Seniko studio
Vijesti
29.04.2008. Okrugli stol Sindikata trgovine o zlostavljanju na poslu
Nema zakonske regulative koja bi prevenirala i sankcionirala zlostavljanje na radnom mjestu, a od stotinjak podnijetih tužbi zbog mobinga nijedna još nije riješena, rečeno je na današnjem okruglom stolu "Zlostavljanje na poslu", koji je u povodu Dana trgovaca organizirao Sindikat trgovine Hrvatske.

Zlostavljanje na poslu najprisutnije je u trgovini, rekla je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević ističući kako prodavače zlostavljaju i poslodavci i kupci.

Prodavači su pod velikim pritiskom, plaće su im male, a većina ih radi na određeno vrijeme, rekla je Knežević upozorivši kako je velik problem što za prodavače nije propisana stručna sprema.

Prodavači u velikim trgovačkim centrima su pod direktnim video-nadzorom, moraju trpjeti frustracije kupaca, a zbog svega toga teško je očekivati osmjeh na njihovu licu.

Ispitivanje 17 zaposlenika u trgovačkom sektoru, koje je provela Iskra Pejić s Fakulteta političkih znanosti za svoj diplomski rad, pokazuje kako je većina njih doživjela verbalno zlostavljanje i ponižavanje na osobnoj, nacionalnoj ili starosnoj osnovi.

Na ljestvici negativnih ponašanja dominira napad na osobni integritet, zatim nejednak tretman pri podjeli zadataka, napad na radnu reputaciju i kvalitetu rada, kršenje radničkih prava, napad na socijalni status te zadiranje u privatnost.

Svi ispitanici, 13 žena i četiri muškarca, u navedenim su se situacijama osjećali bespomoćnim.

Zlostavljanjem na radnom mjestu definira se dugotrajno ponavljanje sukoba sa zlonamjernim ponašanjem nadređenih, koje se kontinuirano događa barem jednom tjedno unutar šest mjeseci, rekla je Pejić.

Dr. Elvira Koić psihijatrica iz virovitičke Opće bolnice istaknula je kako se mobing može spriječiti sustavnom prevencijom, informiranjem i konkretnim zahvatima.

Mobing nije medicinska dijagnoza već skup ponašanja koji može dovesti do suicida, rekla jer Koić dodajući kako je najčešći tzv. strateški mobing, kojim se tvrtka rješava viška radnika.
Pomoćnica ministra za trgovinu i unutarnje tržište u Ministarstvu gospodarstva, Ema Culi, istaknula je da problem počinje u najranijoj dobi i da se pravodobnom edukacijom može puno toga spriječiti, te da će Ministarstvo raditi na tome planu.

Predsjednik Udruge poslodavaca trgovine pri HUP-u, Josip Zaher, rekao je da se u velikim trgovačkim sustavima puno radi na međuljudskim odnosima i da se ta pojava reže u samom začetku.

Tko tako postupa, radi direktno protiv svoje tvrtke što je nedopustivo i što može donijeti dalekosežne posljedice u svakom smislu, rekao je Zaher.

Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine pri HOK-u, mišljenja je da se svatko od nas treba zapitati da li je u životu kada i kako na loš način postupio prema svom poslovnom kolegi i zapitati se kako se on tada osjećao.

Opće je mišljenje da je taj problem duboko usađen u društvo i da će toga biti i u buduće, ali je dobro da se o mobingu napokon glasno govori. Također se puno očekuje i od novih Zakona koji bi trebali konkretnije govoriti o sankcioniranju onih koji se na poslu tako ponašaju. (H) i ST

Povezani članci
28.04.15 Vijesti
Mobbing na radnom mjestu
26.04.07 Vijesti
Europski poslodavci i sindikati zajednički protiv "mobbinga"
29.11.06 Korisne informacije
Rijeka: predstavljena knjiga "Mobbing"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa