Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izvoz
26.07.2006. (Alenko Zornija / M. P ) Carine na proizvode iz Hrvatske
Naše tržište je potpuno otvoreno za sve proizvode, dok tržišta drugih zemalja, konkretno Srbije i Hrvatske, nisu, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić

SARAJEVO - BiH će uvesti carine na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije pristupanjem Cefti, potvrdio je Adnan Terzić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, prenijele su u ponedjeljak banjolučke Nezavisne novine.
»Naš zahtjev tijekom pregovora o potpisivanju multilateralnog sporazuma o zoni slobode trgovine, odnosno proširenju Cefte, jest uvođenje carine za određene poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske. Naše tržište je potpuno otvoreno za sve proizvode, dok tržišta drugih zemalja, konkretno Srbije i Hrvatske, nisu. Stoga želimo uvesti carine koje će postupno, do 2010. godine biti ukinute. Na ovaj način došli bismo u istu poziciju kao i ostale zemlje«, kazao je Terzić, naglasivši kako postojeći bilateralni ugovori između Srbije i Hrvatske uopće ne obuhvaćaju poljoprivrednu proizvodnju, dok BiH s ovim državama ima bescarinske ugovore.

»Sadašnji ugovori o slobodnoj trgovini koje BiH ima sa Srbijom, odnosno Hrvatskom omogućuju tim zemljama razne izvancarinske barijere za naše proizvode. Zato smo pokrenuli proceduru potpisivanje aneksa ugovora kojima ćemo zaštititi naše proizvođače. To je naše pravo i naša obveza«, tvrdi Terzić.

Podsjetimo, i prošloga je tjedna Terzić, prilikom razgovora sa specijalnim koordinatorom Pakta za stabilnost Erhardom Busekom, kazao kako BiH podržava Ceftu i da želi pružiti aktivan doprinos u predstojećim pregovorima, tim prije što je u provedbi bilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini bilo jako puno problema, odnosno da postoji diskriminatorski odnos zemalja u regiji prema robama iz Bosne i Hercegovine.

Jednostrana odluka BiH za unutarnjopolitičke svrhe
U hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva kažu da je riječ o jednostranoj odluci BiH za njihove unutarnjopolitičke svrhe, jer BiH u Hrvatsku može izvoziti sve poljoprivredne proizvode, osim žive stoke, na kojoj nema nadzora sukladno direktivama Europske unije.

Podsjetimo, BiH je prije godinu i pol dana opet jednostrano suspendirala Ugovor o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, te uvela 40-postotne carine na najznačajnije poljoprivredne proizvode, kao što su meso i mlijeko.
Inače, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske znatno je povećan u prvih šest mjeseci ove godine, i to za 68 posto, u prvom redu u zemlje EU-a, dok je primjerice izvoz u BiH povećan za 14 posto.

Izvor: vjesnik.hr

Povezani članci
29.05.12 Vijesti iz regije
U BiH stopa nezaposlenosti veća od 44 posto
10.01.12 Vijesti iz regije
BiH u financijskoj blokadi, trezor zaključan
11.05.11 Vijesti iz regije
BiH: Banke traže vraćanje eura u uporabu
22.09.10 Vijesti iz regije
BiH povukla iz IPA fondova samo 30 posto sredstava
22.08.07 Izvoz
BiH među 13 najrizičnijih država svijeta za naplatu dugova
20.06.07 Trgovina na veliko
Deficit bh. robne razmjene s inozemstvom 1,47 milijardi eura
23.04.07 Strateški savezi
Vanjskotrgovinski deficit BiH i dalje u porastu
16.03.07 Trgovina na veliko
Trgovinski deficit BiH u veljači 515 milijuna KM
27.01.07 Tvrtke i tržišta
Tvrtke iz Federacije BiH sele u RS
07.01.07 Trgovina motornim vozilima
BiH strahuje od nestašica nafte zbog remonta rafinerija u Hrvatskoj
16.12.06 Trgovina na veliko
Trgovinski deficit Bosne i Hercegovine 5,54 milijarde KM
12.08.06 Izvoz
Hrvatska od 1994. godine u BiH uložila 300 mil eura
12.07.06 Uvoz
BiH: u prvom polugodištu trgovinski deficit 1,28 milijardi eura
30.06.06 Licenca
BiH: EFT dobio licencu za opskrbu strujom
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa