Potrošači
Seniko studio
Vijesti
26.09.2007. Svjetska banka: Lakše poslovati u Srbiji nego u RH
Svjetska banka objavila je najnoviji izvještaj Doing Business 2008. po kojemu je Hrvatska napredovala na ljestvici Svjetske banke sa 124. na 97. mjesto

Svjetska je banka drugi put zaredom smjestila Hrvatsku među 10 vodećih reformskih država u svijetu. No, usprkos tome što reformira državnu upravu i zakonodavstvo, Hrvatska je po lakoći poslovanja uz Bosnu i Hercegovinu najlošije rangirana država nastala na prostoru bivše Jugoslavije.

Svjetska banka objavila je najnoviji izvještaj Doing Business 2008. po kojemu je Hrvatska napredovala na ljestvici Svjetske banke sa 124. na 97., ali je i dalje u drugoj polovici od 178 analiziranih država. Hrvatska se smjestila iza Azerbajdžana i ispred Urugvaja, a osam mjesta ispod je BiH. Slično kao i lani, Singapur, Novi Zeland i SAD tri su najpristupačnije države za poslovanje, dok su pri dnu siromašne afričke države.

Svjetska banka u svom godišnjem izvješću analizira aktivnosti za olakšavanje pokretanja posla, izdavanje dozvola, zapošljavanje, upis vlasništva, kreditiranje, zaštitu ulagača, plaćanje poreza, trgovinu s inozemstvom te procedure za gašenje posla.

Hrvatska je drugu godinu zaredom na listi vodećih reformatora, a države istočne Europe općenito slove kao najpropulzivnije, s tim što se posebno izdvajaju biznisu najsklonija Estonija te Litva, Gruzija, Češka i Slovačka. Gruzija danas ima 15 registriranih tvrtki na 100 stanovnika, Češka i Slovačka po 13, Poljska i Estonija po 12.

Svjetska banka ističe da Hrvatska grabi velikim koracima s reformama na četiri od deset promatranih područja. Ističe se da je prije dvije godine registracija vlasništva u Hrvatskoj trajala 956 dana, a sada 174!

Ubrzano je otvaranje novih poduzeća, pokrenut "one stop shop" i omogućena prijava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje putem interneta. Postupak je ubrzan za pet dana.

Stvaranje registra pokretne imovine, koja služi kao zalog za kredite, također se spominje kao velik napredak jer je time olakšan pristup kreditima, a zapažena je i promjena ovršnog zakona. Nedavno je Ekonomski institut iz Zagreba napravio analizu pouzdanosti različitih svjetskih indeksa kojima se mjeri konkurentnost gospodarstva. (Večernji list)

Povezani članci
15.01.13 Vijesti
U pripremi strategija industrijske politike
23.10.12 Financije i gospodarstvo
Doing Business: Hrvatska 84. u svijetu po uvjetima poslovanja
09.09.09 Financije i gospodarstvo
'Doing Business 2010.' Svjetske banke - Hrvatska na 103. mjestu
02.06.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatskoj prestižna nagrada Svjetske banke za najuspiješnijeg europskog reformatora
10.10.07 Statistika
Predstavljeno izvješće Svjetske banke "Doing Business 2008"
01.06.07 Seminari, konferencije
Dobri prodavači i dobri sportaši ne rađaju se nego stvaraju
31.05.07 Šira regija
Europsko poslovno povjerenje na najvišoj razini u posljednjih šest godina
17.05.07 Seminari, konferencije
Jack Welch na Adris Business Forumu
15.05.07 Seminari, konferencije
Adris Business Forum u Zagreb dovodi legendarnog Jacka Welcha
14.05.07 Korisne informacije
Sve veća važnost nefinancijskih pokazatelja poslovanja
03.05.07 Korisne informacije
Tempo života stanovništva u gradovima stalno se ubrzava
06.09.06 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatska na 124. mjestu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa