Seniko studio
Vijesti
14.03.2008. Predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim komunikacijama
Najvažnija novost je osnivanje novog regulatornog tijela - Hrvatske agencije za poštu i telekomunikacije

U Hrvatskoj gospodarskoj komori danas je održano prvo javno predstavljanje Nacrta prijedloga zakona o elektroničkim komunikacijama, a ujedno je službeno započela javna rasprava o tom zakonu koja traje do 28. ožujka.

Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama četvrti je zakon od hrvatske samostalnosti koji uređuje to područje. Prvi je donesen 1994., drugi 1999., a treći 2003. godine.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec ocijenio je da rješenja koja se nude u Nacrtu omogućavaju jednostavniji ulazak na tržište novim operatorima, jačaju tržišno natjecanje kao i ulogu regulatora tržišta te djelotvorno štite potrošačke interese i prava.

Uz promjenu naziva područja koje uređuje - ono je dosad zvano telekomunikacijama, a sada se predlaže pojam elektroničke komunikacije, u Nacrtu prijedloga zakona predlaže se više promjena u odnosu na dosadašnja rješenja.

Najvažnijom novošću Breglec je ocijenio osnivanje novog regulatornog tijela - Hrvatske agencije za poštu i telekomunikacije, koja bi trebala objediniti sadašnja dva regulatora - Hrvatsku agenciju za telekomunikacije i Vijeće za poštanske usluge. Predviđeno je da u sastavu Vijeća nove agencije budu po dva pravnika i ekonomista te tri tehnička stručnjaka.

U pogledu korištenja infrastrukture za obavljanje djelatnosti elektroničkih telekomunikacija, pitanja koje je dosad dovelo do najviše prijepora između Hrvatskih telekomunikacija i alternativnih operatora, predlaže se rješenje u obliku prava prolaska.

Njime se, kako je pojasnio načelnik Odjela telekomunikacija u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Krešo Antonović, svim operaterima daje mogućnost korištenja, uz plaćanje naknade vlasniku ili upravitelju infrastrukture.
Kod prava potrošača njihova zaštita predviđena je primjerice propisivanjem rokova odgovora na pritužbe, obvezom operatera za učinkovitom zaštitom od dialera i drugih vrsta prijevara, a predviđa se i zabrana isključivanja korisnika za vrijeme spora oko računa, ako su platili račune koji su došli nakon onog zbog kojeg se spore.

Također, operatori će, prođu li prijedlozi Ministarstva, morati omogućiti korisnicima filtriranje elektroničke pošte te uvesti elektroničku adresu za prigovore. (H)

Povezani članci
02.09.11 Financije i gospodarstvo
Telekom operateri će spuštati cijene
28.03.11 Seminari, konferencije
E-računom moguće uštede veće od milijardu kuna godišnje
24.03.09 Financije i gospodarstvo
Prihod od elektroničkih komunikacija 15 mlrd kuna
21.03.08 Seminari, konferencije
Najava: 7. konferencija o elektroničkom poslovanju “e-biz2008”
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa