Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
02.10.2007. (Goran Pavlović) HR+ Forum: Potreban ravnomjerniji gospodarski razvoj Hrvatske
Čak 15% jedinica lokalne samouprave ne može financirati tekuće rashode

Neravnomjeran gospodarski razvoj regija u Hrvatskoj doveo je do dramatičnih razlika, što u konačnici ima za posljedicu da je per capita najsiromašnijih općina gotovo stotinu puta manji od onih najbogatijih, čulo se na današnjem forumu održanom u Zagrebu u organizaciji udruge Napredna Hrvatska HR+.

Odgovornost struke i politike, javna potrošnja te regionalni razvoj Hrvatske bile su glavne teme stručnog skupa.

Dinamika rasta bruto društvenog proizvoda u tekućoj je godini iznimno dobra, ali je napredak zasnovan na pregrijanoj konjukturi što će rezultirati trendovima opadajućeg rasta u idućim godinama, istaknuo je predsjednik Udruge Mato Crkvenac, dodavši kako « Hrvatska svoj gospodarski rast plaća vrlo skupo – zaduživanjem i pregrijanom osobnom potrošnjom, pri čemu se sadašnja pozitivna kretanja ne koriste za provedbu reformi koje su nužne za vrijeme koje dolazi».

Istaknuta je potreba da se u većoj mjeri stimulira štednja građana, a istovremeno smanji udio kreditima generirane osobne potrošnje u BDP-u, iz koje se ostvaruje preko 80 posto poreznih prihoda.

Nezavisni ekonomski analitičar, Guste Santini, navodi kako je 1994. godine zabilježen suficit platne bilance od 6,4%, dok je prošle godine ostvaren deficit u iznosu 7,9%. «Samo za servisiranje vanjskog zaduženja Hrvatskoj je potreban realan godišnji rast BDP-a od 4,84%», naglasio je Santini.

Regionalna politika u posljednjem je desetljeću dovela do nesrazmjernog razvoja pojedinih regija, gradova i općina, koje imaju izuzetno loš fiskalni kapacitet. Istraživanja pokazuju kako čak 15% jedinica lokalne samouprave ne može financirati tekuće rashode.

Reforma sadašnjeg regionalnog ustroja države, iz tih razloga, istaknuta je kao neophodnost, a ništa manje i zbog sustava europskih potpora za razvoj lokalnih gospodarstava, koje bi mogle dosegnuti i do šest posto BDP-a.

«Trebalo bi donijeti novi zakon o regionalnom ustroju, koji se treba prilagoditi europskim strukturalnim fondovima. Restrukuriranje razvojnih ciljeva treba ići u smjeru smanjivanja investicija u infrastrukturu te implementirati europski model ravnomjernih ulaganja u infrastrukturu, konkurentnost lokalnog gospodarstva i ljudske resurse», kazao je Branko Grčić, profesor Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Promjena sustava fiskaliteta, decentralizacija upravljanja i transparentniji sustav potpora jedinicama lokalne samouprave trebali bi omogućiti ravnomjerniji razvoj hrvatskih regija, zaključeno je.

Na kraju je spomenuta i ideja o stvaranju jake financijske institucije spajanjem FINA-e, HBOR-a i Hrvatske poštanske banke, čime bi se u domaće vlasništvo vratilo oko 35% financijskog tržišta.

Povezani članci
28.08.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatska se dijeli u dvije regije: Kontinentalna i Jadranska
15.01.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
01.02.09 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze između nade i loših gospodarskih pokazatelja
23.09.08 Financije i gospodarstvo
Indeks konkurentnosti regija: Grad Zagreb prvi
07.02.08 Financije i gospodarstvo
HR+ forum: Nužno usklađivanje monetarne i fiskalne politike
24.01.08 Financije i gospodarstvo
EBRD korigirao procjenu rasta u regiji sa 6,1 na 5,5 posto
13.12.07 Vijesti
Vidošević: "Očekujem da 2008. bude dobra godina"
30.11.07 Financije i gospodarstvo
HAAB: Ozbiljne reforme tek u slučaju značajnog usporavanja u gospodarstvu
19.10.07 Korisne informacije
Održana predizborna debata o gospodarskim programima političkih stranaka
16.10.07 Šira regija
Istraživanje: Europski istok možda nikad ne sustigne razvijeni zapad
10.07.07 Seminari, konferencije
Održan HR+ forum na temu „Uvjeti za ubrzanje gospodarskog rasta“
19.06.07 Seminari, konferencije
HR+ forum: "Otvorena pitanja uvođenja eura"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa