Seniko studio
Vijesti
01.04.2008. HOK - sastojke hrane i alergene ugostitelji će davati usmeno
Riječ je o promjeni u prijedlogu pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane koju je predložio Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika

Ugostitelji podrijetlo glavnih sastojaka hrane i sastojke koji mogu izazvati alergije neće morati navoditi u jelovniku, već će glavne sastojke i alergene, zatraži li gost biti dužni dati usmeno, promjena je u prijedlogu pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane o kojoj su danas izvijestili čelnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Prema prvotnom prijedlogu pravilnika glavni sastojci hrane i alergeni morali su se navoditi u meniju, ali nakon primjedbi Ceha, resorno je ministarstvo izmijenilo i pojasnilo taj dio pravilnika i prema novom prijedlogu ugostitelji će biti dužni glavne sastojke i alergene navoditi usmeno, kazao je predsjednik Ceha Vili Šaina na konferenciji za novinare.

Zatraži li gost informaciju o podrijetlu hrane ili alergenima konobari će im ih morati dati usmeno, a zatraži li i dokument o podrijetlu dat će mu i njega, rekao je Šaina govoreći o promjenama u prijedlogu pravilnika nakon sastanka predstavnika Ceha s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Krešimirom Kuterovcem.

Promjenom su ugostitelji zadovoljni, u njenoj provedbi neće imati problema, jer su, tvrdi Šaina, i do sada gostu na upit informacije o sastojcima hrane davali usmeno.

Predstavnici Ceha izvijestili su i da je na sastanku u resornom ministarstvu dogovoreno i da se način i primjena spomenutih odredbi definira u praktičnom vodiču za ugostitelje koji će izraditi resorno ministarstvo u suradnji s Cehom.

Šaina je podsjetio da su ugostitelji bili malo zatečeni prvim prijedlogom pravilnika, za ugostitelje su odredba iz prvotnog prijedloga o navođenju podrijetla hrane u jelovniku bile neprovedive, jer bi ugostitelji koji brzo mijenjaju dobavljače praktično svakodnevno morali mijenjati jelovnike, ili prilagati novi papir o podrijetlu, a to bi bili i novi, dodatni troškovi za ugostitelje.

Predstavnici Ceha izvijestili su i da su zatražili da se rok za primjenu odredbi pravilnika za ugostitelje malo produži, ali ne znaju da li će to biti i prihvaćeno.

Naime, predviđeno je da odredbe pravilnika stupe na snagu 31. lipnja ove godine (za skladišta i trgovine s godinom dana odgode zbog zaliha), ali su ugostitelji tražili produljenje roka kako bi se bolje upoznali, dodatno obrazovali, posebice vezano za alergene. (H)

Povezani članci
03.08.15 Vijesti
Ceh ugostitelja podržava Ministarstvo financija u rješavanju problema oko fiskalizacije
21.11.14 Turizam
Zagrebački ugostitelji traže ukidanje ili smanjenje lokalnog poreza na potrošnju
12.06.13 Tvrtke i tržišta
METRO Cash & Carry potpisao strateški ugovor s Hrvatskom interesnom udrugom ugostitelja
09.05.13 Vijesti
Zakon o obrtu ne kasni zbog Hrvatske obrtničke komore
07.05.13 Financije i gospodarstvo
Porezna uprava: Ugostitelji u ožujku prijavili 38 posto veći promet
21.11.12 Financije i gospodarstvo
Ugostitelji traže odgodu primjene fiskalnih blagajni do 1. srpnja
20.11.12 Vijesti
Zaključci kongresa ugostitelja HOK-a
06.09.12 Turizam
Ugostiteljstvo i turizam povećali prihode u prvih pola godine 3,2 posto
05.04.12 Vijesti iz svijeta
NL: Pušači se vraćaju u restorane
09.03.12 Financije i gospodarstvo
Promocija nove publikacije Sektorske analize hrvatskog gospodarstva
19.12.11 Vijesti
Krešimir Jušić imenovan novim v.d. Glavnim tajnikom HOK-a
15.11.11 Vijesti
Zaključci 24. kongresa ugostitelja HOK-a
07.11.11 Vijesti
Kongres ugostitelja HOK-a 14. i 15. studenog u Dubrovniku
16.06.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Ugostiteljske usluge u eurima samo iznimno
10.06.11 Financije i gospodarstvo
Ugostitelji usluge mogu naplaćivati i u eurima
31.05.11 Vijesti
HGK - jedinstvena kontaktna točka za usluge
11.05.11 Vijesti
Inicijativa osnivanja Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK
28.03.11 Financije i gospodarstvo
Blagi realni pad prometa u ugostiteljstvu
21.03.11 Turizam
Dobre ocjene zagrebačkim restoranima
18.02.11 Vijesti
Imenovani novi odbori i cehovi HOK-a
27.12.10 Financije i gospodarstvo
Prvi porast ugostiteljskog prometa u više od godinu i pol
24.11.10 Vijesti
Ugostitelji HOK-a traže niži PDV
27.09.10 Financije i gospodarstvo
Nastavak pada prometa u ugostiteljstvu
20.09.10 Šira regija
EK zauzadava spekulacije i na tržištu roba
17.09.10 Vijesti
Ministarstvo poljoprivrede: Besplatan telefon za prijave nepravilnosti oko hrane
09.09.10 Prehrambeni proizvodi
Ministarstvo poljoprivrede: Meso u Hrvatskoj zdravstveno je ispravno
28.06.10 Financije i gospodarstvo
Promet u ugostiteljstvu manji 11,5 posto
04.05.10 Vijesti
Opatija: Konferencija o sigurnosti hrane
26.03.10 Financije i gospodarstvo
Promet u ugostiteljstvu u 2009. pao 7,5 posto
29.12.09 Financije i gospodarstvo
DZS: Pad prometa u ugostiteljstvu na 13,8 mlrd kuna
25.09.09 Financije i gospodarstvo
Promet u ugostiteljstvu manji za 244 mil. kuna
25.08.09 Financije i gospodarstvo
U tri mjeseca promet ugostitelja slabiji za 50 do 60 posto
05.06.09 Vijesti
Predstavljen Priručnik o znakovima na proizvodima i ambalaži
30.03.09 Turizam
Ugostitelji podigli cijene za 7 posto
25.03.09 Vijesti
HOK savjetodavna služba odsad na 062 000 026
20.02.09 Vijesti
HOK: Ugostitelji nemaju mogućnosti za smanjenje cijena
18.12.08 Vijesti
HOK predložio mjere za poboljšanje položaja obrtnika
02.12.08 Brandovi
Agenciji Imago nagrada na festivalu u Sloveniji
21.10.08 Korisne informacije
Zakonodavstvo EU u području hrane i hrane za životinje
25.09.08 Turizam
Porasti ugostiteljskog prometa
10.07.08 Vijesti
Ceh ugostitelja HOK-a traži odgodu i izmjenu Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane
09.06.08 Prehrambeni proizvodi
GfK: Organsku hranu koristi tek 10% Hrvata
29.05.08 Vijesti
Godina cehova - posljednji regionalni sastanak u Požegi
27.05.08 Vijesti
Prve Obrtničke sportske igre u Trogiru
14.04.08 Vijesti
Ceh ugostitelja HOK-a o zabrani pušenja u javnim prostorima
03.04.08 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
26.03.08 Prehrambeni proizvodi
EK zatražila od Italije potvrdu o sigurnosti mozzarelle
26.03.08 Prehrambeni proizvodi
Novi Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane do 31. ožujka
21.03.08 Korisne informacije
Zagreb: Porast ugostiteljskog prometa u četvrtom tromjesečju 2007.
18.03.08 Vijesti
Svi za obrtnika – prvi u nizu projekata informatizacije obrtnika
01.03.08 Vijesti
Obrtničke komore Hrvatske i Bavarske nastavljaju suradnju
13.02.08 Vijesti
Zagreb: Seminar o sljedivosti hrane
25.01.08 Vijesti
HOK i HBOR potpisali Sporazum o suradnji
08.01.08 Vijesti
Gotovo trećina djelatnika ne pozdravlja kupca
03.01.08 Uvoz
U 11 mjeseci 2007. više od 8,72 mlrd. kn za uvoz hrane
02.01.08 Financije i gospodarstvo
Porast ugostiteljskog prometa u devet mjeseci
27.12.07 Vijesti
Dugogodišnji glavni tajnik HOK-a dr. Petar Sindičić odlazi u mirovinu
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
20.11.07 Šira regija
EU želi uvesti oznaku "Made in the EU"
09.10.07 Prehrambeni proizvodi
Austrijski izvoz prehrambenih namirnica raste 12 posto godišnje od pristupa EU
26.09.07 Vijesti
Kuneva podržala plan obveznog označavanja porijekla proizvoda
26.09.07 Statistika
Polugodišnji promet u ugostiteljstvu veći od 6 milijardi kuna
05.09.07 Prehrambeni proizvodi
Snažan rast njemačkog tržišta "bio" hrane
27.08.07 Trgovina na malo
Heraklea: Tajni kupci o kvaliteti usluge u ugostiteljskim objektima
23.08.07 Prehrambeni proizvodi
Kina uvodi nove oznake za izvoz hrane
09.07.07 Prehrambeni proizvodi
Trend označavanja hrane zdravstvenim tvrdnjama u porastu
01.07.07 Prehrambeni proizvodi
EU: Uredbe o oznakama na prehrambenim proizvodima i o obogaćenoj hrani
30.06.06 Turizam
Rast prometa i cijena u ugostiteljstvu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa