10.07.2008.
Ceh ugostitelja HOK-a traži odgodu i izmjenu Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane
Odredba Pravilnika o dokumentiranju alergena u hrani, koja se poslužuje u ugostiteljskim objektima, nije primjenjiva i izazvala je bojazan i pomutnju među ugostiteljima, jer nisu dovoljno upućeni u tu problematiku i potrebno ih je kvalitetno informirati
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) uputit će Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zahtjev za izmjenom članka 3. stavka 6. Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (NN br. 41/08), u dijelu koji se odnosi na obveze ugostitelja da, u slučaju zahtjeva gosta, dokumentiraju informacije o prisutnosti sastojaka hrane koji mogu izazvati alergije.
Dogovoreno je to na jučerašnjem sastanku s predstavnicima resornih Ministarstava poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva turizma i HGK, održanom u HOK-u, na kojem se raspravljalo o primjeni navedene odredbe Pravilnika, koja je stupila na snagu 30. lipnja.
Prema riječima Vilija Šaine, predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, odredba Pravilnika o dokumentiranju alergena u hrani, koja se poslužuje u ugostiteljskim objektima, nije primjenjiva i izazvala je bojazan i pomutnju među ugostiteljima, jer nisu dovoljno upućeni u tu problematiku i potrebno ih je kvalitetno informirati.
Budući da Odredbe Pravilnika nisu jasno određivale obveze ugostitelja, Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je dodatnu Uputu, kojom se definira način provedbe te obveze, a koja je objavljena nedugo prije stupanja te odredbe na snagu.
Stoga Ceh predlaže da se odgodi primjena Pravilnika te da se u međuvremenu ugostitelji i potrošači dodatno educiraju.
«Podržavamo nastojanja Ministarstva poljoprivrede da se zaštiti domaća proizvodnja i da ugostitelji prodaju gostu domaću hranu. Međutim, ugostiteljstvo je u krizi zbog nedostatka kvalitetnog kadra i mi moramo zaštititi naše članove. Nije naša zadaća da kontroliramo proizvođače i uvoznike, već je to zadaća inspekcija. Stoga predlažemo da Ministarstvo sastavi listu alergena, a mi ćemo je izvjesiti u ugostiteljskim objektima. Ugostitelji će i dalje davati potrebne informacije gostima, ako to zatraže, ali nismo za to da se ugostitelji kažnjavaju», istaknuo je Šaina.
|
|
|
|