Edukacija
Seniko studio
O srednjim školama - vijesti
04.04.2008. (Goran Pavlović) Vinkovci: Održano državno natjecanje 'Prodavač 2008.'
'Prodavač 2008.' okupio je 15 strukovnih srednjih škola iz cijele Hrvatske

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca iz Vinkovaca bila je domaćin Državnog natjecanja u tehnikama prodaje 'Prodavač 2008.', godišnjeg strukovnog natjecanja učenika srednjih škola, koje se održalo u petak, 4. travnja, u prodajnim objektima tvrtki Boso, Varteks, Jelinić šport-moda i Vinkoprom.

Riječ je o drugom nacionalnom natjecanju za učenike trgovačke struke. Nakon pilot projekta 'Prodavač 2006.', kada je u Rovinju sudjelovalo devet škola, prošle je godine u Zagrebu održano prvo službeno Državno natjecanje 'Prodavač 2007.', u organizaciji Trgovačke škole Zagreb, na kojem je učešće uzelo 10 strukovnih škola.
«Posebno nas veseli što je natjecanje učenika srednjih škola trgovačke struke privuklo veliki broj poduzetnika spremnih sudjelovati i poduprijeti ovaj projekat. Time se ostvaruje obostrana korist. Učenici dobivaju toliko potrebno iskustvo i prve kontakte s budućim zanimanjem, a gospodarstvenici priliku da prezentiraju svoje zahtjeve i potrebe kako bi obrazovni sustav bio u mogućnosti proizvesti stručne kadrove,» rekao je prilikom svečanog otvorenja Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Natjecanje je svečanim otvaranjem improviziranih vrata otvorila Elisabetta Fortunato, viša savjetnica u Agenciji za strukovno obrazovanje i idejna začetnica cijelog projekta.
Ona je istaknula da je odmjeravanje znanja u tehnikama prodaje prilika da učenici pokažu stečene vještine u praktičnom dijelu prodaje i trgovanja neovisno o vrsti robe, pri čemu se ocjenjuje općenita spretnost učenika, verbalni prikaz i dodatna ponuda robe te neverbalni oblici komunikacije s posebnom pažnjom na odnos prema kupcu, pozdrav dobrodošlice i slično.

'Prodavač 2008.' okupio je rekordan broj škola, njih 15, dok je naučena znanja u maloprodajnom procesu prezentiralo ukupno 27 učenika. Oni su se natjecali u sedam robnih skupina: prehrana, odjeća, kozmetika, bijela tehnika, obuća, sport i željezarija.
Samo takmičenje odvijalo se tako da učenik-prodavač, u zadanom vremenu od 15 minuta, simulira kupoprodajni proces uz pomoć jednog od članova prosudbenog povjerenstva u ulozi kupca, a preostala tri člana povjerenstva kupoprodajnu situaciju prate i ocjenjuju.

Kroz tu «odigranu» kupoprodaju, učenik je imao priliku pokazati znanje vezano uz poznavanje robe, vođenje prodajnog razgovora, vještinu komuniciranja – kako verbalnog, tako i neverbalnog - kao i vještine zamatanja i pakiranja te naplate i blokiranja.

Po završetku te «kratke predstave», tj. simulirane kupoprodaje – povjerenstvo bi ocijenilo svakog učenika prema 14 zadanih elemenata ocjenjivanja na ocjenjivačkoj listi s najviše 300 bodova (svaki ocjenjivač učeniku može dati maksimalno 100 bodova).
Marija Špehar, predsjednica Državnog povjerenstva i profesorica vinkovačke Ekonomske i trgovačke škole, u izjavi za Suvremenu trgovinu izrazila je zadovoljstvo što su upravo Vinkovci dobili prigodu organizirati jedno ovakvo natjecanje te se tako u najboljem svjetlu predstaviti kolegama i široj javnosti.

«Uz priliku da pokažu svoja praktična znanja, učenici razvijaju tako neophodan natjecateljski duh te uz ugodno druženje produbljuju postojeća znanja, vještine i želju za samoobrazovanjem», rekla je profesorica Špehar.

Najbolji pojedinačni rezultat na takmičenju 'Prodavač 2008.' ostvario je učenik Srednje škole Zabok Krunoslav Tuđa. Drugo mjesto osvojila je Antonija Filić iz Trgovačke škole Bjelovar, a učenica Trgovačke i komercijalne škole 'Davor Milas' iz Osijeka Martina Bradarić ostvarila je treći rezultat.

Natjecanje je održano u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za strukovno obrazovanje (ASO), Državnog povjerenstva, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca uz pokroviteljstvo tridesetak tvrtki i udruženja.
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5

Povezani članci
07.05.12 O srednjim školama - vijesti
Održano natjecanje za najbolje komercijaliste i prodavače srednjih škola
24.03.11 O srednjim školama - vijesti
Konzum generalni pokrovitelj državnog natjecanja za komercijaliste i prodavače
29.10.08 Vijesti
HOK o strukovnom obrazovanju
11.11.07 O srednjim školama - vijesti
SMS Informativka – tehnologija za uspješno obrazovanje
29.06.07 O srednjim školama - vijesti
Prijave za prvi ljetni upisni krug u srednje škole 2. i 3. srpnja
28.05.07 O srednjim školama - vijesti
Zadarski Forum okuplja brojne obrazovne stručnjake
21.05.07 O srednjim školama - vijesti
Veliki uspjeh hrvatskih informatičara na natjecanju "TopCoder"
16.05.07 O srednjim školama - vijesti
GfK: obvezne srednje škole podupire 78 posto ispitanika
13.04.07 O srednjim školama - vijesti
Državno natjecanje u tehnici prodaje „Prodavač – 2007.“
06.09.06 Alternativne (privatne)
Premijer Sanader u Virovitici otvorio Strukovnu školu
01.09.06 O srednjim školama - vijesti
Po završetku školovanja 65 posto učenika pronađe zaposlenje
10.08.06 O srednjim školama - vijesti
Za početak - opremanje strukovnih škola
01.06.06 O srednjim školama - vijesti
Glasovima nastavnika otpala 193 udžbenika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa