnje vrijeme muškarci u životnoj dobi od 25 do 35 godina, skloniji potrošiti novac na nešto što će im omogućiti da postanu dobri poznavatelji nekih specifičnih znanja i vještina, nego na brandove što se neprestano reklamiraju putem medija, nastojeći pritom pronaći vrsnu kvalitetu kad je riječ o odijevanju i modi, o tehnologiji, zabavi, putovanjima i gastronomiji.

NuRo muškarac traži točno određene brandove, proizvode i mjesta koja će u potpunosti odgovarati njegovoj novoj ulozi.

„Način na koji se promjene u ponašanju muškaraca otkrivene ovim istraživanjima odražavaju na njihove kupovne navike fascinantan je, a naš je glavni cilj pomoći tvrtkama da nauče svoje poruke usmjeravati u skladu s najnovijim saznanjima”, zaključuje Čulić Fischer.

Povezani članci
04.06.12 Seminari, konferencije
Konferencija za razvoj žena u poslovanju
18.05.12 Vijesti
HGK: Obilježen Svjetski dan poduzetnica
08.03.10 Seminari, konferencije
Održana konferencija "Žene pokretači promjena"
22.02.10 Seminari, konferencije
Konferencija "Žene pokretači promjena" idući tjedan u Zagrebu
26.01.10 Trgovina na malo
GfK: 90 posto građana promijenilo kupovne navike zbog krize
20.01.10 Seminari, konferencije
Konferencija "Žene pokretači promjena" – najava
13.11.09 Trgovina na malo
Čak 46 posto građana temelji svoje odluke o kupnji na temelju prodajnih akcija
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa