30.04.2008.
Pad kvartalne dobiti Vira od 67,6 posto
Kao glavni razlog pada dobiti navodi se izostanak početka kampanje prerade sirovog šećera
Virovitička šećerana Viro u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvarila neto dobit od 6,81 milijun kuna, što je za 67,68 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, stoji u obavijesti koju je kompanija objavila na Zagrebačkoj burzi.
Kao glavni razlog pada dobiti navodi se izostanak početka kampanje prerade sirovog šećera.
Ostvareni ukupni prihod od 255,09 milijuna kuna veći je za 20,98 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Udio prihoda od prodaje u inozemstvu povećan je s 47,49 posto na 51,12 posto, dok je udio prihoda od prodaje u zemlji s 52,06 posto pao na 48,88 posto, navodi se u priopćenju.
Ostvareni ukupni rashodi od 248,28 milijuna kuna veći su za 30,82 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a osnovni razlog toga povećanja je značajno smanjenje zaliha gotovih proizvoda na kraju promatranog razdoblja zbog izostanka početka prerade sirovog šećera.
Materijalni troškovi i troškovi prodane robe iznose 173,55 milijuna kuna i veći su za 12,64 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Troškovi osoblja smanjeni su za 5,02 posto zbog smanjenja ostvarenih sati rada. Troškovi amortizacije iznose 4,54 milijuna kuna i povećani su za 21,22 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a do povećanja je došlo zbog amortiziranja novonabavljene opreme.
Kako se navodi u priopćenju tvrtke, djelatnost proizvodnje šećera izrazito je sezonskog karaktera, iako je namjera da se to što više iznivelira tijekom godine.
To znači da najveći dio troškova kao i intenzitet poslovanja nastaje u onim razdobljima godine kada se obavlja otkup i prerada šećerne repe kao osnovne sirovine u proizvodnji šećera te ostalih alternativnih sirovina za proizvodnju šećera kao što su sirovi šećer iz šećerne trske i slično.
Zbog toga, rezultati poslovanja u tim razdobljima znatno odskaču od razdoblja u kojima se odvija samo tekuće i investicijsko održavanje i priprema tvornice za proizvodnju, a što je, navodi se, vidljivo upravo po ostvarenom financijskom rezultatu u prvom kvartalu ove godine u kojemu se, za razliku od prvog kvartala prethodne godine, nije odvijala prerada sirovog šećera te su na kraju razdoblja značajno smanjene zalihe gotovih proizvoda. (Bankamagazin)
|
|
|
|