Seniko studio
Vijesti
28.07.2006. Sindikat o Kauflandu u Stuttgartu
Početkom mjeseca srpnja 2006. godine održan je međunarodni II. sastanak sindikalnih predstavnika i sindikalnih povjerenika Kauflanda iz Hrvatske i Njemačke, prvi sastanak održan je u Zagrebu, 2005. godine. Sindikalni povjerenici Mirela Kralj iz trgovačkog centra Kauflanda iz Osijeka i Mario Dubravčić iz trgovačkog centra Kauflanda iz Karlovca, zajedno sa predstavnicama STH, izmjenili su iskustva sa svojim kolegicama i kolegama iz njemačkih trgovačkih centara. Najinteresantija vijest ovog međunarodnog sastanka bilo je iskustvo Mirele Kralj sa zatvaranjem od strane Državnog inspektorata RH trgovačkog centra Kauflanda u Osijeku, zbog njegovih kontinuiranih nezakonitih postupanja prema radnicima. Nažalost, iskustva radnika Kauflanda po cijeloj Europi postaju sve sličnija iskustvima iz Lidla: poslodavčeve prijetnje otkazima, slaba sindikalna organiziranost radnika u Kauflandu, dobna diskriminacija i mobbing, brojni neplaćeni prekovremeni rad. Radnici se sve više fizički iscrpljuju i odlaze iz Kauflanda, te se iznova Kauflandova strategija nastavlja sa novim radnicima. Predstavnici radničkih vijeća su u prvih šest mjeseci 2006. godine prijavili ver.diju brojne ucjene poslodavca, a kojima su bili izloženi od strane neposrednih menadžera Kauflanda.

Kartice za evidentiranje dolaska i odlaska radnika na posao i s posla ne postoje niti u jednom trgovačkom centru Kauflanda u Europi. Ver.di je, baš kao i STH, kreirao «Radne kalendare» za evidenciju radnog vremena, koje dijeli svojim članovima besplatno, te na taj način pokušava naplatiti sav prekovremeni rad.

Europsko radničko vijeće Kauflanda nije oformljeno, iako za to postoje svi preduvjeti. Stoga je u Stuttgartu dogovoreno da je formiranje Europskog radničkog vijeća prioritet budućih aktivnosti STH, ver.di-ja i svih ostalih trgovačkih sindikata iz zemalja u kojima Kaufland posluje.

Sljedeći sastanak održati će se u svibnju 2007. u Zagrebu, na koji će biti pozvan i češki sindikat trgovine - OSPO.

Ver.di je prezentirao i donošenje novog zakona o radnom vremenu trgovina u Njemačkoj, koji će stupiti na snagu u rujnu o.g. Njime se ovlaštenje za definiranje radnog vremena trgovina prenosi na lokalnu upravu, radnim tjednom (pon-sub) trgovine bi bile otvorene od 7 do 24 sata, s time da bi 1 subota mjesečno radniku morala biti slobodna, dok bi 4 nedjelje u cijeloj godini bile radne. Ver.di zbog ovog zakona planira organizirati jesenske višednevne prosvjede na koje bi pozvao 25.000-30.000 radnika i građana.

Povezani članci
08.09.16 Promocije
Kauflandu uručen Certifikat „Uzorna tvrtka za stručnu praksu“
02.09.15 DOP
Kaufland djeci iz SOS Dječjih sela Lekenik i Ladimirevci omogućio besplatno ljetovanje
29.11.13 Izravna strana ulaganja
Branko Grčić položio kamen temeljac za Logistički centar Kaufland
27.07.12 Trgovina na malo
AZTN: Tržište maloprodaje lani raslo 5,3 posto, veleprodaje 2 posto
08.06.12 Trgovina na malo
Domaći trgovački lanci u plusu, osim Keruma
31.05.12 Trgovina na malo
dm drži tri četvrtine drogerijskog tržišta
12.04.12 Trgovina na malo
Spar s najvećim rastom među trgovcima u 2011.
05.04.12 Trgovina na malo
Qudal: Konzum vodeći trgovački lanac po kvaliteti i cijenama
15.03.12 Trgovina na malo
Potrošači najviše troše u Konzumu
28.02.12 Trgovina na malo
Hoće li trgovci stvarno preuzeti na sebe povećanje PDV-a?
22.02.12 Trgovina na malo
Udio malih trgovina na tržištu ispod 30 posto
15.12.11 Trgovina na malo
Agrokorova maloprodaja najveća u Adria regiji
05.02.07 Inspekcijske službe
Ministarstvo zaštite okoliša: Kaufland prijavljen zbog ambalaže
16.07.06 Izravna strana ulaganja
Kaufland za zemljište kraj groblja dao 30 milijuna kn
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa