Seniko studio
Vijesti
03.07.2006. (Goran Pavlović) Sindikat trgovine : Zaštita radnika i društveno odgovorno poslovanje
Zaštita radnika zaposlenih u maloprodaji, uvođenje obveznog video nadzora u svim prodajnim objektima te inicijativa za društveno odgovornim poslovanjem, dio su aktualnih problema na koje ukazuje Sindikat trgovine Hrvatske.

Kako navodi Ana Knežević, Predsjednica Sindikata, neprihvatljivo je postojeće rješenje transfera novca iz trgovina do financijskih ustanova ili trgovačkih središnjica. Taj posao obavljaju sami radnici i time se izlažu velikoj opasnosti od fizičkog napada i pljačke. Budući u Hrvatskoj imamo oko 46000 prodajnih mjesta i da gotovo svi prodavači nakon zatvaranja prodajnog mjesta nose dnevni utržak u noćne trezore, svi su ti ljudi potencijalne mete eventualnih napadača.

Sindikat trgovine je, povodom toga, još prošle godine uputio prijedlog za donošenje Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju gotovim novcem u trgovini. Taj prijedlog je uslijedio odmah po objavljivanju izvješća Ministarstva unutarnjih poslova o broju razbojstava i napada na prodavače. U Sindikatu smatraju kako je hitno potrebno donijeti zakon koji bi na pravi način tretirao ovu problematiku, a kojemu bi uzor bio postojeći zakon za banke i ostale novčarske institucije.

U isto vrijeme Sindikat trgovine uputio je u Ministarstvo gospodarstva i prijedlog dopune Pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima za poslovne prostorije u kojima se obavlja trgovina. Ono na čemu Sindikat inzistira je da svako prodajno mjesto u koje ulaze kupci mora imati video nadzor, a sve u svrhu povećanja sigurnosti zaposlenih u trgovini. Obzirom da se broj razbojstava sa 732 iz 2000. godine popeo na 1504 u 2004. godini, znači više se nego udvostručio, potrebito je nešto učiniti kako bi se taj trend zaustavio – smatraju u Sindikatu.
Kako bi se napori na rješavanju ovih problema uskladili, formirana je i radna grupa koja bi trebala iznaći pravu formu rješavanja ovih problema u okviru novog Zakona o trgovini.

Model društveno odgovornog poslovanja je projekt Europske Unije, koji se odnosi kako na europsko tržište, tako i na tržišta i društva tranzicijskih zemalja. Projekt nije usko vezan samo za trgovinu kao djelatnost, koliko je usmjeren na postizanje socijalne odgovornosti, osjetljivosti i društvene integracije svih sudionika procesa. U stalnoj utrci za profitom vrlo lako se, posebno u uvjetima divlje ekspanzije, zanemaruje ona ljudska osnovica i humanost u kojoj bi svaka društvena interakcija trebala imati svoj temelj.

Društveno odgovorno poslovanje podrazumijeva nekoliko među sobom povezanih segmenata. Poslodavac ili vlasnik na prvom mjestu ulazi u posao kako bi za sebe ostvario određenu dobit, zatim su tu društvene obveze prema državi u vidu poreza, potom obveze prema uposlenom i ,na kraju, obveza zaštite okoliša.
Problematika društveno odgovornog poslovanja regulirana je i preko Kodeksa o etici u poslovanju kojeg je, u svibnju prošle godine, donijela Hrvatska gospodarska komora.
Cilj Sindikata trgovine je da trgovina kao interaktivna djelatnost postigne viši stupanj društvene odgovornosti. U tom smjeru postignuti su određeni dogovori s upravom Konzuma i ako se uspije ostvarit suradnja s najjačim trgovačkim lancem u državi s preko 600 trgovina, bila bi to jasna poruka i poziv svim ostalim sudionicima u trgovini.

Povezani članci
13.02.13 Vijesti
Dogovorena prva faza izmjena Zakona o radu
14.12.12 Vijesti
SSSH apelira: Prekinimo suvremeno ropstvo! Vratimo trgovcima ljudskost i dostojanstvo!
06.07.12 Vijesti
Sindikat trgovine Milanoviću: Osigurajte svima pravo na godišnji odmor
14.12.11 Vijesti
Sindikat trgovine traži neradne božićne blagdane za trgovce
15.09.11 Vijesti
Sindikat trgovine: Sadašnja Uprava vodi ZV u propast
25.07.11 Vijesti
Sindikati: Tražimo da EU sruši novi zakon o trgovini
15.04.11 Vijesti
Sindikat trgovine traži da se na blagdane ne radi
29.04.10 Vijesti
Sindikat trgovine: U godini dana 30.000 izgubljenih radnih mjesta
19.11.08 Vijesti
HUP i sindikati osnovali zajedničko tijelo za tumačenje Kolektivnog ugovora za djelatnost trgovine
12.02.08 Vijesti
I mali trgovci snižavaju cijene
08.02.08 Vijesti
Vladin prijedlog za rad nedjeljom diskriminirajući
15.10.07 Vijesti
Moguć uvoz radnika za trgovinu
18.07.07 Vijesti
HUP: Sastanak sa Sindikatom trgovine o Kolektivnom ugovoru
24.06.07 Vijesti
Ana Knežević izabrana za potpredsjednicu ITUC-a
24.04.07 Vijesti
HUS: sindikati će 1. svibnja obilježiti prosvjedom na Jelačićevu trgu i tradicionalnim okupljanjem u Maksimiru
18.04.07 Vijesti
Sindikati o podjeli imovine bivšeg Saveza sindikata Jugoslavije
27.03.07 Vijesti
Sindikat poziva poslodavce u trgovini da zatvore prodavaonice na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
21.12.06 Vijesti
Sindikat trgovine apelira da se sve prodavaonice 24. i 31. prosinca zatvore do 15 sati
13.12.06 Vijesti
Sindikat trgovine apelira da prodajna mjesta na Badnjak i Staru godinu rade do 15 sati
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa