Seniko studio
Broj 3/2008
Izdvajamo iz broja:
Broj 3-2008 - Ante Gavranović
Uvoz radne snage tek kada se uredi domaće tržište rada - dipl. polit. Ana Knežević
Razvoj ljudskih potencijala - ključ uspjeha
Obrtnička trgovina jedino udruživanjem može dalje - Goran Pavlović
Svakodnevno više od 5 milijardi skeniranja
Novi fenomen – “Shopper marketing” - prof. dr. sc. Zvonimir Pavlek
“Potrošači i norme (III)” - dr. sc. Dragutin Funda
Tradicionalno hrvatsko - udarna poruka u trgovini i izvozna šansa domaćeg gospodarstva (4)
dr. sc. Danko Matasović
4. In vino veritas
Isto kao što su kruh i ostale žitne prerađevine u svjetskim razmjerima i našim kraje­vi­ma tradicionalno nezaobilazna osnovna hrana u prehrani stanovništva, tako je i vino neprijeporno najpoznatije i najčešće uživalo u dugoj svjetskoj i domaćoj povijesti.
Memento o značenju vina u povijesnim okvirima
Ako kao točnu prihvatimo uvodnu napomenu o univerzalnom značenju vina tijekom po­vijesti, očito je da većina naših čitatelja znade ili su im dostupne osnovne činjenice o povijesim okvirima širenja vina s plodnih padina Kavkaza do najzačajnijih vinogra­dar­skih područja suvremenog svijeta.

Ponavljanje poznatih činjenica s tog bi gledišta, u krajnjoj liniji, bilo suvišno. Sukladno osnovnim razmatranjima o utjecaju tradicije, zem­ljopisnog i povijes­nog okruženja na odnos domaćih potrošača i trgovaca prema vinu, korisno je i na ovom mjestu vrlo sažeto i, nadam se, intere­sant­no ukazati na mjesto vina i vinogradarstva u Bibliji i na našim povijesnim prostorima.

U Bibliji (prema prijevodu Hrvatske biskupske konferencije) u Starom zavjetu, kao te­melj judaizma i kasnijih temeljnih odrednica kršćanstva, islama i uljudbenog kru­ga modernoga Zapada, vino se izrijekom spominje 95 puta, a vinogradi (vinova loza) i vinogradari (vinopije) 166 puta ili ukupno 266 puta.

Suprotno ustaljenom miš­ljenju u Evanđeljima vino se spominje po četi puta (ukupno 16 uz već spomenute vi­nograde, vinogradare i vinopije koji se spominju 44 puta). U 14 Poslanica Sv. Pavla vino se spo­­minje tek 2 puta (2 Korinčanima i Efežanima), a u ostalih 7 niti jednom.

Takav pad ipak ne znači da sveprisutnost vina trijekom povijesti postupno slabi, već da su se vremena pro­mi­jenila, a tradiciju i na tom području nadomještavaju novi mediji, novi načini ko­mu­­nici­ranja i prenošenja bitnih životnih i drugih mudrosti.

Pri tomu ne treba zaboraviti, da je Biblija pisana kao knjiga za sva vremena i da sadr­žava temeljne poruke iz tih pradavnih vremena (primjerice mudrosne izreke Sirahove iz oko 190 g. pr.Kr.) koje rječito govore o vrijednostima i manama vina podjednako su­vre­menim vi­no­pijama kao i onima za koje su bile napisane:

U vinu se nemoj junačiti,
jer je mnoge oborilo vino.
Kao što se u peći kuša ocjel,
tako i u vinu srce svadljivih ljudi.
Vino je život čovjeku,
ako ga pije umjereno.
Kakav je život bez vina,
kad je stvoreno za veselje ljudima!
Radost u srcu i veselje u duši,
takvo je vino koje se pije u pravo vrijeme i u pravoj količini.
Gorčina duše spopada čovjeka
koji je vina previše popio, u slasti i u gnjevu.
Pijanstvo u bezumnika izaziva srdžbu na vlastitu propast, umanjuje mu snagu i umnožava rane.

Knjiga Sirahova (31, 25-30)
Hrvatska vina – duga tradicija, velike mogućnosti i loša realizacija
Prema najstarijim pouzdanim zapisima, uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u grčkim kolonijama na Visu, Hvaru, Korčuli i u okolici Trogira seže u rano 4. st. pr.Kr. Rim­ljani su vinogradarstvo s područja Dalmacije proširili na Istru oko 180. pr.Kr. i, neš­to kasnije, za cara Probusa (267.-282.), dalje na Panonsku Hrvatsku.

S tradicijom kontinuirane proizvodnje vrhunskih vina u kutjevačkim podrumima (utemeljeni 1232.), pouzdanim zapisima u Zlatnoj buli Bele IV. (1242.), o proizvodnji i prodaji vina u lis­ti­na­ma ražanske skupštine (čak 804.) ili u hvarskim (1331.) i korčulanskim (1407.) ili neš­to novijim dubrovačkim i poljičkim statutima (iz XV. st.) možemo se s pravom ponositi kao rijetko koji narod u Europi i Svijetu.

Pionirskim poduhvatima hrvatskih iseljenika tijekom 19. stoljeća na prenošenju dragocjenih iskustava uzgoja vinove loze i umijeća proizvodnje vrhunskih vina u “novootkrivena” (danas svjetski poz­nata) vinorodna područja, primjerice, Klifornije, Čilea, Argentine, JAR, Australije, No­vog Zelanda i dr., također bismo trebali posvećivati više pozornosti.

Trud, znanje i re­zul­tate mukotrpnog rada domaćih (najčešće otočkih) vinogradara i iseljenika u te krajeve proizašla su iz nužde i targične pošasti filoksere (Phylloxera, trsov ušac, lis­nata uš) i neprimjerenog odnosa “tuđinske vlasti”, koja se je, u tim prelomnim godi­nama za svetsko i domaće vinogradarstvo (filoksera nije znatnije pogodila otočko vinograda­rstvo), više skrbila za sporazumijevanje s ondašnjim i sadašnjim vino­gradarskim velesilama (treba li reći ugro­že­nom Francuskom, Italijom i Španjolskom) nego za interese vlastitih podanika. Veliki izgledi za proboj hrvatskih vina na svjetsko tržište nepovratno su propušteni.

Neadekvatna službena politika prema domaćem vinogradarstvu, pad proizvodnje i prodaje domaćig vina nastavila se i kas­nije što nas je dovelo u nezavidnu situaciju o kojoj se mnogo piše i u najnovije vrijeme.
Još 1888. godine u Hrvatskoj bilo 170 000 ha, još 1914. 135 000 ha vinograda a danas upola manje (i to vrlo optimistično!).

Znademo li da je na “Prvoj hrvatskoj gospodarskoj izložbi” u Zagrebu 1864. bilo izloženo 1114 različita hr­vatska vina i to usporedimo s onim što smo, primjerice, mogli vidjeti ili nazrijeti na 14. međunarod­nom sajmu Vinovita 2008, koji se stjecajem okolnosti (ovo je naš 4. prikaz o tradi­cionalnim vrijednostima hrvatskih prehrambenih proizvoda!) podudario s vremenom otpreme ovog članka za tisk, ne možemo biti zadovoljni.

Danas se u Republici Hrvatskoj na površini od oko 60 000 ha (ili manje?) vinograda proizvodi oko 225 do 285 milijuna litara ili oko 60 litara vina po stanovniku godišnje.
Od 969 komercijalnih vrsta vina (podaci se mijenjaju, a navedeni se odnose na ob­jašnjenje potrebe za donošenjem Zakona o vinu iz 2003. godine) od čega je čak 128 vrhunskih, 624 kvalitetnih i 17 stolnih što rječitije govori o gospodarskom potencijalu nego o stvarnim mogućnostima i prednostima iskorištavanja potencijjala koja ne­prijeporno imamo, ali ih (po koji puta?) niti približno ne koristimo na primjeren način.

Hrvatska vina, usprkos povremenim uvjeravanjima o nečem sasvim drugom, kao po­jam, jedinstvena i/ili prepoznatljiva kvaliteta praktično su nepoznata u svjetskom raz­mjerima, posebice na bogatim i razvijenim tržištima, za koja smo posebno zainteresi­rani.

U Hrvatsku se danas uvoze znatne količine, primjerice, slovenskih, makedon­skih, talijanskih, fran­cus­kih, bugarskih i mnogih drugih, ne uvijek kvalitetnih i potreb­nih, vina i pjenušaca dvojbene kakvoće.
Poznatost, rascjepkanost i male količine
Iako se ubrajam u onu malu skupinu potrošača koji će priznati da nisu osobiti ljubitelji vina, osim vrlo zahvalne teme za časkanje i gastronomska razmatranja temeljem is­kus­tava drugih, svoj osobni stav prema tom području poznavanja prehrambene robe i uživala, najbolje bih mogao sažeti u osjećaj prikraćenosti svaki puta kada čujem za us­pjehe i kvalitetna vina, primjerice, iz Novog Zelanda i Argentine, iz Kalifornije, JAR, Čilea i drugih sve značajnijih područja vinogradarstva i proizvodnje vrhunskih vina, iza kojih često puta stoje iskustva i tradicija naših, načešće otočkih, vinogradara koji su se u te zemlje iselili trbuhom za kruhom.

U novoj sredini oni su i dalje radili ono što su znali i na čemu su mogli koristiti vlastita znanja i naslijeđene vještine. No­vim vlasnicima ili na, u početku vrlo skromnim, vlastitim posjedima koristili su drago­cjena znanja koja su stekli u starom kraju na način koji im ta ista domovina nije omo­gućila i adekvatno ih iskoristila.

Mnoga dragocjena iskustva domaće tradicije olako smo ispuštali, ili nismo znali što bismo s njima, a nova iskustva i tržišno ponašanje (da ne kažem zakonitosti) teško, sporo ili nikako i dalje ne prenosimo na domaći teren.
U svojoj dugoj profesionalnoj karijeri prehrambenog tehnologa i biotehnologa za­po­slenog u prehrambenoj industriji imao sam priliku prilično dobro pratiti mijene u od­no­su na tržišnost vina na domaćem i međunarodnom tržištu, nažalost na način kojim smo uglavnom gubili ili tek neznatno napredovali u odnosu na nama bliže susjede (primjerice, Mađarsku, Sloveniju i Austriju) i, pogotovo, nove velike svjetske proiz­vođače kvalitetnih vina (primjerice, Kalifornija, Argentina, Novi Zeland, JAR i dr.).

U ranim fazama osvajanja svjetskog tržišta sve te zemlje su ulagale mnogo truda u promidžbu nacionalnih vina kao cjeline (primjerice, kalifornijska, australijska ili no­vozelandska, da o francuskim, talijanskim ili španjolskim i ne govorimo), s cijelim spektrom podskupina od vrhunskih vina s odabranim geografskim porijeklom do kvalitetnih stolnih vina “iz otkupa”, s posebnim vrijednostima prepoznatljivih nacio­nalnih aromatiziranih i likerskih vina, vinjaka i drugih jakih alkoholnih pića i sl.

Iako mi se, danas mnogo korišten i eksploatiran, izraz brend (brand: zašto ne poznato ime – koje je kupcu istoznačnica za pouzdanu kakvoću?) svjetski ili lokalni brend za hrvatska vina uglavnom nismo stvorili. Nastup na iole većim tržištima s vrhunskom kakvoćom domaćih vina, primjerice, kutjevačkih i/ili vina s posebnim tradicionalnim nazivom za hrvatska vina nismo uspjeli učiniti poznatijim izvan širih okvira Lijepe naše.
Stvaranje prepoznatljive marke ili brenda hrvatskih vina i isticanje tradicijskih vri­jed­nosti domaćeg vinarstva i vinogradarstva svakako je dobar put kojim treba nastaviti i promicati u domaćoj trgovini i pri plasmanu hrvatskih vina na doma­ćem i međunarodnom tržištu.

Iluzije o prepoznatljivosti domaćih vina prema područ­jima uzgoja tipa tokajac, burgundac, portugizac, mozelska ili rajnska vina i dr., treba (prije svega zbog ograničlenih količina, slabe društvene podrške i organiziranosti proizvođača i trgovaca vinima) podložiti nastojanju stvaranja pojma hrvatskih vina pouzdane, prepoznatljive i stalne kakvoće.

Nažalost, posebno isticanje i/ili grupiranje hrvatskih vina pod zajed­ničkim imenom, prepoznatljivim oznakama i slično nisam primijetio niti u domaćoj tr­go­vini, u tisku, na televiziji i dugim (najčešće nedostatnim) promidžbenim porukama u zemlji i inozemstvu.

Znakovito je da su hrvatska vina, osim pojedinih vrlo eksklu­ziv­nim vinara i/ili vinarija, u brojnim monografijala i međunarodno priznatim edicijama promidžbenog tipa razmjerno slabo prisutna.
Dobre osnove i korisni pomaci
Nažalost, sve je to dio nekog drugog sustavnog posla, najmanje na razini državne ili agrarne politike, organiziranih proizvođača i vinara, pri kojem i dobri rezultati koji se inače ostvaruju upravo na području vinarastva i vinogradarstva u nekoliko posljednih godina ostaju u domaćoj trgovini i potrošnji slabije izražena.

Ma koliko bili skeptični prema “državnim” ili “strukovnim” akcijama zaštite vlas­titog stanovništa i/ili organizira­nog članstva strukovnih udruga proizvođača, tr­govaca i drugih subjekata u gospodar­stvu, važno je istaći da je upravo područje vi­narstva i vinogradarstva jedno od naj­bo­lje uređenih područja u domaćoj zakonskoj regulativi.

Ako je suditi prema dobroj volji (?) i dobroj zakonskoj regulativi logični su i mogu se očekivati i znatniji pomaci i na tom važnom području hrvatskoga gospodarstva. Vrlo dobre “privatne” inicijative (dizajn i promidžbene poruke, priznanja na domaćim i međunarodnim sajmovima vina) put su kojim treba nastaviti i neprijepor­ne tradicionalne vrijednosti i is­kustva privesti priznanjima i tržištima koja zaslužuju.

U svakom slučaju to je put o kojem u Rapublici Hrvatskoj mnogi sigurno znadu više od mene i naših čitatelja. Međutim, vjerujem da se i naša, recimo skromna, znanja mogu dopuniti nekim osobnim iskustvima i zapaženjima bitnim za promicanje i kvalitetu ve­će prodaje vina i zarade na prodaji vina prema potrebama, navikama i interesima domaćih potrošača, o kojima svi ponešta znamo i kojima je naš časopis i namijenjen.
Neke tržišne značajke
Kao i kod drugih uživala, omiljenih napitaka, slastica i delikatesa i kod vina je teško govoriti o nekim općeprihvaćenim mjerilima vrijednosti “za sve”, nego o nešto neod­ređenijim kategorijama senzorskoga vrednovanja, u kojem “svatko ima, bira i voli neko svoje, najčešće njemu i okolini poznato, vino”.

Pri tomu je logično, da je svijet prepun onih “koji mnogo znadu o vinu”, svoja uvjerenja uporno brane i, najčešće, bi­raju proizvode po nekim svojim mjerilima. Preporuke o vinima koja valja piti uz odre­đena jela, česte uz kulinarske i gastronomske prezentacije, najčešće su dovoljno op­ćenite i šire primjenjive od mnoštva mogućnosti koje pruža istinski bogat izbor doma­ćih i uvoznih vina u domaćoj trgovini.

Pri tomu je bitno, da će kupci, ma koliko se struč­njaci i trgovci trudili, još uvijek kupovati vina na koja su navikli, koja vole ili su im poznata iz pomodnih ili nekih drugih razloga na koja trgovina razmjerno malo utječe. S tog gledišta bitno je, osim u specijaliziranim vinotekama ili ekskluzivnim prodava­o­nicama arhivskih i odabranih vina za prodavaonice prehrambene robe da, pri­mjereno svojoj veličini i profilu prodajnog asortimana odabrana prodavanica, kupcima osigura što širi spektar ponude kvalitetnih vina koja se najviše troše prema prosjeku potrošača koji u njoj kupuju, prema njoj gravitiraju ili za koje je trgovina zainteresirana da ih privuče kao stalne kupce.

Specijalizirane prodavaonice, vinoteke ili po­sebni odjeli u hiper- i supermarketima ili većim prodavaonicama prehrambene robe s tog su gledišta posebno područje razmatranja i specijalizacije, odabira i stručne obra­de. Asortiman vina i srodnih (načelno skupih) pića često je svojevrsno mjerilo vrsnoće i prestiža, neovisno o veličini i dohodovnosti prodaje u zadanim okvirima.

Vezana kupnja vina uz neke druge (načelno luksuzne) namirnice činitelj je na koji treba obratiti dodatnu pozornost pri kreiranju i/ili formiranju ili odabiru vlastite vinoteke ili uređenju izdvojenih prostora za vina i jaka alkoholna pića. Atraktivna ambalaža i lijepo uređen prodajni prostor (preglednost, dostupnost i dojam bogatstva ponude) važan su činilac uspješnosti prodaje vina i jakih alkoholnih pića u prodavaonicama prehrambene robe općega tipa.
Osnovna znanja i izbor vina
Prema očekivanju, stručna, udžbenička i priručna literatura i na području poznavanja vina kod nas je razmjerno velika, raznolika i najčešće dovoljna na razini solidnog sred­nješkolskog strukovnog obrazovanja i/ili potreba posebno zainteresiranih kupaca i znalaca “općega tipa”.

Pri tomu je bitno da će se, neovisno o stupnju informiranosti, promidžbenim preporukama i uvjeravanjima, većina kupaca i prije od­luke o kupnji odlučiti za neku vrstu, sortu, područje uzgoja i slične poznate značajke vina. Bogatstvo i raznolikost ponude vina u trgovini samo je dodatni izazov biranja, kupovanja, užit­ka u pijenju i uvjeravanja okoline u vrijednost vlastitog izbora.

Vrsnost prosudbe vr­hun­skih enologa i sommeliera tako i tako većina prosječnih kupaca neće doseći, a onima zahtjevnijim na raspolaganju je u domaćim knjižarama i bibliotekama prilično obiman i siguran izbor priručne literature na hrvatskome i stranim (posebice eng­leskom) jezicima.

Na trgovcima najčešće je samo da ponude što širi asortiman vrsta, pakovina vina po primjerenim cijenama i da prate dinamiku prodaje uz povremeno osvježavanje novitetima, akcijama i slično.

Jednostavno, poticajno ali uvijek ne i učinkovito. U svakom slučaju vrijedi se potrudii, a trud bi se kratkoročno i ili dugoročno morao isplatiti.

Izdvajamo iz broja:
Broj 3-2008
Uvoz radne snage tek kada se uredi domaće tržište rada
Razvoj ljudskih potencijala - ključ uspjeha
Obrtnička trgovina jedino udruživanjem može dalje
Svakodnevno više od 5 milijardi skeniranja
Novi fenomen – “Shopper marketing”
“Potrošači i norme (III)”
Arhiva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa