Seniko studio
Vijesti
12.07.2006. (Ljubica Gatarić) Još ništa od manjih poreza
Makroekonomisti tvrde da, bez obzira na rast poreznih prihoda, još nije dobro vrijeme za smanjenje poreza

Prošlotjedni rebalans proračuna iz usta je njegovih glavnih aktera dobio epitet povijesnog. Budući studenti ekonomije spominjat će ga kao prvi rebalans koji je završio smanjivanjem, a ne povećanjem fiskalnog deficita u tekućoj godini.

Kako se od početka ove godine pokazivalo da u državnu blagajnu stiže više novca nego što je planirano, odmah su se nametnule usporedbe s 1998. godinom, kada su milijarde kuna prelile državnu blagajnu. Brojni su ekonomisti ustvrdili da je Tuđmanova vlast napravila veliku pogrešku što tada nije smanjila poreze već je sav višak potrošila kako bi postigla što bolji izborni rezultat. Slično pitanje čulo se u Saboru i među nekim političarima i sada, ali kod većine ekonomista prevladava uvjerenje da bi smanjenje poreza bio rizičan potez.

U ovom trenutku nisu stvoreni odgovarajući preduvjeti (reforma zdravstva, sudstva, prilagodba poreznog sustava) koji bi omogućili da se smanjenjem poreza i davanja potakne gospodarski razvoj, a da se pritom na rashodnoj strani ne generira latentna opasnost nelikvidnosti i povećanja deficita, komentira Jasna Belošević-Matić, glavna makroekonomistica HGK, koja uočava da su državne financije opterećene i neplaćenim obvezama.

Bolje nego 98.
Sadašnje je rješenje puno bolje nego ono iz 1998. godine jer je tada sav višak išao u potrošnju. Sad je barem polovica sredstava išla u smanjenje deficita komentira Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta, koji kaže da bi smanjenje poreza moglo stvoriti nove manjkove jer je pitanje koliko može potrajati visok gospodarski rast.

Poreze treba smanjivati tek ako uspore gospodarski rast i kad se manjak u državnom proračunu spusti na jedan posto BDP-a. Vlada i dalje mora rezati rashode i spuštati fiskalnu potrošnju, kako bi privatni sektor imao što više prostora za rast mišljenje je Žarka Miljenovića, makroekonomista Zagrebačke banke.

Pozitivna klima
Upotreba je povećanih prihoda za smanjenje proračunskog deficita poželjna, s obzirom na visinu i kretanja inozemnog duga.
Smanjena potreba države za novim zaduživanjem svakako će pridonijeti makroekonomskoj stabilnosti i ublažiti rizike koje takvo zaduživanje nosi. Uz to, nastojanja za što skorijim pridruživanjem EU time su i realno poduprta i olakšana, a stvara se i pozitivna klima za potencijalne investitore.

Drugo je pitanje bi li se smanjivanje deficita proračuna moglo postići smanjivanjem troškova kada bi se stvorile i pretpostavke za smanjivanje poreznog opterećenja. Međutim, za to je nužno provesti strukturne reforme kod pojedinih korisnika proračunskih sredstava uz istovremno prilagođavanje fiskalnog sustava ističe Jasna BeloševićMatić, direktorica Centra za makroekonomske analize HGK koja ocjenjuje da je povećanje poreznih prihoda trajnijeg karaktera.
Istina je da je taj rast dijelom potaknut i kreditima građanima, ali i državnom potrošnjom, čije bi značajnije smanjivanje svakako utjecalo na dinamiku rasta.

Izvor: vecernji.net

Povezani članci
18.11.14 Propisi
Državni proračun gubi oko 100 milijuna eura godišnje zbog potrošnje rezanog duhana na koji nije plaćen porez
05.12.12 Vijesti iz svijeta
Slovačka ukida jedinstvenu poreznu stopu
27.11.12 Financije i gospodarstvo
IJF o porezu na nekretnine: Nejasno kada će se smanjiti cijena rada
09.02.12 Financije i gospodarstvo
Vlada Saboru poslala paket poreznih zakona
27.12.11 Financije i gospodarstvo
HNB predložio Milanoviću dizanje PDV-a i trošarina
24.08.09 Financije i gospodarstvo
KPMG: Hrvatska na vrhu zemalja s najvećim poreznim davanjima
27.06.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatska: Ukupna stopa poreza najniža u regiji
13.06.08 Korisne informacije
Danas je Dan porezne slobode u Hrvatskoj
13.06.08 Financije i gospodarstvo
Svaki drugi poduzetnik osjeća usporavanje gospodarstva
24.10.07 Strateški savezi
EK: Prvi twinning projekt EU i RH na području poreza uspješno završen
17.10.07 Korisne informacije
Porezna kartica preko interneta
10.09.07 Vijesti
Obrađeno gotovo 90 posto godišnjih prijava poreza na dohodak
03.07.07 Strateški savezi
Potpisan ugovor o zajmu Svjetske banke za projekt modernizacije Porezne uprave
26.06.07 Šira regija
Povećano porezno opterećenje u EU i eurozoni u 2005.
05.03.07 Vijesti
MFIN: do sada gotovo 915 tisuća prijava poreza na dohodak
01.02.07 Vijesti
Poreznici očekuju oko 920.000 prijava poreza na dohodak za 2006.
13.07.06 Vijesti
Zatajene 1,4 milijarde poreza
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa