Seniko studio
Vijesti
01.07.2006. (G. Galović, N. Bakotić) Blagajnicama Keruma prosjek konkurencije
SPLIT, ZAGREB - Povišicom od 500 kuna za sve zaposlenike koji imaju minimalnu plaću od 2500 kuna, najveći dalmatinski poduzetnik Željko Kerum odlučio je u povodu obilježavanja 16. godišnjice rada svoje trgovačke tvrtke nagraditi svoje zaposlenike.

I dok iz Kerumove tvrtke poručuju kako im je glavni cilj imati zadovoljnog zaposlenika, u Sindikatu trgovine Hrvatske ističu kako je bilo krajnje vrijeme da taj dalmatinski poduzetnik, nakon što je pokupovao jahtu i automobile, dobit podijeli i sa svojim radnicima.

Naime, prema sindikalnim podacima plaće blagajnica u trgovačkom lancu Kerum nakon povišice od 500 kuna ušle su u prosjek plaća koje već primaju blagajnice i u ostalim najvećim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, primjerice Konzumu, Getrou ili slovenskom Mercatoru. Međutim, iako im je u interesu da istaknu kako prodavači u njihovim trgovinama već primaju plaće u prosjeku između 2500 i 3500 kuna, iz trgovačkih lanaca jučer su poručili kako su njihove plaće poslovna tajna.

Jedino su u slovenskom Mercatoru iznijeli točan podatak prema kojem je prosječna neto plaća trgovaca 3651 kunu. Najniža neto plaća 2470 zaposlenih u Mercatoru Hrvatska je 3020 kuna, a prema tvrdnjama iz Uprave, isplaćuju im se i svi dodaci u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom. U Getrou tvrde da su plaće u prosjeku 10 do 20 posto veće u odnosu na sektor trgovine, te da plaćaju svojim radnicima sve dodatke, pa tako i one za prekovremeni rad i rad nedjeljom. Komentirajući Kerumovu povišicu, neslužbeno su iz pojedinih trgovačkih lanaca jučer poručivali i kako nije isto kontinuirano ulagati u prava radnika ili odjednom podići plaće i na taj si način osigurati dobru reklamu.

- Naravno da pozdravljamo svaku povišicu poslodavaca, iako je dojam da je gospodin Kerum to mogao učiniti i ranije - zaključila je glavna tajnica Sindikata trgovine Dragica Mišeljić.

Sindikalci ističu kako zaposleni u trgovini uz relativno male plaće vrlo teško naplaćuju dodatke za prekovremeni rad i rad nedjeljom, pa tako i oni u najvećim trgovačkim lancima koji tvrde da plaćaju sve dodatke to, tvrde u Sindikatu, rade na pola. Kao dobar primjer u kojem se isplaćuje doslovno svaki prekovremeni sat sindikalci ističu jedino njemački lanac Bauhaus.

Unatoč različitim ocjenama Kerumove “jednokratne povišice” u ostalim trgovačkim lancima, od zaposlenih u Kerumu jučer su mogli biti najzadovoljniji oni s deset godina radnog staža koji su na svečanom ručku u hotelu Neva dobili jubilarne nagrade u iznosu od 10.000 kuna.

- Uvijek smo nastojali da nam zaposlenici budu zadovoljni i da im pomognemo riješiti probleme na poslu, ali i privatno. Prosječna plaća u tvrtki Kerum je 3700 kuna, što je više od prosjeka trgovačkih tvrtki u Hrvatskoj - rekla je Nevenka Bečić, direktorica tvrtke Kerum, potvrđujući informaciju o povišici.

Trgovačka tvrtka Kerum ima 1200 zaposlenih. Željko Kerum počeo je poduzetnički uspon prije 16 godina, kada je imao jednu samoposlugu u obiteljskoj kući.
Izvor: jutarnji.hr

Povezani članci
03.12.12 Strateški savezi
Odobrena koncentracija poduzetnika "Tommy" i "Kerum"
08.08.12 Trgovina na malo
Prehrana kupila Kerumove trgovine u Zagrebu
08.06.12 Trgovina na malo
Domaći trgovački lanci u plusu, osim Keruma
31.05.12 Trgovina na malo
dm drži tri četvrtine drogerijskog tržišta
11.05.12 Trgovina na malo
Tomislav Mamić: Tommy ne prodajem Sparu
24.01.11 Trgovina na malo
Todorića ipak ne zanimaju Kerumove trgovine
21.01.11 Trgovina na malo
Konzum od AZTN-a traži ocjenu koncentracije s Kerumom
19.01.11 Tvrtke i tržišta
Kerum najavio ponudu za preuzimanje splitskog Koteksa
27.12.10 Trgovina na malo
Za AZTN isto želi li Konzum preuzeti ili zakupiti Kerumove trgovine
23.12.10 Trgovina na malo
Kerum neće prodavati niti dati u zakup svoj trgovački lanac
23.12.10 Trgovina na malo
Konzum pregovara o dugoročnom zakupu Kerumovih prodavaonica
26.10.10 Trgovina na malo
Kerum će graditi četiri nova trgovačka centra
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa